8 decembrie 1976, formația „The Eagles” lansează unul din cele mai bine vândute albume, Hotel California

0 823

2015: La Vatican, în condiţii sporite de securitate, lua startul Jubileul Milostivirii, unul dintre cele mai importante evenimente ale pontificatului papei Francisc

2012 – Ziua Constituţiei României: sărbătorită pentru prima dată în anul 1995, ca urmare a unei hotărâri a Parlamentului; la 8.XII.1991 a avut loc referendumul naţional prin care a fost aprobată Constituţia postcomunistă a României, adoptată de Adunarea Constituantă la 21.XI.1991(Legea fundamentală a fost revizuită în urma referendumului naţional din 18-19.X.2003).

 2004: Era creată Uniunea Națiunilor Sud-Americane, structură interguvernamentală gândită după modelul Uniunii Europene

2002: Guvernul hotăra înfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog

1996 – A încetat din viaţă Marin Sorescu, poet şi dramaturg distins cu Premiul Herder pe anul 1991, membru al Academiei Române; în perioada 1993-1995, a fost ministru al Culturii.

Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate.

Dramaturgia lui Marin Sorescu abordează cu precădere tematica teatrului poetico-parabolic în trilogia „Setea Muntelui de sare”, care cuprinde piesele Iona, Paracliserul și Matca. Uneori autorul abordează fie teatrul contemporan în Există nervi, teatrul istoric în A treia țeapă sau scrie o serie de comedii cum ar fi Răceala sau Vărul Shakespeare, al căror mobil este chiar ironia mușcătoare, împrumutată din lirica soresciană.

1995 – Premierul rus, Viktor Cernomirdin, şi omologul său cecen, Doku Zavgaev, au semnat un acord care a consfinţit apartenenţa Ceceniei la Rusia.

1991 – A fost adoptată Declaraţia de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI), care a consfinţit desfiinţarea Uniunii Sovietice. Hotărârea a fost luată de preşedinţii de stat Boris Elţîn (Rusia), Leonid Kravciuc (Ucraina) şi Stanislav Ciucekievici (Belarus).

1991 – A fost adoptată prima Constituţie post-comunistă a României, în urma unui referendum naţional. Adunarea Constituantă a adoptat legea în 21 noiembrie 1991, după o dezbatere de circa un an şi jumătate.

1987 – A fost încheiat, la Washington, Tratatul dintre SUA şi URSS, cu privire la lichidarea rachetelor nucleare cu rază medie şi scurtă de acţiune (INF).

1987 – A fost încheiat primul acord pentru reducerea arsenalului nuclear între SUA şi Rusia.

1980 – Muzicianul britanic John Lennon, fost component al trupei Beatles, a fost asasinat la New York, de către Mark David Chapman.

Liderul celebrei formaţii britanice a fost împuşcat mortal de un fan când intra în clădirea în care locuia. Artistul, care avea 40 de ani, a fost atins de patru gloanţe şi a murit în drum spre spital. Ucigaşul său, care obţinuse cu puţine ore înainte un autograf de la idolul său, a fost arestat la locul crimei. Vestea asasinării muzicianului a şocat întreaga lume; în următoarele săptămâni, sute de fani venind în pelerinaj în faţa blocului în care a fost împuşcat Lennon şi organizând demonstraţii în numeroase oraşe de pe glob.

Mark David Chapman, în vârstă de 25 de ani, a fost diagnosticat cu probleme psihice. Cu toate acestea, a refuzat să invoce acest lucru ca scuză în faţa instanţei şi a pledat vinovat pentru crimă, fiind condamnat la închisoare pe viaţă.

1976 – Formația „The Eagles” lansează unul din cele mai bine vândute albume, Hotel California.

Eagles este o formație rock din Statele Unite ale Americii formată în Los Angeles, California în 1971 de Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon și Randy Meisner.

Cu cinci single-uri numărul unu și șase albume numărul unu, Eagles a fost una dintre cele mai de succes trupe din anii 1970. La sfârșitul secolului 20, două dintre albumele lor , Their Greatest Hits (1971–1975) și Hotel California, s-au clasat printre cele mai bine 20 de albume vândute în SUA conform Recording Industry Association of America. Hotel California este clasat pe locul 37 în clasamentul 500 Greatest Albums of All Time realizat de Rolling Stone, iar trupa este clasată pe locul 75 în clasamentul 100 Greatest Artists of All Time realizat de aceeași revistă. De asemenea ei au cel mai bine vândut album în SUA, Their Greatest Hits (1971–1975), care s-a vândut în 29 de milioane de copii.

1974 – Grecia a optat, prin referendum, pentru republică şi abolirea monarhiei, care fusese instituită în 1832; la 16 iunie 1975, a fost votată o nouă constituţie.

1955 – A fost creat drapelul european, având ca simbol un cerc format din 12 stele aurii pe un fond albastru. Începând din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, a devenit şi emblema oficială a Uniunii Europene.

1945 – Mark Ethridge, editor la „Luisvill Courier–Journal” şi profesorul C. E. Block au întocmit, la sugestia Secretarului de stat american Byrnes, un raport referitor la situaţia politică din România şi Bulgaria. Rapoartele, nepublicate în SUA, au confirmat că la Bucureşti, guvernul era dominat de comunişti, contrar menţiunilor înţelegerii de la Yalta.

1941 – Wiktor Alter şi Henryk Erlich, politicieni polonezi socialişti cu origini evreieşti, au fost arestaţi şi acuzaţi de spionaj de către URSS. În ciuda protestelor Aliaţilor, au fost ulterior executaţi.

1928 – Radiodifuziunea Română a transmis prima conferinţă adresată femeilor .

1925 – A avut loc înfiinţarea Institutului de Statistică Generală din România.

1921 – A avut loc primul spectacol al Operei Române din Bucureşti (înfiinţate cu puţin timp înainte), cu „Lohengrin” de Richard Wagner (cu text românesc după o traducere de Şt. O. Iosif); dirijor – George Enescu (sediul de atunci al Operei era vechea clădire a Teatrului Liric de lângă Cişmigiu).

1920 – Comuniştii Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau au executat cel dintâi atentat politic de tip terorist soldat cu moartea mai multor demnitari de rang înalt din România, făcând să explodeze o bombă în Senat. Dispozitivul exploziv artizanal plasat în sala Senatului României i-a ucis pe Ministrul Justiţie, Dimitrie Greceanu, decedat la spital şi pe senatorii Demetriu Radu, (Episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) şi Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului, a fost rănit preşedintele Senatului, Constantin Coandă.

Max Goldstein (1898–1924) a fost şeful unui grup anarhist-terorist format din evrei-comunişti. Născut la Bârlad, el s-a mutat mai apoi la Bucureşti, unde a devenit simpatizant al comunismului. După 10 ani de închisoare, el a reuşit să evadeze şi să se refugieze la Odessa (atunci parte a Imperiului Rus), de unde s-a întors cu bani şi instrucţiuni noi. Şi-a pierdut o mână, probabil în timpul unor experimente cu explozivi. Şi-a pus ca proteză un cârlig. Poliţiştii români îi ziceau lui Goldstein omul cu cîrlig.

Anterior atentatului din Senat, în 1920, Goldstein a încercat să-l asasineze pe Constantin Argetoianu, ministru al afacerilor interne, cel mai înverşunat politician anticomunist din acea perioadă. Tentativa a eşuat, din cauză că bomba plasată sub vagonul ministerial în care se afla Argetoianu a distrus numai jumătatea neocupată de călători.

În cadrul atentatului din Senatul României, se bănuia că grupul lui Goldstein nu a acţionat singur, ci i-a avut drept complici şi pe alţii, ca Alecu Constantinescu, conducătorul grupului de extremă stângă a Partidului Socialist din România, care în 1921 s-a desprins din acesta şi a format Partidul Comunist Român (cu numele provizoriu de Partidul Socialist Comunist).

Atentatul a dus la condamnarea comuniştilor în Procesul din Dealul Spirii şi la interzicerea Partidului Comunist.Conducătorul partidului comunist, Gheorghe Cristescu Plăpumaru a respins orice acuzaţie de conspiraţie, iar implicarea partidului este încă nedemonstrată. Directivele Cominternului recomandau acţiuni violente, dar nu e sigură implicarea acestuia în atentat.

În mărturia sa de la proces, Cristescu a susţinut că acţiunile lui Goldstein erau mai degrabă inspirate de anarhism.

În octombrie 1921, Goldstein a fost arestat în timp ce încerca să intre clandestin în România venind de la Russe (Bulgaria). La 28 Iunie 1922, Max Goldstein a fost condamnat la muncă forţată pe viaţă pentru aruncarea bombei la Senat şi pentru uciderea a două persoane şi rănirea altora. Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse între o lună şi 10 ani de muncă forţată.

Sentinţele au fost pronunţate după 125 de şedinţe. Max Goldstein a murit în 1924 de pneumonie, în închisoarea Doftana.

1905 – Papa Pius al X-lea a introdus primirea sfintei împărtăşanii zilnice şi a Primei Sfinte Împărtăşanii la copiii de rit romano-catolic de pretutindeni, ajunşi la vârsta înţelegerii (la 7 ani); a publicat şi catehismul (sinteza învăţăturilor catolice), care îi poartă numele, în vederea instruirii eficiente a acestora.

1903 – S-a stins din viaţă, la Brighton, Herbert Spencer, filozof, sociolog şi psiholog englez, unul dintre întemeietorii pozitivismului. A contribuit la generalizarea evoluţionismului, pe care l-a aplicat şi în domeniile psihicului şi socialului (Sistem de filozofie sintetică). A fost fondator al aşa-numitei „şcoli organice” în sociologie (Statica socială; Fundamentele sociologiei).

1876 – S-a născut Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare română. S-a afirmat în cercul revistei „Viaţa românească” din Iaşi, evoluând ulterior în cadrul cenaclului „Sburătorul”. A realizat vastul ciclu epic al Halippilor, format din romanele: Fecioarele despletite (1926), Concert din muzică de Bach (1927), Drumul ascuns (1933), Rădăcini (1937) şi Străina (inedit). A abordat şi teatrul, cea mai reuşită fiind drama Bătrânul (1920).

1874 – Astronomul francez Jules Jansen a fotografiat 48 de imagini succesive de trecere a planetei Venus prin faţa Soarelui.

1865 – S-a creat primul buletin de Bucureşti. La Arhivele Statului se găseşte un document, cu următorul text : „Principatele – Unite – Române, Bilet de legitimaţiune. Bun pe un an. Numele şi pronumele: Lucsita Petreasca, de caracter şi ocupaţiune văduvă. Locuinţa: mahalaua Silvestru. Etatea: 36 de ani. Dat la 8 decembrie 1865. Orice falsificaţiune a biletului de legitimaţiune se va pedepsi după legile penale, primatul comunei Bucureşti”.

1858 – La Lourdes, în sudul Franţei, a avut loc o succesiune de 18 apariţii ale Sfintei Fecioare Maria, în prezenţa adolescentei de doar 14 ani, mai apoi Sfânta Bernadette Suobirous (1844 – 1879).

1854 – Papa Pius al IX-lea a decretat dogma fundamentală despre „Neprihănita Zămislire”, referitor la Fecioara Maria.

1846 – A avut loc inaugurarea localului Bibliotecii Române din Paris, care a devenit şi sediul „Societăţii studenţilor români”.

1832 – A apărut neregulat (1-3 exemplare pe săptămână), la Bucureşti, primul periodic muntenesc oficial, Buletin. Gazeta administrativă. Gazeta a apărut până la 7 februarie 1859 cu unele modificări de titlu, când, în locul lui, a apărut Monitorul oficial al Ţării Româneşti.

1765 – Americanul Eli Whitney a inventat daracul pentru bumbac, care a revoluţionat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.

1626 – A venit pe lume Regina Christina a Suediei (1644–1654), protectoare a culturii şi ştiinţei; la curtea ei a trăit, în ultimii ani ai vieţii, René Descartes, pe care l-a protejat. În 1645, prin grija ei, a fost tipărit primul ziar suedez.

1660 – La Londra, doisprezece gentlemeni din cercul „iubitorii ştiinţei” au întocmit un document, anunţând întemeierea Colegiului pentru dezvoltarea ştiinţelor experimentale fizico-matematice, care a stat la baza Academiei Engleze de Ştiinţe.

1366 – A fost atestată documentar prepararea berii în Moldova, într-un act emis de Alexandru cel Bun, prin care domnitorul a dăruit mănăstirii Moldoviţa două mori în Baia, patru sălaşe de tătari tot în Baia şi jumătate de moară slednită.

65 î.Hr. – S-a născut poetul latin Horaţiu.

Horațiu (Quintus Horatius Flaccus) a fost unul dintre cei mai importanți poeți romani din „perioada de aur” a literaturii romane (Secolul lui Augustus). Scrierile sale au avut ecou profund în conștiința artistică a multor poeți moderni, printre care și Mihai Eminescu, admirator entuziast al marelui poet latin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.