21 iulie 1899, s-a născut Ernest Miller Hemingway, romancier, nuvelist, prozator, reporter de război, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954

0 548

2007 – A apărut ultimul volum din seria Harry Potter.

Volumele Harry Potter formează o serie foarte populară în întreaga lume; ele aparţin genului fantastic şi au fost scrise de către autoarea britanică J. K. Rowling. Cărţile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor – Harry Potter.

De la lansarea primului volum, în 1997, cărâile au câştigat un succes comercial în întreaga lume, toate cele şapte volume s-au vândut în peste 450 milioane de exemplare, fiind traduse în peste 63 de limbi.

2004 – A decedat Jerrald King Goldsmith, compozitor şi dirijor american cunoscut pentru coloanele sale sonore pentru filme (Rambo, Star Trek, Basic Instinct, Planet of the Apes, Air Force One, etc) şi televiziune.

A fost nominalizat pentru şase Premii Grammy, nouă Globuri de Aur, patru Premii Bafta şi 17 Premii Oscar.

1986 – A murit Ion Caraion, scriitor, eseist, critic literar român cunoscut pentru contribuţia la ziarele Timpul (1942-1943) şi Ecoul (1943-1944).

A debutat în 1939 în Universul literar şi în 1940 în Curentul literar cu versuri şi recenzii. Din 1945 a fost secretar general de redacţie la revista Lumea (director George Călinescu), iar în 1947 a fost numit şef de presă la Editura Fundaţiilor Regale (directorul editurii fiind Al. Rosetti).

A atacat vehement „comunismul cu faţă fascistă”, a demascat un regim detestat, pe conducătorii şi torţionarii săi într-un volum intitulat Insectele tovarasului Hitler.

1971 – A văzut lumina zilei Paul Anastasiu, artist, pictor şi sculptor contemporan francez de origine română. A devenit Pictor Oficial al Armatei franceze, societar al Societăţii Artiştilor Francezi, societar al Societăţii de Geografie (Franţa), membru al Uniunii Artiştilor de la Réunion (Franţa) şi cavaler academic de Verbano (Italia).

În anul 2000 a expus la Paris, în Salonul Societăţii Artiştilor Francezi, unde a fost premiat de Institutul Franţei şi medaliat de salon.

1971 – A fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porţile de Fier.

Porţile de Fier face parte din graniţa dintre Serbia şi România, ce reprezintă 134 km din cursul Dunării.

În urma deschiderii barajului, împreună cu două centrale hidroelectrice, au fost realizate ecluze, câte una pe fiecare mal, pentru a permite navigaţia.

1970  – A fost terminată construcţia celui mai mare baraj din Egipt, Aswan, situat lângă oraşul cu acelaşi nume, în apropierea primei cataracte a fluviului Nil.

Construcţia barajului a devenit necesară odată cu creşterea populaţiei şi dezvoltarea culturilor agricole din regiune, în special bumbacul şi orezul, producţia agricolă crescând cu până la 500% din 1970.

1960 – Navigatorul şi aviatorul britanic Francis Chichester a sosit la New York, la bordul vasului Gypsy Moth II, după o călătorie în jurul lumii ce a durat două luni şi o zi.

Chichester a fost premiat în anul 1967, oferindu-i-se titlul de Knight Commander of the Order of the British Empire, pentru contribuţiile aduse navigaţiei, titlu oferit chiar de Regina Elisabeta a II-a.

1946 – A fost creată Federaţia Mondială a Oamenilor de Ştiinţă (FMOS), federaţie ce sprijină coordonarea muncii ştiinţifice a oamenilor de ştiinţă din întreaga lume, contribuind la dezvoltarea colaborării internaţionale în domeniul ştiinţelor.

1919 – A încetat din viaţă Eremia Grigorescu, militar şi om politic român, general de divizie.

În timpul primului război mondial a comandat armatele române în „bătălia de la Mărăşeşti”. Ulterior, a fost ministru de război în perioada octombrie – noiembrie 1918, în guvernul lui Constantin Coandă.

Eremia Grigorescu a fost decorat cu medalia din Ordinul Mihai Viteazul, clasa a doua (distincţie militară care se putea conferi ofiţerilor pentru fapte de bravură sau eroism, instituit de regele Ferdinand.

1917 – Alexander Fiodorovici Kerenski a devenit primul ministru al Rusiei.

Kerenski a fost unul dintre cei mai proeminenţi lideri revoluţionari, iar când a fost format Guvernul provizoriu rus, el a fost numit la început Ministru al Justiţiei, dar a devenit Ministru de Război în mai şi Prim-misitru în iulie 1917. În plus, el s-a autoinvestit şi în funcţia de Comandant Suprem al armatei.

În timpul mandatului său, principala problemă a guvernului lui Kerenski era aceea că Rusia era vlăguită după trei ani de război, iar ruşii nu doreau altceva decât pacea.

1907 – S-a născut Dimitrie Macrea, lingvist român, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române (din 1965).

A coordonat lucrările de elaborare a Dicţionarului limbii române literare contemporane (1955-1957) şi a Dicţionarului limbii române moderne (1958), precum şi lucrările de definitivare a Gramaticii limbii române, în două volume (1954). De asemenea, a fost coordonator principal al Dicţionarului Enciclopedic Român, în patru volume (1962-1966).

Dimitrie Macrea a mai publicat studii de fonetică, geografie lingvistică, statistică lingvistică, de istorie a limbii şi a lingvisticii: Lingvişti şi filologi români (1959), Probleme de lingvistică română (1961), Studii de istorie a limbii şi a lingvisticii române (1965).

1907 – A încetat din viaţă Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne.

Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generaţii de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile spiritualităţii româneşti.

Aprecieri citrice: Alexandru Vlahuţă – „Viaţa lui Grigorescu o povestesc operele lui. O viaţă simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui. În afară de artă nimic nu exista pentru el. Acolo şi-a pus adânca lui iubire de natură, de podoabele şi de tainele ei, minunate pretutindeni, dar mai ales în ţara şi în făptura neamului lui, acolo iubirea de sine, de adevăr şi de frumos…”

Camil Ressu – „Grigorescu picta cu plăcere vădită, surâzător, comunicativ, cum îi era chemarea. A pictat într-un stil al epocii lui, în apostrofe mişcătoare, monotone ca şi în ritmul doinei, graţia spiritului şi fanteziei. Opera lui ţine un loc nemărginit în admiraţia publicului, pentru că nici un alt artist, de la dânsul, nu a reprezentat mai bine sufletul poporului nostru”.

1899 – S-a născut Ernest Miller Hemingway, romancier, nuvelist, prozator, reporter de război, laureat al Premiului Pulitzer în 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954 (pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată şi pentru influenţa pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan), unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani din întreaga lume.

Opera sa are ca sursă o experienţă de viaţă profundă şi originală, care relatează „lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu”, într-o proză energică, dură, cu o mare economie a mijloacelor stilistice şi susţinută de un ton colocvial.

Opere publicate: Bărbaţi fără femei, Moartea după-amiază, Colinele verzi ale Africii, Pentru cine bat clopotele, Bătrânul şi marea, etc.

1861 – La Bucureşti, pe scena Teatrului cel Mare (ulterior Teatrul Naţional), a avut loc prima reprezentaţie a piesei Hamlet, de William Shakespeare, avându-l în rolul principal pe Mihai Pascaly, primul actor român care l-a întruchipat pe Hamlet.

La 31 decembrie 1852 a avut loc inaugurarea Teatrului Mare, cu piesa „Zoe sau Amantul împrumutat”, în presă apărând articole care au descris acest eveniment: „Afluenţa publicului fu atât de mare, încât preţul unui bilet de intrare se urcă până la un galben pentru un loc de parter. Lojile scânteiau de luxul poleielilor şi de toaletele elegante ale doamnelor…” (Trompeta Carpaţilor).

1821 – S-a născut Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei, şi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.