16 august 1962, au fost încheiate lucrările de construcţie a tunelului Mont-Blanc, al doilea din lume ca lungime

0 689

2012 – În Mississippi, SUA, ziua de 16 august este declarată Ziua lui Elvis Presley, zi în care se comemorează importanţa şi faima internaţionale de care s-a bucurat pe tot parcursul vieţii lui, dar şi postmortem, se vor organiza karaoke în toată lumea în cinstea marelui Rege al rock ‘n’ roll-ului, spectacole caritabile oferite de insasi fundatia sa, Elvis Presley Charitable Foundation.

2012 – Ziua copiilor martiri în România (zi propusă de Comitetul Naţional Român al UNICEF, împreună cu Patriarhia Română, în memoria celor 4 copii ai domnitorului Constantin Brâncoveanu, ucişi la Constantinopol, de către turci).

2005 – A fost asasinat Fratele Roger de către o româncă bolnavă psihic, fondatorul comunităţii Taizé, stareţul mănăstirii ecumenice din lume, apropiat al Maicii Tereza şi confident al Papei Ioan Paul al II-lea.

2003 – A decedat în exil, în Arabia Saudită, fostul dictator al Ugandei, Idi Amim, considerat unul dintre cei mai sângeroşi dictatori din istoria Africii, se estimează că ar fi asasinat circa 400.00 de oameni, mulţi dintre ei închişi, torturaţi şi ucişi sub stăpânirea sa.

El a condus Uganda din 1971 până în 1979, când a fost înlăturat de la putere de trupe din Tanzania şi de exilaţi ugandezi.

2002 – Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 96/2002, conform căreia elevii din şcolile de stat, clasele I-IV, vor primi gratuit, începând cu anul şcolar 2002-2003, produse lactate şi de panificaţie în valoare de 7000 lei.

1977 – S-a stins din viaţă Elvis Presley, cântăreţ, idolul muzicii anilor ’50-’60, actor în numeroase filme realizate special pentru el, cum ar fi  „Veselie la Acapulcoˮ, „Viva Las Vegasˮ, „Blue Hawaiiˮ.

1968 – A fost semnat, la Praga, Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutual româno-cehoslovac, valabil pe o perioadă de 20 de ani, tratat semnat cu doar câteva zile înainte ca trupele celor cinci ţări membre ale Tratatului de la Varşovia să intre cu forţa în Cehoslovacia.

Tratatul de la Varşovia a fost o alianţă militară a ţărilor din Europa Răsăriteană şi din Blocul Răsăritean, care vroiau să se apere împotriva ameninţării pe care o percepeau din partea alianţei NATO.

1962 – Au fost încheiate lucrările de construcţie a tunelului Mont-Blanc, începute în 1958, tunel care face legătura între Chamonix, localitate turistică franceză, şi La Valle de Aoste, localitate italiană. Este recunoscut internaţional ca fiind al doilea din lume, cu o lungime de 11,6 km.

1960 – S-au înregistrat două recorduri mondiale, rămase şi astăzi: săritura de la cea mai mare altitudine (de peste 31 km) şi cea mai mare viteză atinsă de un om fără un avion, recorduri stabilite de americanul Joseph Kittinger.

1949 – A murit Margarett Mitchell, scriitoare a renumitului roman „Pe aripile vântuluiˮ, pentru care a primit Premiul Pulitzer în anul 1937, considerat o capodoperă a celei de-a şaptea artă, numit unul dintre cele mai bune romane ale tururor timpurilor, ecranizat în anul 1939, avându-i ca personaje principale pe Vivien Leigh şi Clark Gable, film câştigător a zece Premii Oscar, fapt care l-a propulsat ca fiind unul dintre cele mai populate şi îndrăgite filme, unul dintre cele mai vizionate filme sin istoria cinematografiei mondiale.

1940 – Au avut loc tratativele româno-ungare de la Turnu Severin. Delegaţia maghiară cerea alipirea la Ungaria horthystă a mai mult de jumătate din suprafaţa Transilvaniei, în timp ce delegaţia română susţinea doar schimbul de populaţie, însă tratativele au eşuat.

1936 – S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, la care au participat 5000 de atleţi din 53 de ţări.

Jocurile Olimpice din acel an au fost transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă.

1925 – A avut loc premiera filmului „Goana după aurˮ, produs şi regizat de Charlie Chaplin, fiind al 72-lea film al lui, film inspirat de „Goana după aurˮ din anul 1896.

1896 – Lângă Dawson City, Yukon, Canada, s-a descoperit aur, fapt ce a dus la declanşarea Goanei după Aur din râul Klondide, în preajma oraşului Dawson.

În total, din zona Klondike s-au extras circa 390.000 kg de aur.

Goana după Aur a venit în momentul maxim al unei importante serii de recesiuni financiare şi falimente bancare din anii 1890. Mulţi din cei care suferiseră de pe urma crizelor financiare erau motivaţi să-şi încerce norocul căutând aur.

1877 – A avut loc Războiul de Independenţă: la Cartierul Imperial rusesc a avut loc întâlnirea dintre Carol I, ţarul Alexandru al II-lea şi marele duce Nicolae. În cadrul acestei întâlniri s-a hotărât ca regele Carol I să preia conducerea reunită a trupelor române şi ruse, iar după lupte grele, turcii au cerut armistiţiu.

1858 – Regina Victoria a Marii Britanii a transmis un mesaj preşedintelui SUA, James Buchanan, inaugurând, astfel, noua linie telegrafică transatlantică prin cablu.

1845 – A văzut lumina zilei Gabriel Jonas Lippmann, fizician francez, profesor universitar la Sorbona, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1908, pentru metoda sa de reproducere fotografică a culorilor pe baza fenomenului de interferenţă; a contribuit la obţinerea primei fotografii colorată a spectrului solar.

Leave A Reply

Your email address will not be published.