13 decembrie 1928, are loc, la Filarmonica din New York, premiera compoziției Un american la Paris, de George Gershwin

0 936

2002 – Uniunea Europeană a anunţat că Cipru, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia vor deveni membre de la 1 mai 2004.

1996 – Liderii Uniunii Europene au prezentat design–ul bancnotelor EURO.

1996 – Kofi Annan a fost ales secretar general al ONU.

1994 – În Suedia, s-a decis prin referendum intrarea în Uniunea Europeană.

1991 – A fost semnat, la Seul, Acordul privind reconcilierea, neagresiunea, cooperarea și schimburile dintre Nordul și Sudul Coreii, intrat în vigoare la 19.02.1992. A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

1991 – Gheorghe Mircea Lazăr, preşedintele Biroului Electoral Central, a prezentat în faţa Parlamentului rezultatele oficiale ale referendumului asupra Constituţiei României din 8 decembrie 1991. Din totalul de 10.948.468 de cetăţeni prezenţi la vot, 8.464.624 au spus „da” (77,3%) şi 2.235.085 au spus „nu” (20,49%). Voturile anulate au fost în proporţie de 2,3%.

1990 – La Bucureşti au avut loc lucrările primei Conferinţe Naţionale a Alianţei Civice.

1990 – A fost înființat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), prin Legea nr. 39/13.12.1990. Scopul declarat al acestei instituții este: „organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța statului în timp de pace, cât și de război”.

1949 – Knesset-ul (parlamentul israelian) a votat în favoarea mutării capitalei ţării la Ierusalim.

1943 – A venit pe lume Bob Robert Brier, un renumit egiptolog american specializat în paleopatologie.

În afară de numele său real mai este cunoscut cu numele de Mr. Mummy.

În prezent, își desfășoară activitatea la Long Island University și este unanim recunoscut ca fiind cel mai mare expert între ale mumiilor și în ceea ce privește procesul de mumificare.

Dr. Brier a condus cercetări de pionerat în privința practicii mondiale de mumificare, precum și a procesului acesteia. El a investigat mumii celebre precum: Tutankhamon, Ramses cel Mare, Vladimir Lenin, Eva Perón, precum și mumiile familiei de Medici.

În 1994, Dr. Brier, împreună cu Roland Wade (directorul Centrului de Anatomie din Maryland) a mumificat un cadavru omenesc folosind tehnicile Egiptului antic. Acesta este evenimentul care i-a procurat afectuosul nume Mr. Mummy.

În 1999, Dr. Brier a pregătit și a publicat 48 de conferințe intitulate: Istoria Egiptului antic (The History of Ancient Egypt), destinate societății The Teaching Company (o societate pe acțiuni care oferă conferințele înregistrate ale celor mai importanți profesori din universitățile americane; selectarea lor pentru aceste conferințe spune mult dacă se ia în considerație procentul: sunt selectați numai 1% dintre profesorii cei mai reprezentativi).

Long Island University l-a recompensat cu premiul David Newton pentru Excelență scolastică. De două ori a fost selecționat ca Fulbright Scholar.

1928 – Are loc, la Filarmonica din New York, premiera compoziției Un american la Paris, de George Gershwin

În 1951, apărea și filmul cu același nume, inspirat de celebra compozitie, pe care, însă, compozitorul nu a apucat să-l mai vadă. Pelicula, cu Gene Kelly în rolul principal, a primit 6 premii Oscar.

Premiile filmului An American in Paris (1951)

Premii Oscar 1952: Cel mai bun film – Arthur A. Ross; Cea mai buna scenografie (color); Cel mai bun scenariu – Alan Jay Lerner; Cele mai bune costume (color); Cea mai buna coloana sonora (muzical); Cea mai buna imagine color – John Alton, Alfred Gilks.
Premii Globul de Aur 1952: Globul de Aur pentru cel mai bun film (comedie/muzical).

Filmul – Un american la Paris

Paris. Dupa cel de-al doilea razboi mondial. Jerry Mulligan (Gene Kelly) incearca sa-si descopere vocatia de pictor in orasul tuturor artistilor. De fapt, el are certitudinea propriei valori, nefiind cu nimic vinovat de faptul ca lumea este atat de reticenta si nu doreste deloc sa se imbunatateasca, acceptandu-i opera. Asadar, in asteptarea unei recunoasteri unanime, Jerry are norocul de a fi descoperit de Milo Roberts (Nina Foch). Ea este mostenitoarea unei averi fabuloase, o femeie foarte influenta si mai mult, interesata de Jerry.

1921 – A fost demis guvernul lui Alexandru Averescu, drept urmare, Partidul Poporului şi-a pierdut influenţa şi credibilitatea politică pe teritoriile Basarabiei mari în cadrul României interbelice.

1863 – Guvernul Kogălniceanu a votat  „Legea secularizării averilor mănăstireşti”.

1838 – Împăratul rus a sancţionat decizia de a desfiinţa Comitetul pentru construcţii din Ismail, Basarabia ţaristă, şi de a subordona lucrările de construcţie din Ismail Comitetului pentru construcţii din Chişinău, măsură luată în legătură cu trecerea obligaţiilor fostului guvernator al oraşului Ismail în sfera de activitate a guvernatorului militar al Basarabiei ţariste.

1797 – S-a născut, la Düsseldorf, Heinrich Heine, poet şi prozator german, stabilit la Paris în 1831. A fost ultimul reprezentant de prestigiu al liricii romantice germane. A îmbrăţişat o tematică variată: motive erotice şi istorico-baladeşti, viaţa mondenă, poezia socială, în volume ca: „Intermezzo liric” (1822), „Cartea cântecelor” (1827), „Poezii noi” (1844), „Visul unei nopţi de vară” (1851) etc.

A inaugurat, prin „Imagini de călătorie” (1826-1831) şi „Călătorie în Harz” (1853), un gen nou literar, foiletonul. Scrierile sale au avut o îndelungată influenţă asupra literaturii germane.

1784 – A murit Samuel Johnson sau Dr Samuel Johnson, unul din principalii autori ai literaturii engleze din secolul al XVIII-lea: poet, eseist, bibliograf; lexicograf și unul dintre cei mai fini critici ai acestei literaturi. A fost editor al operelor lui Shakespeare și al revistelor The Rambler și The Idler.

A fost ultimul mare reprezentant al clasicismului englez, prin a cărui operă a dominat viața literară a Angliei acelei epoci.

1693 – A decedat Dimitrie Barilă, cunoscut mai ales pe numele monahal – Dosoftei, cărturar român, mitropolit al Moldovei, poet și traducător. În 2005, Biserica Ortodoxă Română l-a proclamat sfânt.

A învățat la Iași, la Colegiul întemeiat în 1640, la mănăstirea „ Sf. Trei lerarhi”, apoi la școala Frăției ortodoxe din Lvov, unde a făcut Studii umaniste și de limbi. A fost un bun Ccnoscător al limbilor elenă, latină, slavonă și polonă.

Datorită relațiilor sale cu patriarhul Moscovei și cu Nicolae Milescu, aflat acolo, a adus din Rusia un teasc de tipografie cu litere, cu care a tipărit, la Mitropolia din Iași, în românește, principalele cărți liturgice, unele traduse de el însuși. El a fost unul dintre ierarhii care au promovat introducerea limbii române în biserică.

Călugărit la Probota, sub numele Dosoftei, a fost ales episcop la Huși (1658 – 1660) și Roman (1660 – 1671), apoi mitropolit al Moldovei (1671-1674 și 1675 – 1686).

În toamna anului 1686, din cauza evenimentelor politice din acea vreme, a fost dus în Polonia de oștile regelui Jan Sobieski, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria română, fiind primul poet național, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător din literatura dramatică universală și din cea istorică în românește, primul traducator al cărților de slujbă în românește în Moldova, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții, unul dintre primii cunoscători și traducători din literatura patristică și post patristică și care a contribuit la formarea limbii literare românești.

1642 – Abel Janszoon Tasman a descoperit Noua Zeelandă. Navigatorul olandez a fost primul european care a explorat insulele din Pacificul de Sud, în una dintre incursiuni ajungând în Noua Zeelandă.

Contactul cu triburile din zonă nu a fost uşor, mai mulţi membri ai echipajului au fost ucişi de băştinaşi.

Tasman a numit insula „Van Diemen”, care ulterior a fost botezată „Noua Zeelandă” dupa numele unei provincii olandeze.

Insula a început să atragă colonişti europeni abia în secolul al XVIII-lea, după ce James Cook a întocmit o prezentare detaliată a acesteia.

1553 – A venit pe lume Henric al IV-lea, rege al Franţei (1589-1610), întemeietor al ramurii de Bourbon a dinastiei Capetingilor.

Prin Edictul de la Nantes (1598) a pus capăt războaielor religioase. A consolidat absolutismul monarhic şi a dezvoltat industria, comerţul şi agricultura, iar în 1604, a început colonizarea franceză a Canadei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.