18 august 1916, s-a născut Neagu Djuvara, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier român

0 782

2008 – Tenismenul spaniol Rafael Nadal a devenit Numărul 1 ATP, după ce a câştigat turneul de tenis de la Jocurile Olimpice (Beijing 2008). În finala turneului olimpic, Nadal l-a învins pe chilianul Fernando Gonzalez, cu scorul de 6-2, 7-6, 6-1.

1998 – A murit Otto Wichterle, inventatorul ceh al lentilelor de contact, fost preşedinte al Academiei de Ştiinţă cehoslovace şi preşedinte onorific al Academiei Cehe.

1963 – Avionul supersonic X-15 a stabilit un record de altitudine, zburând la 354,200 ft (106 km). Pilotul care a zburat în spaţiu se numea Joseph Albert Walker, deţinătorul recordului pentru viteză pe acelaşi X-15.

1948 – A fost adoptată „Convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăreˮ şi Protocolul-anexă, la sfârşitul conferinţei privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Principiul fundamental al Convenţiei îl constituia respectarea dreptului popoarelor de a dispune de bunurile lor, în conformitate cu interesele lor, regim stabilit prin convenţie aplicându-se părţii navigabile a Dunării de la Ulm la Marea Neagră, urmând braţul Sulina, cu acces la mare prin Canalul Sulina. Convenţia a fost semnată de URSS, Bulgaria, Ungaria, România, Ucraina, Cehoslovacia şi Iugoslavia.

1920 – A fost ratificat al 19-lea amendament al Constituţiei SUA, care garanta dreptul la vot al femeilor.

1916 – S-a născut Neagu Djuvara, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier român, critic al unei atitudini excesiv de favorabilă occidentului în cadrul politicii româneşti, sugerând ca societatea şi cultura române nu pot fi clasificate ca occidentale, oferind ca argument credinţa ortodoxă, prezenţa multor elemente nelatineşti în limba română modernă; a publicat, în principal, despre istoria României şi a poporului român, iar multe din scrierile sale se referă la filosofia istoriei, concentrându-se în jurul problemei obiectivităţii istoriei şi istoriografiei.

Djuvara este un susţinător al continuării cercetărilor referitoare la istoria românilor, punând la îndoială calitatea cercetării din perioada interbelică şi comunistă, afirmând că anumite părţi ale istoriei au fost accentuate sau suprimate pentru a deservi scopuri politice. De asemenea, Neagu Djuvara a analizat relaţiile pe care România le-a avut cu Europa, plasând-o politic şi cultural între Orient şi Occident, caracterizând-o ca fiind ultima ţară intrată în ceea ce se numeşte „Concertul Europeanˮ.

1904 – S-a născut Max Factor Jr., cosmetician de origine poloneză, co-fondator al Companiei Max Factor & Company, brand al Procter & Gamble Co., companie cu renume internaţional, recunoscută pentru produsele make-up de calitate superioară.

1850 – S-a stins din viaţă Honoré de Balzac, romancier, critic literar, eseist, jurnalist şi scriitor francez, considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic şi a romanului fantastic, caracterizat drept un „autor vizionarˮ.

El a creat un adevărat monument, „Comedia umanăˮ, ciclu în a cărui componenţă intră 95 de lucrări terminate (nuvele, romane şi eseuri) şi 48 de lucrări neterminate. Ideea continuităţii dintr-o lucrare în alta, a uniunii, a apărut pentru prima dată în 1830.

1844 – S-a constituit „Roata de Pompieriˮ printr-un ofis semnat de principele Gheorghe Bibescu, la propunerea Departamentului Treburilor din Lăuntru. Serviciul nou-înfiinţat avea o structură militară şi era împărţit în şase grupe, cu un efectiv de 7 ofiţeri, 23 subofiţeri şi 256 soldaţi. Cu dotare tehnică, noua unitate militară din Garnizoana Bucureştilor dispunea de 14 pompe de incendiu, un car de instrumente, 48 cai, 40 căngi şi 50 lopeţi de lemn.

1680 – A fost întemeiată compania de teatru „Comedia Francezăˮ, prin ordinul lui Ludovic al XIV-lea.

1657 – A încetat din viaţă Mitropolitul Varlaam al Moldovei, una din personalităţile marcante ale perioadei domniei în Moldova a lui Vasile Lupu, evidenţiat printre fraţii de credinţă şi rugăciune prin vasta sa cultură cărturească şi teologică de ortodoxie creştină, cel care a tradus din limba slavonă în română a manuscrisului „Scara paradisuluiˮ a ecumenului creştin ortodox, Ioan Climax.

Cele mai relevante lucrări sunt „Cazania lui Varlaamˮ („Cartea românescă de înţelepciuneˮ), care conţine primele versuri în limba română, intitulate „Stihuri în stema domniei Moldoveiˮ, tipărită în 1643, la tiparul domnesc, precum şi „Cazaniaˮ („Cartea românescă de învăţăturăˮ), apreciată drept capodoperă a literaturii române din prima jumătate a secolului al XVII-lea: este cea mai însemnată scriere sub raportul contribuţiei la formarea limbii literare, atât prin geniul lingvistic al tâlmăcitorului, care a reuşit să emancipeze limba română de originalele slavone, creând pe o bază populară, stilul cărturesc al limbii române vechi.

1572 – La Paris a avut loc căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV-lea al Franţei şi Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; prin această căsătorie se aştepta o reconciliere între protestanţi şi catolici.

1227 – S-a născut Ginghis Hana, unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol, personalitatea sa fiind adeseori asemănată cu cea a lui Alexandru cel Mare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.