Norocul le-a zâmbit tricolorilor conduși de Edy Iordănescu!
Naţionala de fotbal a României a smuls un egal nesperat în faţa echipa Elveţiei, scor 2-2, luni seara, pe Swissporarena din Lucerna, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.
Elveţia a condus prin golurile înscrise de Zeki Amdouni (28, 41) şi a ratat multe alte ocazii, însă România a avut un final remarcabil, cu două goluri marcate de Valentin Mihăilă (89, 90+2). Echipa antrenată de Murat Yakin a avut o dominare cvasitotală în prima repriză, pe care a încheiat-o cu 10-1 la capitolul şuturi la poartă şi cu 74% posesie.
Gazdele au avut prima ocazie în min. 5, când Zakaria a pătruns în careu, dar şutul său a fost blocat de Burcă. Două minute mai târziu, portarul Moldovan l-a blocat pe Amdouni. Acelaşi Amdouni a trecut pe lângă deschiderea scorului (14), nereuşind să ajungă la centrarea lui Xhaka. Micuţul Vargas a creat şi el pericol, cu o lovitură de cap de lângă Nedelcearu (19).
Nati a deschis scorul în min. 28, când Amdouni a reluat în plasă mingea centrată de Vargas şi deviată de Manea, profitând şi de ieşirea neinspirată din poartă a lui Moldovan. Ofensiva elveţiană a continuat, iar Burcă l-a blocat la sacrificiu pe Freuler (34). Amdouni a ratat un nou gol (35), şutul său de la 16 metri ocolind de puţin poarta.
Amdouni a reuşit dubla (41), la capătul unui contraatac rapid, lansat de Shaqiri, după ce tricolorii s-au replicat greoi în urma unui corner în careul elveţian. Amdouni (44) nu a fost departe de un hat-trick, dar a trimis pe lângă poartă, după ce a fost găsit liber în careu de Xhaka. Elveţia a început în forţă şi repriza a doua, dar Shaqiri (46) a ratat incredibil din câţiva metri, la centrarea lui Xhaka.
Gazdele au ridicat piciorul de pe acceleraţie, preferând un joc de conservare a rezultatului, dar România a prins tot mai mult curaj. Elveţia a continuat să controleze jocul şi a fost echipa care a creat ocazii.
Vargas a tras din unghi (67), dar Moldovan a respins. Portarul Rapidului s-a remarcat şi în min. 69, la şutul trimis de Shaqiri de la 18 metri. Zakaria (70) a fost blocat in extremis de Sorescu la pătrundere în careu. Sow (78) a ratat o ocazie foarte mare, de la 9 metri, şutul său fiind respins de Moldovan.
În min. 81, arbitrul Orsato a acordat penalty pentru gazde, după o intervenţie a lui Manea în faţa lui Steffen. În urma reluărilor video, Orsato a revenit asupra deciziei.
Finalul meciului a fost incredibil, Moruţan şi Mihăilă conlucrând pentru două goluri nesperate ale României. În min. 89, Moruţan a centrat lung de pe dreapta, iar Mihăilă a reluat splendid din voleu în poarta lui Sommer. În min. 90+2, acelaşi Moruţan l-a lansat pe Mihăilă, iar rapida aripă a Parmei a sprintat, învvingându-l pe Sommer cu un şut la colţul scurt. Elveţia putea totuşi obţine victoria, dar debutantul Bislimi (90+8) a reluat în transversală din 6 metri.
👉România a obţinut un punct foarte important, însă poate nemeritat după aspectul jocului, şansa fiind de mai multe ori de partea tricolorilor în acest meci.
👉Swissporarena pare să fie un stadion cu noroc pentru echipa României, care a câştigat pe 30 mai 2012 cu 1-0 un meci amical, prin golul lui Gheorghe Grozav. De atunci, Elveţia a câştigat toate cele nouă meciuri jucate la Lucerna.
👉Elveţia marcase cel puţin trei goluri în şapte din ultimele sale nouă meciuri din preliminariile EURO pe teren propriu. Elveţia venea după şase victorii în preliminariile EURO, cea mai lungă serie a sa de victorii din calificările competiţiei.
👉Shaqiri a bifat selecţia cu numărul 113, el fiind implicat în 60 de goluri marcate de naţionala Elveţiei.
👉Un moment neaşteptat s-a produs în min. 72 al partidei de la Lucerna, când un copil a pătruns pe teren şi jocul a fost întrerupt câteva zeci de secunde.
👉România încheie cu două egaluri fereastra internaţională din iunie, un bilanţ bun, care o menţine pe locul secund şi în cursa de calificare.
👉Echipa antrenată de Edward Iordănescu va juca acum două meciuri acasă, cu Israel (9 septembrie) şi Kosovo (12 septembrie).
Reacții după meci:
🎙„Am întâlnit o echipă foarte valoroasă care putea să câştige clar acest meci. Dar câteodată, când ai o inimă mare, poţi să compensezi şi iată că fotbalul şi Dumnezeu ne-au răsplătit. Cei care cred, de multe ori sunt răsplătiţi. Iar noi azi am fost răsplătiţi. E un punct fantastic, nu doar pentru economia clasamentului, ci şi pentru moral. E un punct mare pentru România şi pentru viitorul acestei echipe naţionale care are foarte mult potenţial. Nu vreau să fac foarte multe aprecieri individuale, dar clar că Moldovan şi Mihăilă au fost doi jucători decisivi pentru noi. Însă au fost mulţi alţii cu prestaţii foarte bune.
„Am fost foarte conştienţi de valoarea individuală a adversarilor, ne-am fi dorit să jucăm mai sus, nu am reuşit, am suferit în prima repriză, însă schimbările au fost pozitive până la urmă. E clar că pe final am schimbat ofensiv şi ne-am asumat nişte riscuri, pentru că gazdele puteau să mai marcheze pe final şi acum poate vorbeam altfel. Dar hai să fim pozitivi, să criticăm mai puţin, să fim alături de această echipă care arată suflet. Pentru că atunci când arăţi atitudine înseamnă că eşti pe drumul cel bun. Şi vă garantez că suntem pe drumul cel bun”, a declarat selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu.
🎙„Am jucat destul de slab, dar toţi ştim că Elveţia este o forţă a Europei şi au fost prezenţi la orice turneu final. În a doua repriză am prins încredere şi ei probabil s-au mai relaxat puţin. Noi suntem o echipă mică, aşa cum spun alţii, dar credeţi în noi, că alţii nu aveţi! Trebuie să aveţi încredere în noi, pentru că suntem o ţară, toţi vrem să ne calificăm la EURO. Nu ne mai criticaţi atât! Am auzit critici că ne-am bucurat în Kosovo… Ce să facem, să plângem? Să nu ne bucurăm că s-a anulat un gol acum?.
Iordănescu mi-a spus să intru şi să am acţiuni individuale, pentru ca asta mă caracterizează, şi să am încredere că putem marca. Şi în Kosovo s-a dovedit că a fost OK când am intrat cei de pe bancă, şi acum la fel. Nu pot să neg că am jucat rău şi în Kosovo şi aici, dar fiţi alături de noi, pentru că alţii nu aveţi, trebuie să aveţi încredere în noi. Nu pot să spun în procente care sunt şansele de calificare acum, dar suntem fericiţi, vom vedea ce se va întâmpla la toamnă”, a spus Valentin Mihăilă.
🎙„A fost greu, dar în final am scos un punct. A fost important că nu am cedat, cred că ăsta este mesajul după aceste două meciuri. Am suferit în Kosovo (scor 0-0), pe un teren foarte greu, şi aici, ţinând cont de rezultatul de la pauză şi cum am reuşit să întoarcem, cred că ăsta este mesajul. După pauză am reuşit să stăm mai bine în teren. Am schimbat tactic la pauză, apoi au ieşit atacurile rapide, pe care le plănuisem înainte de meci şi am reuşit să marcăm două goluri”, a declarat Ianis Hagi la DigiSport.
Elveţia – România 2-2 (2-0)
Au marcat: Zeki Amdouni (28, 41), respectiv Valentin Mihăilă (89, 90+2).
Lucerna, Swissporarena: 14.700 spectatori
Preliminariile EURO 2024 – Grupa I
Statistică: Șuturi pe poartă 6-3; Șuturi pe lângă poartă 7-1; Lovituri libere 10-10; Cornere 5-1 ; Intervenții portar 1-4; Ocazii de gol 17-6; Cartonașe galbene 3-3;
Au evoluat echipele:
Elveţia: 1. Yann Sommer – 4. Nico Elvedi, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez – 2. Edimilson Fernandes (22. Fabian Schaer, 90), 6. Denis Zakaria (15. Djibril Sow, 75), 10. Granit Xhaka (căpitan), 8. Remo Freuler – 23. Xherdan Shaqiri (16. Uran Bislimi, 90+1), 17. Ruben Vargas (11. Renato Steffen, 75) – 7. Zeki Amdouni (9. Haris Seferovic, 59). Selecţioner: Murat Yakin.
Rezerve neutilizate: 12. Yves Mvogo, 21. Gregor Kobel – 3. Ulisses Garcia, 14. Steven Zuber, 18. Cedric Zesiger, 19. Andi Zeqiri, 20. Michael Aebischer.
România: 12. Horaţiu Moldovan – 4. Cristian Manea, 5. Ionuţ Nedelcearu, 15. Andrei Burcă, 3. Radu Drăguşin, 23. Deian Sorescu (18. Darius Olaru, 73) – 11. Ianis Hagi (13. Valentin Mihăilă, 57), 22. Vladimir Screciu (8. Alexandru Cicâldău, 84), 10. Nicolae Stanciu (căpitan), 19. Florinel Coman (21. Olimpiu Moruţan, 58) – 7. Denis Alibec (9. George Puşcaş, 73). Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Ştefan Târnovanu, 16. Marian Aioani – 2. Valentin Ţicu, 6. Tudor Băluţă, 14. Marius Marin, 17. Adrian Rus, 20. Dennis Man.
Arbitru: Daniele Orsato; arbitri asistenţi: Ciro Carbone, Alessandro Giallatini; al patrulea oficial: Andrea Colombo (toţi din Italia)
Arbitru video: Maurizio Mariani; arbitru asistent video: Luca Pairetto (ambii din Italia)
Observator UEFA pentru arbitri: Juan Antonio Fernandez Marin (Spania), Delegat UEFA: Kazimierz Oleszek (Polonia)
Cartonaşe galbene: Edimilson Fernandes (23), Hagi (26), Akanji (40), Sorescu (45+1), Moruţan (90+4), Steffen (90+8).