24 iulie 1802, s-a născut Alexandre Dumas tatăl, autor de romane istorice de aventuri

0 662

2011 – Rezervele de valută ale Chinei au ajuns la 3200 de miliarde de dolari, fiind cu 30% mai mari decât în perioada similară a anului 2010.

Rezervele valutare ale Beijingului au crescut, în cel de-al doilea trimestru al anului 2011, cu 153 de miliarde de dolari, atingând un nou maxim istoric.

Veştile nu au fost însă primite cu entuziasm de oficialii de la Beijing, care se temeau că inflaţia va continua să atingă cote tot mai ridicate. În plus, creditarea bancară a avansat într-un ritm mult mai rapid decât se asteptau autorităţile. Valoarea creditelor acordate de instituţiile bancare în China a crescut cu 16,9% în 2011.

2011 – Prima zi în care homosexualii din New York s-au căsătorit.

Guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo a semnat legea care le permite persoanelor de acelaşi sex să se căsătorească, New York-ul devenind al şaselea şi cel mai mare stat din SUA care permite căsătoriile gay.

Promulgarea acestei legi a venit ca un raspuns la protestul făcut de homosexualii nemulţumiţi de formulalele de căsătorie, care conţineau termenii mire şi mireasă. În schimb, aceştia au fost înlocuiţi cu soţul A şi soţul B.

2009 – Comisia Europeană a aprobat preluarea grupului american Chrysler de către producătorul auto italian Fiat, considerănd ca tranzacţia nu are un impact negativ asupra concurenţei.

Grupul italian a achiziţionat o participaţie iniţială de 20% la Chrysler şi a încheiat o serie de acorduri prin care compania americană va avea acces la tehnologia Fiat.

Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că FIAT are acceptul lor pentru a achiziţiona, în timp, peste 50% din Chrysler, singura condiţie fiind ca americanii să-şi plătească datoriile faţă de Trezoreria SUA.

2007Adobe Systems Incorporated a lansat o nouă versiune a programului FrameMaker 8, instrument de editare şi publicare, compatibilă cu un număr mai mare de tipuri de fişiere, inclusiv cu Adobe Flash Player.

2006Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis desecretizarea dosarelor politicienilor, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

CSAT a luat această hotărâre de a desecretiza acele dosare ale unor politicieni, pentru că serviciile secrete le încadrau la capitolul siguranţă naţională şi de aceea le ţineau sub cheie.

2005Lance Amstrong a câştigat Turul Franţei pentru a şaptea oară consecutiv (record absolut).

2005 a fost şi anul în care a fost acuzat pentru prima dată de dopaj cu EPO de cotidianul sportiv francez L’Equipe, care se baza pe eşantioane de sânge presupuse a-i fi fost recoltate ciclistului în timpul Turului  Franţei din 1999. Însă Amstrong, care a respins acuzaţiile, nu a fost niciodată sancţionat pentru dopaj.

2003 – Armata americană a dat publicităţii fotografii ale cadavrelor celor doi fii ai lui Saddam Hussein, Udai şi Qusai, ucişi în timpul raidului realizat de trupele americane într-o casă din localitatea Mosul (nordul Irakului).

SUA au oferit o recompensă de 15 milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la capturarea celor doi fii ai lui Saddam Hussein.

1998Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat României un credit în valoare de 225 milioane de ECU, destinat finanţării etapei a treia de reabilitare a drumurilor naţionale.

Banca Europeană de Investiţii este instituţia financiară a Uniunii Europene, înfiinţată în 1958 prin Tratatul de la Roma. Prin promovarea unei dezvoltări echilibrate a întregului spaţiu comunitar, BEI contribuie la coeziunea economică, socială şi teritorială a UE.

1997România şi Bulgaria au solicitat din nou liberalizarea circulaţiei în spaţiul Uniunii Europene.

Atât autorităţile de la Bucureşti, cât şi cele de la Sofia au hotărât, cu ocazia unei întâlniri de lucru bilaterale, să semneze o declaraţie comună împotriva restricţiilor în ceea ce priveşte liberalizarea circulaţiei în spaţiul UE.

1995 – Preşedintele Ion Iliescu a promulgat Legea învăţământului, respingând obiecţiile şi criticile formulate de autorităţile de la Budapesta.

1995 – A avut loc prima conferinţă interamericană la nivel înalt asupra apărării, organizată de Pentagon, la care au participat delegaţii din SUA, Canada şi din alte 32 de state din întreaga emisferă nordică, cu excepţia Cubei.

1990 – Senatul României a adoptat un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare naţională a României ziua de 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, s-a încheiat procesul constituirii statului naţional unitar român.

1977 – A decedat Emil Botta, poet, prozator şi actor român, deţinător al Premiului Fundaţiilor Regale (1937), precum şi câştigătorul Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1967).

Emil Botta a debutat cu poemul „Strofă ultimă” în revista lui Tudor Arghezi, „Bilete de papagal”, în 1929.

Poeziile sale se caracterizează ca fiind existenţialiste, cu personaje dintr-o mitologie proprie a morţii.

1974 – A decedat Sir James Chadwick, fizician englez şi laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, celebru pentru descoperirea neutronului.

În 1932, Chadwick a făcut o descoperire fundamentală în domeniul fizicii nucleare: a descoperit particula din nucleul atomului cunoscută astăzi sub numele de neutron, datorită lipsei sarcinii electrice. Pentru această descoperire, a primit Medalia Hughes a Societăţii Regale (1932).

1974 – Curtea Supremă de Justiţie din SUA i-a cerut preşedintelui american Richard Nixon să dea toate documentele ţinute la Casa Albă procurorului însărcinat cu rezolvarea cazului Watergate.

Afacerea Watergate este denumirea generică atribuită unui scandal politic şi al unui succes mediatic al anilor 1970 din Statele Unite, care a dus la o criză politică majoră, în urma căreia preşedintele Statelor Unite a demisionat, iar ziarul Washington Post şi reporterii Bob Woodwart şi Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfăşurată.

1923 – România a semnat Convenţia de la Lausanne privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

Bosfor şi Dardanele separă Europa de Asia, leagă Marea Neagră de Marea Mediterană, şi au statut de căi de navigaţie internaţională.

1917 – A avut loc Bătălia de la Mărăşeşti. Victoria armatei române comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen.

Victoria Armatei Române face parte din seria marilor bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, în urma cărora trupele româno-ruse au reuşit să oprească ofensiva germano-austro-ungară, ce urmărea scoaterea României din război şi pătrunderea în partea ucraineană a Rusiei.

1911 – A avut loc redescoperirea ruinelor oraşului Machu Picchu, de către arheologul Hiram Bingham, fiind considerate unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice locaţii străvechi din lume.

Machu Picchu înseamnă „vechiul pisc” în limba Quechua.

1862 – A încetat din viaţă Martin Van Buren, cel de-al optulea preşedinte al Americii, primul preşedinte al Statelor Unite de descendenţă olandeză, precum şi primul preşedinte a cărui limbă maternă nu a fost engleza, ci olandeza.

1802 – S-a născut Alexandre Dumas tatăl, autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.

A fost un autor prolific, semnând mari opere, cum ar fi Cei trei muschetari, Contele de Monte-Cristo sau Laleaua neagră.

1783 – A văzut lumina zilei Simón Bolivar, conducătorul unor mişcări de independenţă în America de Sud, numite şi „Războiul lui Bolivar”.

Pentru Bolivar toţi locuitorii Venezuelei erau egali, fie ei indieni, mulatri, metişi, creoli, negri, sclavi sau liberi. Nu accepta ideea de sclavie şi chiar i-a eliberat pe ai lui când împrejurările i-au permis. A fost un conducător care şi-a dorit independenţă şi emancipare pentru Statele Sud Americane, pe care le vedea prospere într-o federaţie, sub conducerea unui singur om, dar nu voia să fie el acela. Nu accepta ideea aducerii unui „rege al Americii”, în schimb admira geniul lui Napoleon şi ideile lui militare.

1772 – S-a desfăşurat Congresul de pace de la Focşani şi Bucureşti. Delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti au cerut independenţa, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei, şi unirea celor două ţări româneşti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.