7 martie 1875, s-a născut Joseph Maurice Ravel, compozitor francez impresionist, celebru pentru muzica de balet

0 1.015

2016 – Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a cerut Guvernului să declare 2 şi 3 mai drept zile libere, pentru ca ziua liberă 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, din 5 mai, iar Guvernul a decis ca zilele de 2 şi 3 mai 2013 să fie declarate drept zile libere în sectorul public, printr-o hotărâre aprobată în şedinţa de miercuri.

Dispoziţiile hotărârii pot fi aplicate şi angajaţilor din sectorul privat, în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel.

2009 – NASA a lansat sonda (misiunea) spațială Kepler, numită după astronomul german Johannes Kepler, care are scopul de a descoperi noi exoplanete asemănătoare Pământului care orbitează alte stele, cu ajutorul unui telescop și al unui fotometru speciale.

2001 – Reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare au semnat Declaraţia politică privind aderarea României la NATO.

1996 – Senatul a ratificat un acord între NATO şi statele participante la Parteneriatul pentru Pace, privind statutul forţelor armate trimise să efectueze serviciul militar pe teritoriul unei alte ţări.

1932 – A murit Aristide Briand, politician și om de stat francez, care a ocupat în mai multe rânduri funcția de prim ministru al Franţei; laureat al Premiului Nobel pentru pace; unul dintre cei mai impotanți activiști ai mișcării pentru înființarea sindicatelor, a asigurat adoptarea ideilor sindicaliste

Briand a fost unul dintre liderii Partidului Socialist francez, iar în 1902, a fost ales deputat. El s-a declarat cu toată puterea de partea unității de acțiune a stângii politice, care a devenit cunoscut ca Blocul, pentru a contracara acțiunile deputaților reacționari de dreapta.

Încă de la începutul carierei sale politice în Camera deputaților, Briand a fost preocupat de problema separării statului de biserică. A fost numit raportor al comisiei pentru pregătirea legii pentru separarea statutului față de biserică, iar raportul său l-a propulsat în fruntea scenei politice ca pe un viitor lider. El a reușit să-și promoveze legea cu unele mici modificări, reușind să nu piardă sprijinul niciunui partid dispus la început să-l sprijine.

El a fost principalul autor al legii separării dintre stat și religie, dar s-a preocupat și de aplicarea ei. Ca urmare, Briand a acceptat portofoliul învățământului public și cultelor în guvernul Sarrien, din 1906. Deși ministeriatul său s-a dovedit a fi un succes, datorită faptului că a acceptat să fie ministru într-un guvern burghez, Briand a fost exclus din Partidul Socialist Unit (martie 1906), pentru că era susținătorul ideii cooperării cu radicalii în problemele reformelor, nu a păstrării unei rezerve pline de precauție față de ideile lor.

Aristide Briand a primit Premiul Nobel pentru pace în 1926, pentru Tratatele de la Locarno. Propunerea lui Briand și a lui Frank B. Kellogg pentru semnarea unui pact universal de scoatere în afara legii a războiului a dus la semnarea Pactului de la Paris, cunoscut ca Pactul Kellogg-Briand.

1919 – La Tarutino, Republica Democratică Moldovenească, şi-a desfăşurat lucrările Congresul Nemţilor din Basarabia, care au votat alipirea lor necondiţionată la România.

1912 – Roald Amundsen a anunţat descoperirea Polului Sud. După ce a auzit că americanii Robert Peary şi Frederick Cook au atins Polul Nord, Amundsen a decis să ajungă la Polul Sud. Astfel, exploratorul norvegian s-a îmbarcat la bordul vasului „Fram” fără să precizeze care era ţinta sa. Abia în momentul în care nava a acostat la Madeira, acesta şi-a informat echipajul cu privire la direcţia aleasă. Robert Falcon Scott era deja în drum spre Antarctica, când norvegianul s-a gândit să îl concureze.

De altfel, cursa celor doi spre Polul Sud a intrat în legendă pentru dramatismul ei. Amundsen şi-a stabilit baza în Golful Balenelor, de unde a plecat în marea aventură, la 19 octombrie 1911, însoţit de patru echipieri cu patru sănii şi 52 de câini. El a fost nevoit să străbată o zonă necunoscută până atunci, însă curajul şi determinarea exploratorului au făcut ca, la 14 decembrie, steagul norvegian să fie arborat la Pol cu 35 de zile înainte de sosirea lui Scott.

Anunţul atingerii Polului Sud a fost făcut pe 7 martie 1912, când echipajul a ajuns în Australia.

Roald Amundsen a venit pe lume în 1827, în sud-estul Norvegiei. Întreaga viaţă şi-a dedicat-o explorării arctice, pasiune care i-a provocat de altfel moartea în iunie 1928, când a dispărut în timpul unei misiuni de salvare la Polul Nord.

1876 – Oficiul de Patente al SUA a brevetat invenţia telefonului, aparţinând lui Alexander Graham Bell, inginer şi om de ştiinţă american (1847-1922).

1875 – A venit pe lume Joseph Maurice Ravel, compozitor francez impresionist, celebru pentru muzica de balet pentru orchestră în Do major Bolero, compusă în 1928, una din ultimele piese compuse înainte ca boala să-l condamne la tăcere.

La începutul secolului XX, personalitatea puternică a dirijorului și compozitorului M.Ravel s-a impus în lumea muzicală prin interpretări artistice și prin noutatea lucrărilor sale muzicale cu rafinate sonărități impresioniste și un pronunțat colorit folcloric.

Pianist remarcabil, a dedicat primele sale lucrări acestui instrument: menuet antic, habanera, pavană pentru o infantă moartă:dovedind o înclinație deosebită pentru dans; de la dansul din epoca barocului pană la cel modern: vals, fox strot dar și pentru blues.

Ravel a reactualizat spiritul clasic francez în sonatină pentru pian și în suita preclasică Mormântul lui Couperin. A scris două importante cicluri pentru pian: Oglinzi și Suita Gaspard al nopţii.

În muzica dramatică, acesta a scris o operă bufă, într-un act Ora spaniolă. A compus 8 valsuri nobile și sentimentale, transformate mai târziu în baletul Adelaida sau Limbajul Florilor. A mai compus suita pentru voce și orchestră Sheherezada, rapsodia spaniolă.

Cea mai populară creație a sa simfonică rămâne Boleroul, conceput pe un ritm ostinat care persistă până la sfârșitul lucrării.

Ravel a expus la flaut o amplă melodie alcătuită din două perioade muzicale, apoi, reluând mereu aceeași linie melodică, i-a suprapus succesiv câte un instrument la cvartă și octavă.

Rezultatul este persistența accentelor melodiei care, la fiecare reluare, modificându-se efectul timbrar , crește ca intensitate.

Sedus de muzica orientală, a compus pentru voce și pian diferite melodii incluse în cricluri: 5 melodii grecești, 2 melodii ebraice, 3 cântece din madagascar, 3 cântece ale lui Don Chihote, 7 cântece populare, ciclul de lieduri Istorile Naturale.

Ravel a lăsat valoroase lucrări în genul muzicii de cameră : Trio în la minor , Cvartetul de coarde în Fa major , Sonata pentru vioară și pian , Sonata pentru vioară și violoncel, Sonata pentru vioară şi orchestră, Rapsodia – Tzigane (de o mare dificultate tehnică, cu un caracter strălucitor).

A scris două concerte instrumentale: Pian şi Orchestră în Re major pentru mâna stângă şi Pian și orchestră în Sol major.

Marea lui inspiraţie ritmică a izvorâ din diferite surse folclorice și din particularităţile dansurilor; de la vechea pavană până la ritmurile moderne. Armonia sa tonală cu structuri modale, dinamica și agogica tonală, diversitatea combinațiilor tonale conferă muzicii sale pregnantă și originalitate, astfel încât Ravel a contribuit la dezvoltarea limbajului muzical modern din prima jumătate a secolului XX.

1909 – A văzut lumina zilei Léo Malet, cel mai celebru autor de roman negru francez, un autodidact, care a debutat în viața artistică într-un cabaret, La vaca furioasă, din cartierul parizian al artiștilor, Montmartre, și a devenit cel mai popular autor de versuri pentru şansonete. A fost apoi negrul unui autor de cântece analfabet, figurant de cinema, ambalator la editura Hachette, funcționar, hamal, vagabond, jurnalist ocazional (cu colaborări la reviste ca En dehors (În afară), Insurgé (Insurgent), ziarul Omului în sandale, la Revista anarhistă, etc.

În 1942, a debutat cu romanul polițist 120, rue de la Gare (Strada Gării, numărul 120), pe care criticii francezi l-au caracterizat drept o adevărată carte „explozivă” în acest gen de literatură.

În 1948, a fost primul laureat al Marelui premiu al literaturii poliţiste, iar în 1958, a primit Marele premiu pentru umor negru, oferit pentru noua sa serie de Noi mistere ale Parisului.

1856 – A fost înființată Facultatea de Drept la Iași, prima facultate din cadrul viitoarei Universități Alexandru Ioan Cuza.

În timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica în Moldova, acesta a acordat o atenţie deosebită reorganizării învăţământului, care s-a soldat cu activităţi concrete la nivelul celui mediu şi superior.

În 1856, la Iaşi, au fost inaugurate primele facultăţi de Drept şi Filosofie. Un rol important în organizarea învăţământului în Moldova l-au avut învăţaţii dascălii ardeleni Simion Bărnuţiu, August Trebonoi Laurian (Augustin Trifan), Florian Aaron, care au găsit aici, după 1848, o ospitalitate binefăcătoare în condiţiile regimului absolutist din Transilvania.

Simion Bărnuţiu, în 1856, a fost numit profesor la Facultatea de Drept, unde a ţinut cursuri de istoria dreptului roman, de drept natural, privat şi public, de logică şi de psihologie.

1471 – Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş, a atacat Moldova, dar Ştefan cel Mare l-a învins la Soci, lângă Bacău. Domnul muntean, supus turcilor, a izbutit să scape fugind.

1441- Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei, pe lângă cea de comite al Timişoarei şi cea de ban al Severinului.

Ioan de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade, Iancu de Hunedoara sau Ioan Corvin (n. ca. 1387 – d. 1456), a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.

Apărător al creştinătăţii contra otomanilor, Iancu de Hunedoara a fost învins la Varna (1444) şi Kossovopolje (1448), dar a reuşit să-l învingă pe Mehmed al II-lea Cuceritorul la Belgrad (1456).

189 – S-a născut împăratul roman Publius Septimius Geta.

Publius Septimius Geta a fost frate cu Caracalla şi al doilea fiu al împăratului Septimius Severus.

În anul 208, a fost numit Caesar și desemnat urmaș la tronul imperiului împreună cu fratele său. În februarie 211, după moartea lui Septimius Severus, cei doi frați și-au asumat guvernarea în Roma, dar, după scurt timp, au început rivalitățile între ei, iar Caracalla l-a asasinat în palatul imperial.

322 î. Hr. – A decedat Aristotel, unul din cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice.

Aristotel este cel care a tras concluziile necesare din filosofia lui Platon și a dezvoltat-o, acesta fiind întemeietorul științei politice ca știință de sine stătătoare.

A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca Metafizica, Logica formală, Retorica, Etica. De asemenea, forma aristotelică a științelor naturale a rămas paradigmatică mai mult de un mileniu în Europa.

Aristotel a scris foarte mult, iar scrierile sale au fost redescoperite treptat ( ca de exemplu Poetica) abia în perioada Renașterii, unele dintre ele rămânând necunoscute până în prezent.

Vastul sistem filosofic și științific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logică, teologie, politică, estetică, fizică, astronomie, zoologie) și profunzime, a stat la baza gândirii medievale creștine și islamice, și a fost axul culturii Occidentului până la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.