22 ianuarie 1862, a avut loc formarea primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei
1999 – A cincea mineriadă: au început negocierile dintre comisia condusă de Radu Vasile şi liderul minerilor Miron Cozma. La ora 18.30, negocierile s-au încheiat, primul–ministru declarând: „Nicio parte nu a câştigat, în schimb a câştigat ţara”.
1999 – A fost semnată, la Bucureşti, Convenţia dintre guvernul român şi cel bulgar privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi certificatelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ şi a titlurilor ştiintifice din cele două state. Legea pentru ratificarea Convenţiei a fost promulgată la 1 noiembrie 1999.
1995 – Israelul a marcat împlinirea a 50 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz–Birkenau, Polonia.
1993 – A avut loc o reuniune la nivel înalt la Minsk, ocazie cu care doar 7 state din cele 10 prezente (din fosta URSS) au semnat Carta CSI. S-au abţinut Moldova, Ucraina şi Turkmenistanul, pentru că nu au fost de acord cu crearea unor structuri care să ducă la un grad înalt de integrare, în special economică, şi să asigure Rusiei rolul de lider.
1992 – Agenţia rusă de presă TASS (înfiinţată la 25.07.1925) a devenit ITARTASS.
1983 – Björn Borg s-a retras din tenis după ce a câştigat de cinci ori consecutiv Wimbledon-ul.
1980 – Andrei Saharov, fizician nuclear de naţionalitate sovietică, militant şi reformator pentru drepturile omului, a fost arestat la Moscova.
1963 – S-a semnat Tratatul de la Elysée dintre Republica Franceză şi RFG, în cadrul vizitei făcute în Germania de preşedintele francez Charles de Gaulles, prima după război a unui şef de stat din tabăra adversă în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.
1952 – A luat fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan”.
1941 – Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie a capturat oraşul libanez Tobruk de la forţele naziste.
1939 – Pentru prima oară, în cadrul Universităţii Columbia, a fost divizat un atom de uraniu.
1934 – A avut loc o întrunire, la Zagreb, a Consiliului permanent al Micii Înţelegeri, la care s-a discutat problema restabilirii relaţiilor diplomatice a României cu URSS.
1930 – A fost semnat, la Haga, tratatul judiciar de arbitraj şi de conciliaţiune româno-polonez.
1922 – S-a stins din viaţă Alexandru N. Ciurcu, inventator și publicist român, care a experimentat principiul motorului cu reacție.
După terminarea studiilor, în anul 1876, Alexandru Ciurcu s-a stabilit la București, unde a lucrat ca jurnalist, cunoscându-i pe Mihai Eminescu și pe Ion Luca Caragiale. A întemeiat ziarul de limbă franceză, L’Orient, care, ulterior, a devenit cunoscutul L’Indépendence Roumaine, unde făcea propagandă, în favoarea României în cercurile străine de cititori.
Pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independență din 1877 – 1878, Alexandru Ciurcu a fost corespondent de război, ocazie cu care a făcut cunoștință și s-a împrietenit cu Nicolae Grigorescu.
În anul 1882, Alexandru Ciurcu, împreună cu Just Buisson, a conceput, într-o primă variantă, proiectul unui original motor cu reacție, dar în 1885, acesta a fost expulzat din România de guvernul condus de Ion C. Brătianu, din cauza criticilor sistematice la care ziaristul supunea guvernul liberal: în multe articole, Ciurcu milita în favoarea emancipării politice și naționale a românilor transilvăneni.
În anul 1889, la Paris, a organizat primul pavilion românesc în cadrul unei expoziții universale, la Expoziția Universală de la Paris.
În anul 1890, Alexandru Ciurcu a părăsit Parisul și s-a întors la București. Aici și-a reluat fosta profesie, fiind numit ca director al ziarului „Timpul” (1890-1900). El și-a continuat activitatea publicistică și mai târziu, lucrând pentru diferite ziare. A deținut funcția de președinte al Sindicatului ziariștilor.
1920 – A văzut lumina zilei Chiara Lubich, militantă catolică şi fondatoare a Mişcării Focolare.
Mișcarea Focolarelor sau Opera Mariei este o organizație internațională, o mișcare laică din Biserica Catolică, care promovează idealurile de unitate și de frăție universală, așa cum cere Iisus conform povestirii din Evanghelie, Ion (17,21). Numele mișcării provine de la cuvântul italian „inimă” sau „cămin”.
Consecința clară a acestei mișcări este o vocație ecumenică, precum și dialogul dintre zone culturale diferite.
Fondată în 1943, în Trento, nordul Italiei, de Chiara Lubich ca o mișcare religioasă, Mișcarea Focolarelor, deși la început romano-catolică, leagă acum majoritatea religilor creștine și non-creștine, uneori chiar și organizaţii non-religioase.
Este cunoscută și sub alte denumiri precum „Opera Mariei” sau „Lucrarea Mariei”.
Mișcarea Focolare operează în 182 de ţări și are peste 100.000 de adepți.
1917 – Primul război mondial: Preşedintele american Woodrow Wilson a cerut o „pace fără victorie” în Europa.
1905 – După ce o manifestaţie paşnică a peste 100.000 de persoane în faţa palatului de iarnă din St.Petersburg a fost reprimată sângeros, în Rusia a izbucnit o revoluție, îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (revoluția burghezo-democratică din 1905-1907), reprimată de autoritațile țariste.
1901 – Eduard al VII-lea a devenit rege al Angliei după ce mama sa, regina Victoria, a decedat.
1879 – Peste 1.500 de soldaţi britanici şi-au pierdut viaţa în urma unei înfrângeri umilitoare în confruntarea cu zuluşii, în bătălia de la Isandlwana.
1862 – A avut loc formarea primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, în frunte cu conservatorul Barbu Catargiu.
Barbu Catargiu, om politic, personalitate de seamă a grupării politice conservatoare, s-a născut la 26 octombrie 1807. La 22 ianuarie 1862, a devenit întâiul prim-ministru al guvernului unic după recunoaşterea unirii depline a Principatelor Moldovei şi Valahiei.
Mandatul său a încetat brusc pe 8 iunie 1862, când a fost asasinat sub clopotniţa de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Această crimă politică perfectă a stârnit un scandal imens în epocă prin implicaţiile care au fost speculate de-a lungul timpului şi a cărui enigmă nu a fost elucidată nici până în zilele noastre.
1849 – S-a născut August Strindberg, dramaturg suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a constituit o influență importantă în literatura universală a secolului al XX-lea.
În prefața piesei de teatru Domnișoara Iulia, Strindberg își prezintă „sufletele” (personajele) ca fiind „conglomerate, făcute din stadii trecute sau prezente ale civilizației, fragmente de umanitate, haine de duminică peticite, toate strânse la un loc, așa cum este ființa umană”. Strindberg spunea mai departe despre personajele sale că a oferit posibilitatea „celui slab să repete cuvintele celui puternic” și a lăsat „diferite suflete să accepte sugestii, unul de la celălalt”.
1826 – A capitulat fortăreaţa Callao din Peru, ultimul centru de rezistenţă spaniol din America de Sud, în faţa mişcărilor de eliberare naţională izbucnite pe acest continent.
1788 – A venit pe lume George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron, unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, printre operele cele mai cunoscute fiind poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold și Don Juan.
Faima Lordului Byron se datorează nu numai operei, ci și vieții sale, trăită în extravaganță, cu numeroase povești de dragoste, datorii, despărțiri, acuzații de incest și sodomie. El a fost descris ca „un om nebun, rău și periculos a-l cunoaște”.
Byron a fost un lider regional al organizației revoluționare Carbonari din Italia, în revolta lor împotriva Austriei și mai târziu a călătorit pentru a lupta împotriva turcilor în Războiul de independență al Greciei, fapt pentru care grecii îl consideră un erou național.
S-a născut cu o malformație a piciorului drept, care i-a cauzat un șchiopătat ușor. Acest handicap și speranțele deșarte că situația se poate remedia i-au făcut viața mizerabilă (se presupune că din această cauză ar fi devenit dependent de laudanum).
Byron a venit pe lume într-o casă pe strada Holles, în Londra, și a fost botezat la biserica Sf. Marylebone. A urmat cursurile Școlii de Gramatică, de unde se spune că a fost dat afară când s-a aflat că era homosexual.
La vârsta de 10 ani (21 mai 1798), Byron a moștenit titlul și moșiile de la fratele bunicului său „Lordul Imoral”, devenind astfel al VI-lea baron Byron. Mama sa l-a dus în Anglia, iar băiatul s-a îndrăgostit de încăperile misteriose și întinsele terenuri de la Newstead Abbey, Nottinghamshire, Anglia, dăruite familiei Byron de regele Henric al VIII-lea, unde a locuit sporadic, deoarece în perioada adolescenței, această moșie a fost închiriată lordului Grey de Ruthyn.
În august 1799, Byron a urmat cursurile „academiei” din Dulwich Grove, unde l-a avut profesor pe William Glennie, până în aprilie 1801. Din 1801, a urmat cursurile școlii Harrow până în iulie 1805, apoi din octombrie 1805, a frecventat cursurile Colegiului Trinity din Cambridge.
În perioada studiilor la Cambridge (noiembrie 1806), acesta a publicat primul volum de poezie, încurajat și ajutat de prietena sa din Southwell, Nottinghamshire, Elisabeth Pigot. Volumul intitulat Piese fugare a fost retras rapid de pe rafturile librăriilor și ars la sfatul reverendului Thomas Beecher, deoarece conținea versuri mult prea senzuale, în particular poezia „Mariei”.
În iunie1807, a publicat volumul Ceasuri de trândăvie, în care au fost incluse poezii din volumul anterior alături de lucrări mai recente. Critica defavorabilă apărută pentru acest volum în Edinburgh Review au condus către prima sa lucrare satirică majoră, Barzi englezi și critici scoțieni, publicată în 1809. Această lucrare, în prima sa ediție, a stârnit furia anumitor literați menționați, încât unii dintre ei l-au provocat pe Byron la duel.
În 1812, Byron a avut o aventură cu Lady Caroline Lamb, aventură foarte mediatizată, bucurându-se de un interes deosebit din partea publicului britanic. Realizând că această relație poate să-i ruineze statutul social, Caroline fiind căsătorită, Byron a pus capăt relației, dar Caroline nu a dorit să accepte acest fapt. A fost foarte afectată emoțional, pierzând atât de mult în greutate, încât Byron, sarcastic, îi scria soacrei Carolinei, Lady Melbourne, că era „bântuit de un schelet”, deoarece Caroline l-a vizitat deseori încercând cu disperare să-l facă să se întoarcă la ea.
În anul 1813, a publicat primele poeme orientale, Ghiaurul și Mireasa din Abydos, iar în 1814, Corsarul și Lara.
1729 – A venit pe lume Gotthold Ephraim Lessing, scriitor şi filosof german. A formulat principiile dramei realiste germane, conform cărora teatrul trebuie să ţină seama de dezvoltarea morală şi estetică a epocii („Nathan Înţeleptul”, „Laokoon sau despre graniţele picturii şi ale poeziei”).
1517 – Sultanul Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului şi a cucerit oraşul Cairo, după care a urmat supunerea întregului Egipt.
1506 – A fost întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului.
1440 – S-a născut Ivan al III-lea, mare cneaz al Moscovei, cel care a încheiat procesul de unificare a pământurilor ruseşti în jurul Moscovei şi de formare a Statului Rus centralizat.