18 iulie 1918, s-a născut Nelson Mendela, om politic sud-african, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud

0 486

2010 – A decedat Mircea Micu, poet, prozator şi publicist român. Autor a peste 35 de volume de proză, versuri, memorialistică, laureat al premiilor literare pentru proză, poezie şi dramaturgie a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi al Academiei Române, preşedintele Fundaţiei Internaţionale pentru cultură, artă şi morală civică „Mihai Eminescu”.

Este autorul romanului Patima şi Semnul Şarpelui, al volumului de versuri Poeme pentru mama şi al volumelor de memorialistică Întâmplari cu scriitori.

În 2003 a primit Premiul Naţional al Ministerului Culturii şi Cultelor.

2009 – A încetat din viaţă Petre Alexandrescu, fost istoric al Antichităţii, arheolog, istoric al religiilor şi de mare notorietate al cetăţilor greceşti din Marea Neagră, profesor a numeroase generaţii de arheologi şi istorici, director al şantierului arheologic de la Histria (1981-1999).

Petre Alexandrescu şi-a dedicat întreaga cariera cercetării ştiinţifice şi dezvoltării şcolii româneşti de arheologie clasică şi de istorie a religiilor.

Premii câştigate: Premiul Gustav Mendel al Académie des Inscriptions et Belles Lettres (1966); Premiul Vasile Pârvan al Academiei Române (1967); Ordinul Naţional Serviciul Credincios al României – Ofiţer (1 decembrie 2000).

1998 – Conflictul din Kosovo. Cel puţin 110 albanezi din Kosovo au fost ucişi în luptele de lângă graniţa cu Albania.

În Kosovo, creşterea naţionalismului albanez şi separatismului a dus la creşterea tensiunilor etnice între sârbi şi albanezi. Autonomia culturală albaneză a fost drastic redusă. Sărăcia şi şomajul a atins niveluri catastrofale, aproximativ 80% din populaţia din Kosovo era şomeră.

1997 – A decedat Eugene Merle Shoemaker, unul dintre fondatorii domeniilor ştiinţei planetare. Este cunoscut mai ales pentru co-descoperirea cometei Shoemaker-Levy 9 cu soţia sa, Carolyn Shoemaker, şi cu David Levy.

1969 – Au început lucrările pentru construcţia barajului Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hodrotehnic Runcu-Baia Mare.

1965 – A fost lansată staţia automată rusească  Sonda 3, care a fotografiat partea nevăzută a lunii, oferind lumii imagini inedite ale părţilor nevăzute ale Lunii, care nu se puteau vedea cu ochiul liber de pe Pământ.

1955 – A luat fiinţă Adunarea Parlamentară a NATO.

AP are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot întâlni regulat pentru a discuta teme de actualitate, a schimba opinii.

AP NATO are 257 membrii (titulari, cu drept de vot), din parlamentele celor 28 de ţări membre NATO şi 66 delegaţi (fără drept de vot) din parlamentele a 14 state asociate (Rusia, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Suedia, Elveţia, Georgia, Armenia, Republica Moldova, Macedonia, Finlanda, etc). La reuniuni participă şi parlamentari din ţări cu statut de observator precum Japonia şi Kazakstan, reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Adunării Parlamentare a OSCE şi ai Adunării Uniunii Europei Occidentale.

1946 – A decedat Mauriciu Brociner, militar şi diplomat, erou de război evreu român.

S-a numărat printre cei o mie de voluntari evrei români care au luptat în Războiul de independenţă (1877-1878) şi primul evreu român care a primit gradul de ofiţer (sublocotenent). De asemenea, a primit diverse medalii, ajungând până la gradul de colonel.

Colonelul Mauriciu Brociner a fost consulul României la Frankfurt şi director al Mareşalului şi Palatului Regal, Secretarul Reginei Elisabeta.

1938 – A încetat din viaţă Majestatea Sa Maria, Regină a României, Principesă a României, Principesă de Edinburg şi de Saxa Coburg şi Gotha.

A fost marea Prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, consoarta Regelui Ferdinand şi Regină a României. A fost nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si mama Regelui Carol al II-lea.

Un rol important l-a avut la Conferinţa de Pace (Paris), unde a pledat pentru cauza românilor, reamintindu-le aliaţilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Române.

În 1924 a construit Palatul de la Balcic, într-un peisaj superb, şi a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiştii epocii. Este şi locul în care a fost înmormântată inima reginei, din ordinul ei.

Regina Maria a României Mari a avut ca ultimă dorinţă ca trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeş, iar inima la reşedinţa de la Balcic. După pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusă lângă Castelul Bran, a doua reşedinţă a Reginei Maria. În anul 1968, comuniştii au spart sarcofagul de marmură şi-au luat caseta cu inima. Caseta a fost trecută în Tezaurul Istoric al României, iar inima este la Muzeul Naţional de Istorie.

1937 – S-a născut Roald Hoffman, chimist de origine poloneză, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1981).

1925 – Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat Mein Kampf (în traducere Lupta mea), manifest ce cuprinde două volume: O socoteală şi Mişcarea Naţional-Socialistă, prima fiind alcătuită din 12 capitole, iar a doua din 15 capitole.

Mein Kampf este o operă autobiografică, dar şi o platformă program a nazismului, reprezentând pentru naziştii şi neo-naziştii din al Doilea Război Mondial bazele naţional-socialismului.

Cartea a fost dactilografiată de Rudolf Hess, dictată de Hitler când a fost ţinut prizonier la Landsberg, în Germania.

1924 – S-a născut Ioan M. Anton, inginer electromecanic român, academician. A fost dezvoltatorul şcolii românesti de maşini hidraulice.

A fost membru al mai multor asociaţii profesionale: Societatea Română de Materiale Magnetice (1990), Asociaţia Internaţională Hydromag (1996), preşedinte de onoare al Asociaţiei Române pentru Promovarea Fluidelor Magnetice, etc.

Titluri ştiinţifice: Doctor în ştiinţe tehnice (1961), Doctor docent în ştiinţe (1972), Membru corespondent al Academiei Române (1963), Membru titular al Academiei (1974), Doctor Honoris Causa, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (1998), etc.

1921 – Comitetul central al Partidului Ţărănesc din vechiul Regat, condus de Ion Mihalache, a aprobat cererea a 11 deputaţi şi senatori basarabeni, membri ai Partidului Ţărănesc Basarabean, de a fi primiţi în rândurile acestui partid.

1918 – S-a născut Nelson Mendela, om politic sud-african, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud care a fost ales prin vot universal.

Este un susţinător al procesului de reconciliere dintre diferitele comunităţi etnice sud-africane. Ca apreciere a activităţii sale, în 1993 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

În 2009, „Adunarea Generală a Naţiunilor Unite” a proclamat ziua de 18 iulie (ziua sa de naştere) ca fiind Ziua Mandela.

1898 – Marie şi Pierre Curie au anunţat descoperirea unui nou element şi au propus să se numească poloniu.

Poloniu este elementul chimic cu numărul atomic 84 în tabelul periodic al elementelor. Simbolul chimic este Po; este un element radioactiv, care emite radiaţii alfa.

A fost un element important pentru demonstrarea radioactivităţii artificiale. O foiţă de aluminiu a fost expusă la radiaţia alfa de la poloniu, devenind un izotop al fosforului, care se dezintegra emiţând pozitroni.

1868 – S-a născut Miron Cristea, publicist, filolog, politician romăn cu vederi „antisemite”, senator şi teolog, fiind primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939).

În anul 1919  a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar în perioada 1 februarie 1938-6 martie 1939 a fost prim-ministru al României.

1771 – A avut loc Bătălia de la Stănileşti, în cadrul căreia forţele ruso-moldovene au fost încercuite de turci, iar Ţarul Petru I a fost constrâns să semneze pacea de la Vadul Huşilor.

Planul Ţarului Petru I era să traverseze Moldova, peste Dunăre, pe direcţia Istanbul, expediţia sa urmând să fie un marş triumfal în principatele ortodoxe din Balcani. Armata rusă a ajuns la Iaşi la 5 iulie 1711, după care atacă Brăila (cetate turcească la acea perioadă) pentru a motiva românii din Valahia să se alăture campaniei antiotomane. Otomanii, după lupte intense, cedează Cetatea Brăilei. Această victorie va rămâne fără rezultate din cauza contratacului turc din 11 iulie 1711, în Moldova. Armata otomană a încercuit trupele ruso-moldave la 20 iulie, având un efectiv de 120000 de oameni, în timp ce armatele Ţarului Petru I şi ale domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir, însumau 38000 ostaşi ruşi şi 6000 moldoveni. Ruşii vor ataca, dar fără succes, şi după mari pierderi se vor retrage.

586 î.Hr  – Ierusalimul a fost cucerit de Nabucodonosor al II-lea.

Nabuconodosor al II-lea a fost cel care a reconstruit regatul Babilonului, devenind un mare imperiu prin cuceririle teritoriale: Asiria, Siria, Fenicia şi Iudeea.

El a a avut cea mai mare implicare în distrugerea Ierusalimului, deportându-i pe everi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.