12 decembrie 1896, Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstrație publică a radioului

0 833

2012 – Sudanul a capturat un vultur înzestrat cu instrumente de spionaj, despre care autorităţile de la Khartoum spun că ar fi fost trimis de Israel să transmită imagini din diverse locuri.

Pasărea a fost prinsă în localitatea Kereinek, regiunea Darfur. Echipamentul purtat de vultur funcţiona cu energie solară şi permitea transmiterea de informaţii, inclusiv imagini via satelit. Avea şi o instalaţie GPS.

Serviciile sudaneze de securitate ar fi identificat echipamentul ca provenind de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pe el regăsindu-se logo-ul acesteia. Pe piciorul păsării se găsea o bandă pe care scria: „Serviciul Israelian al Naturii – Universitatea Ebraică din Ierusalim“.

Este a doua oară când Israelul este acuzat că foloseşte vulturi spioni. În ianuarie 2011, un alt vultur a fost capturat pe teritoriul Arabiei Saudite, într-o zonă rurală. Acea pasăre avea o bandă inscripţionată „Universitatea Tel Aviv”, un cod de identificare R65 şi purta un transmiţător GPS.

Teama de spionajul israelian şi de diferitele mijloace folosite este atât de răspândită în rândul ţărilor arabe, încât, la un moment dat, când un rechin a atacat turişti în staţiunea Sharm El Sheik, la Marea Roşie, vizavi de staţiunea israeliană Eilat, o oficialitate egipteană a susţinut că şi rechinul ar fi acţionat în favoarea serviciilor israeliene de spionaj. Fermierii din sudul Turciei susţin că Israelul îi spionează cu ajutorul prigoriilor, iar Iranul a afirmat că Mossad ar fi folosit veveriţe şi porumbei spioni.

2002 – Uniunea Europeană a invitat zece ţări candidate la aderare, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru şi Malta, să i se alăture începând cu data de 1.05.2004. Numărul membrilor UE a crescut astfel de la 15 la 25. Pentru România şi Bulgaria a fost fixat un termen al aderării anul 2007.

2002 – A fost înfiinţat Muzeul Hărţilor şi Cărţilor Vechi, în Bucureşti.

1991 – Federaţia Rusă s-a proclamat independentă faţă de URSS.

1983 – A murit actorul Amza Pellea, reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc.

Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti.

Activitatea artistică a fost completată de cea pedagogică (profesor IATC) şi de cea administrativă. Creatorul lui „Nea Mărin”, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i-a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie, Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vlădica Hariton din „Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din „Croitorii cei mari din Valahia” de Al. Popescu, rolurile din „Tudor”, „Răscoala”, „Haiducii”, „Dacii”, „Columna”, „Mihai Viteazul”), cât şi personaje contemporane (Ailinicii din „Secunda 58” de Dorel Dorian, Manole din „Somnoroasa aventură” de T.Mazilu), dar şi personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din „Fântâna turmelor” de Calderon, Horaţiu din „Hamlet”, Platonov din „Un Hamlet de provincie” de Cehov).

1963 – Kenya și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

1958 – Guineea a devenit membră a ONU.

1944 – Bunurile Teatrului Național din București au fost cedate rușilor, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenția de Armistițiu semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944.

1936 – S-a născut Iolanda Balaş Soter, atletă română, săritoare la înălţime, preşedinte al Federaţiei Române de Atletism.

Prima ei participare la o competiţie internaţională la categoria senioare s-a înregistrat în 1950, iar un an mai târziu a realizat primul ei record naţional, sărind 1,51 m din chiar prima încercare. Pe atunci l-a avut ca antrenor pe Ioan Arnăutu. Ulterior, s-a pregătit cu Ioan Soter, care i-a devenit şi soţ.

A fost una dintre cele mai titrate atlete din România, fiind deţinătoarea a 14 recorduri mondiale, a două medalii olimpice de aur, una câştigată la Roma (1960) şi alta la Tokyo (1964, când a sărit 1,90).

Numele ei figurează în Cartea Recordurilor, ca urmare a celor 140 de victorii consecutive obţinute în competiţii.

1928 – Au avut loc alegeri parlamentare în România, încheiate cu victoria Partidului Naţional-Ţărănesc (78% din voturi).

1927 – S-a înfiinţat Asociaţia Presei Sportive din România.

1925 – Din motive personale, prinţul Carol al II-lea al României a renunţat pentru a treia oară la tron, hotărându-se să rămână în străinătate sub numele de „Caraiman”.

1924 – În Austria, a intrat în folosință  noua monedă naţională, șilingul, care a înlocuit vechea coroană.

1918 – A avut loc demisia guvernului Constantin Coandă în România şi formarea unui cabinet liberal prezidat de Ionel I.C. Brătianu.

Ionel I.C. Brătianu a creat un nou guvern în România, care a decis ca problemele specifice ale Basarabiei să fie soluţionate de Directorate.

1913 – Celebrul tablou Mona Lisa al pictorului Leonardo Da Vinci, furat din colecţia Muzeului Luvru la 21.08.1911, a fost găsit la Florenţa.

Pictura a fost descoperită în camera de hotel a unui ospătar italian, Vincenzo Peruggia. Acesta a fost complice la celebrul furt pus la cale de un grup de italieni care a dorit să readucă în Italia tabloul. Perugia a fost condamnat la 14 luni de închisoare.

1896 – Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstrație publică a radioului

În ziua de 12 decembrie 1896, italianul Guglielmo Marconi, un tânăr de numai 21 de ani, facea la Londra demonstrația publică a ciudatului său aparat, cu care putea transmite semnale la distanta, fara fir.

Experimentul părea modest, atat de modest, incat presa vremii nu s-a sfiit sa comenteze ca totul este un simplu truc, cu atât mai mult cu cat inaintasii acestui Marconi făcuseră și ei descoperiri notabile în domeniu, fără să fi impresionat publicul cu vreun rezultat spectaculos.

Drumul gloriei

Dar nu era truc. Marconi și-a continuat experimentările, susținut de mama sa, iar în anul următor a reușit să transmită semnale de cod pe o distanță de 6 km, peste câmpia Salisbury de lângă Londra.

La 13 mai 1897, transmitea pentru prima oară fără fir un semnal peste canalul Bristol, pe o distanta tot de 6 km. La 27 martie 1899, efectua prima transmisie peste Canalul Mânecii, de la Wimereux (Franța), la Foreland (Anglia).

Radioul propriu-zis nu era inca inventat, dar principiul functiona deja. La 8 noiembrie din acelasi an, vasul Sf. Pavel era prima nava din lume care comunica din larg prin semnale cu portul american de care se apropia. Se gasea la 66 de mile marine distanta.

Invenția progresa cu pași gigantici. La 17 decembrie 1902, Marconi a reușit să transmită primul semnal radio peste Atlantic, spre uimirea presei, a autoritatilor si in admiratia putinilor cunoscatori.

Dar adevarata glorie a cunoscut-o Marconi in ziua de 18 ianuarie 1903, când a pus aparatul sau la dispozitia presedintelui Statelor Unite, Theodore Roosvelt, ca sa-i transmita mesajul de felicitare regelui Eduard al VII-lea al Angliei.

Titanicul putea să dispară fără urmă

Nimeni nu-l mai putea pune la îndoiala pe Marconi. In 1909, i-a fost atribuit premiul Nobel pentru fizica, alaturi de germanul Karl Ferdinand Braun, care adusese de asemenea contributii importante in acelasi domeniu.

Scufundarea Titanicului a fost proba de foc a telegrafiei fără fir, nascocită de Marconi. Datorită ei, cei de pe vasul în pericol au putut alarma navele aflate în trafic. Fără telegraful fără fir, Titanicul ar fi dispărut fără urmă, inclusiv supraviețuitorii – atâția câți au fost ei. Am fi crezut că l-a înghițit un fel de Triunghi al Bermudelor.

În anul 1920, a avut loc prima emisiune radio vorbită, de la postul instalat la Chelmsford, în Anglia. În acelasi an, la 2 noiembrie, a început să emită în America „primul post de radio comercial din lume”.

Invenția s-a răspândit cu o rapiditate fantastică pentru acea vreme. În 1922 au început transmisii regulate în Anglia, iar în scurt timp i-a urmat întreaga Europă.

În scurt timp, invenția lui Guglielmo Marconi a cucerit întreaga lume. Interesul pentru cultură, dar și interesele politice sau militare încurajau apariția de noi posturi, pe toate continentele.

Radioului i se prevedea o cariera stralucita si nimeni la acea data nu stia ca, numai peste cateva decenii, televiziunea il va detrona de pe acel loc, care parea atunci imbatabil.

Astăzi pare imbatabil televizorul. Avântul lui este mai spectaculos decât avântul de altădată al radioului. Nimeni însă nu știe nici de către cine, nici când și nici cu ce va fi înlocuit, atunci când va fi și el detronat.

Pare imposibil, dar logica spune că este inevitabil: nimic n-a fost niciodată etern în istorie, iar până la urmă totul a ajuns relicvă.

1868 – S-a înfiinţat Agenţia diplomatică română la Viena, având misiunea de a reprezenta interesele României în Austria.

1864 – Episcopia ortodoxă de la Sibiu a fost ridicată la rang de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad şi de Caransebeş, iar Andrei Şaguna a fost numit mitropolit.

1806 – Ţarul Alexandru I a adresat un manifest plin de promisiuni divanurilor principatelor românești. El asigura divanurile că la va păzi „de toate relele care ameninţă pământul lor” şi că le va apăra „sloboda lucrare a credinţei, desfăşurarea tuturor privilegiilor şi obiceiurilor lor.” Manifestul împăratului rus venea în momentul în care Principatul Moldovei era deja ocupat, iar luptele se duceau pe teritoriul Valahiei, operațiuni militare din cadrul războiului ruso-turc de la 1806-1812. Acest război a fost purtat în întregime pe teritoriul principatelor românești.

„Noi, Alexandru I, Împărat şi monarh al tuturor ruşilor, salutare domnilor, mitropoliţilor, episcopilor, preoţilor, monarhilor din toate bisericile, căpitanilor şi tuturor locuitorilor provinciilor Moldova şi Valahia. Grijile sale părinteşti şi atenţia constantă pe care înaintaşii noştri au arătat-o în toate circumstanţele pentru siguranţa şi libertatea slujitorilor bisericii, boierilor şi tuturor locuitorilor Moldovei şi Valahiei şi grija cu care au stipulat în tratate autentice bunăstarea Domniilor voastre au stabilit, pe drept cuvât, suveranii Rusiei, protectori ai ţării Domniilor voastre.

De la înscăunarea noastră, păşind pe urmele înăintaşilor noştri, noi n-am încetat nici pentru o clipă să veghem la menţinerea liniştii Domniilor Voastre, fie exercitând drepturile obţinute, fie recurgând la acţiuni pe care ni le-a insuflat dorinţa de a vă vedea fericiţi.

Domniile Voastre ştiu că privilegiile care au fost garantul averilor Domniilor Voastre şi Domniilor Voastre în persoană atât cât permitea caracterul acârmuirii sub care trăiţi erau rezultatul atât al grijii vigilente a înaintaşilor noştri, cât şi a noastră.

Intenţiile de care ministerul otoman a dat dovadă de câtva timp încoace, acţiunile arbitrare pe care şi le-a permis şi refuzul său de a-şi îndeplini angajamentele au făcut necesară intrarea trupelor noastre în Moldova şi Valahia, astfel prezenţa armatelor noastre vă va apăra de toate relele la care ţara Domniilor voastre urma să fie expusă şi vă va permite libera existenţă a religiei şi a tuturor drepturilor Domniilor voastre.

Identitatea credinţei şi a obiceiurilor, amintirea atâtor servicii reciproce şi, în sfârşit, legământul de atâtea secole vă va face să consideraţi trupele mele ca pe o parte din Domniile Voastre înşivă.

Noi am depus toate eforturile ca să prevenim abuzurile parţiale care ar fi putut fi rezultatul libertăţii exagerate a soldaţilor; generalii noştri şi ceilalţi agenţi însărcinaţi cu executarea ordinelor mele vor reuşi să păstreze cea mai strictă disciplină, să consulte autorităţile ţării şi să demonstreze în fiecare zi că această expediţie, departe de a fi însoţită de vreuna din greutăţile unui război străin, nu are alt scop decât acela de a le preveni şi de a apăra interesele noastre comune.

Intenţia noastră este să păstrăm în exerciţiul funcţiunii toate autorităţile conform uzanţelor precedente cu condiţia ca, pe de altă parte, ele să faciliteze atât înaintarea şi stabilirea trupelor noastre, cât şi operaţiunile cu care sunt însărcinate şi care intenţionează doar să păstreze toate drepturile provinciilor.

Oricare ar fi evenimentele, noi vă promitem că în toate circumstanţele vă veţi bucura de importanta noastră protecţie şi că folosind toate tipurile de resurse de care dispuneţi pentru a coopera în vederea rezultatului salvator pe care ni-l propunem, acela de a respinge de la frontierele voastre, orice duşman care ar avea să tulbure fericirea Domniilor Voastre. Domniile Voastre trebuie să vă arătaţi în toate demni de soarta pe care v-o pregătim”.

1787 – Pennsylvania a devenit cel de-al doilea stat american care a ratificat Constituția SUA.

1408 – A fost fondat ordinul monahal cavaleresc  al Dragonului, de către Sigismund de Luxemburg.

Leave A Reply

Your email address will not be published.