13 iulie 1930, a avut loc Primul Campionat Mondial de Fotbal în Uruguay, la Montevideo

0 879

2005 – A fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române. Noul sediu a devenit un loc privilegiat al cercetării şi ştiinţei, încurajându-se proiectele de cercetare ale instituţiilor care îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu.

1995 – Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de al 35-lea membru al organizaţiei, cu drepturi depline. Astfel, alături de Consiliul Europei, Republica Moldova şi-a propus identificarea soluţiilor comune pentru problemele majore cu care se confruntă societatea, cum ar fi terorismul, criminalitatea organizată şi corupţia, violenţa împotriva copiilor şi femeilor, traficul de fiinţe umane.

1995 – Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind protecţia drepturilor minorităţilor şi protecţia drepturilor omului în România.

Parlamentul European a cerut României să schimbe legea învăţământului, să-şi respecte „obligaţiile internaţionale privind respectarea drepturilor omului” şi să „abandoneze toleranţa sa privind violenţa naţionalistă”.

1977 – În SUA, New York, o pană de curent de 25 de ore a cauzat panică şi haos. Toate trenurile şi metrourile s-au oprit, sute de mii de oameni au fost prinşi în subteran, blocaţi în lifturile clădirilor înalte din oraş. De asemenea, s-au înregistrat mai multe jafuri din magazine, iar numărul crimelor a crescut alarmant.

1975 – A decedat Marţian Negrea, compozitor şi muzicolog român, profesor de armonie şi contrapunct la Universitatea din Cluj Napoca şi Bucureşti. A compus muzică simfonică: „Simfonia primăverii”, „Concert pentru orchestră”, muzică de cameră: „Cvartet de coarde”, „Suită pentru clarinet şi pian”, muzică de film: „Prin Munţii Apuseni” şi a publicat tratate de muzicologie: „Tratat de instrumente”, „Tratat de armonie”, „Tratat de forme muzicale”.

1966 – A decedat Prinţesa Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, sora Reginei Maria a României.

Prinţesa Beatrice a fost membru al familiei regale britanice, nepoată a reginei Victoria, drept pentru care a primit titlul de Prinţesă a Regatului Unit al Marii Britanii şi a Irlandei.

1956 – A apărut o hotărâre cu privire la îmbunătăţirea învăţământului de cultură generală în România. S-a generalizat învăţământul de şapte ani, s-au înfiinţat noi şcoli şi institute pedagogice, cu o durată de şcolarizare de doi ani.

1954 – A decedat Frida Kahlo, pictoriţă mexicană, a cărei operă poate fi situată la confluenţa mai multor curente: simbolism, realism, suprarealism, expresionism. Temele sale predilecte au fost autoportretele şi durerea care a însoţit-o de-a lungul întregii sale vieţi.

Cele aproximativ 150 de tablouri care o compun se află răspândite în muzee şi colecţii particulare din Mexic, SUA şi Europa.

1944 – S-a născut Erno Rubik, arhitect, designer şi profesor universitar maghiar. A inventat, în 1974, celebrul „cub” care-i poartă numele, cel mai popular joc din anii ’80, câştigând premiul special pentru „Cel mai bun joc problemă” la Jocul Anului în Germania.

1932 – Sculptorul Dimitrie Paciurea a decedat. Este autor de proiecte pentru monumente, busturi, dar şi de compoziţii imaginare, cu sensuri simbolice.

Încă de la primele sale lucrări a apărut foarte clar desprinderea de formulele academizante – orientarea decisă spre o creaţie, în care tradiţii îndepărtate şi experienţe apropiate coexistă, aducând originalitate şi distincţie în sculptura românească: „Himera văzduhului” „Himera nopţii”, „ Sfinxul”, „Gigantul” (expusă în Parcul Carol din Bucureşti).

1930 – A avut loc Primul Campionat Mondial de Fotbal în Uruguay, la Montevideo. FIFA a ales ca locaţie Uruguay în urma conferinţei de la Barcelona, susţinută pe 18 mai 1929.

Au participat treisprezece echipe, șapte din America de Sud, patru din Europa și două din America de Nord.Reprezentativa Romaniei a învins în ziua de 14 iulie 1930 selectionata Peru,cu scorul de 3-1.

Secretarul Federației Române de Fotbal, Octav Luchide a fost cel care a înscris România la Cupa Jules Rimet, Carol al II-lea s-a ocupat personal de constituirea lotului și de a face posibilă expediția fotbaliștilor români, Rudy Wetzer a fost căpitanul echipei și cel care a ținut un Jurnal de Călătorie, antrenor a fost Costică Rădulescu iar Nicolae Covaci era la prima din cele trei participări ale sale la Cupa Mondiala.

Ai noștri au bătut Peru în primul meci cu 3-1 și au pierdut cu Uruguay cu 0-4.

Adalbert Deșu a marcat primul gol al României la un Campionat Mondial, iar la întoarcere, Gara de Nord din București era plină de oameni veniți pentru a-i aclama pe tricolori.

Uruguayul a a învins in finala în fața a 93.000 de spectatori cu scorul de 4-2 echipa Argentinei și a devenit astfel prima campioană mondială.

1928 – Pilotul român, Matei Ghica, a stabilit 8 recorduri mondiale, la un concurs automobilistic, susţinut în Franţa, la Monthelery.

1908 – Femeile au concurat la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată. Se credea că doar bărbaţii aveau permisiunea să participe la competiţia atletică, femeilor interzicându-li-se participarea chiar ca şi spectatori. Paricipanţii concurau de obicei nud, pentru că festivalul însemna şi o celebrare a corpului uman.

1898 – Guglielmo Marconi, inventator italian, a demonstrat aplicabilitatea de comunicare radio. Primul semnal fără fir a fost trimis peste Canalul Mânecii. El a fost cel care a demonstrat că se pot produce şi detecta radiaţii electromagnetice – „unde radio”.

1878 – A fost semnat Tratatul de la Berlin, prin care puterile europene, Anglia, Austro-Ungaria, Franţa, Germania, Italia, Rusia şi Imperiul Otoman, au revizuit Tratatul de la San Stefano. Serbia, Muntenegru şi România au devenit complet independente de Imperiul Otoman. România a fost obligată să cedeze sudul Basarabiei în favoarea Rusiei, primind însă Dobrogea.

1841 – A fost semnată Convenţia Internaţională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, prin care s-a stabilit libertatea comerţului.

1774 – Au fost aduse la Bucureşti moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov şi aşezate în catedrala mitropolitană.

Leave A Reply

Your email address will not be published.