25 martie 1942, s-a născut Ana Blandiana, poetă și luptătoare pentru libertate civică în România.

0 1.100

2004 – Papa Ioan Paul al II-lea a primit în mod excepţional, premiul german Carol cel Mare, care se decernează unei personalităţi ce şi-a adus contribuţia la unitatea Europei.

2004 – Armata israeliană a arestat la un punct de control din oraşul Nablus, un palestinian de 14 ani care purta o centură explozivă, acesta fiind unul dintre cei mai tineri terorişti palestinieni reţinuţi.

2004 – Comitetul Olimpic Român a instituit, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţare, Colanul cu insignă, distincţie acordată pentru performanţele ce contribuie la dezvoltarea mişcării sportive.

2004 – România a încheiat procesul de distrugere a minelor antipersonal, fiind detonate în poligonul de la Cislău (judeţul Buzău) ultimele 10 mine din stocul de 1.049.434 din dotarea MApN.

2004 – Premierul britanic, Tony Blair, a fost primit de preşedintele libian, colonelul Muammar Kadhafi, în apropiere de Tripoli, într-o vizită de normalizare a relaţiilor între Marea Britanie şi Libia.

2002 – S-a avut în vedere începerea lucrărilor de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului în perimetrul cuprins între străzile Nerva Traian, Mircea Vodă şi Bulevardul Mărăşeşti din Bucureşti.

Catedrala patriarhală va purta hramul „Înălţarea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei”, iar ansamblul arhitectural va include două pasaje subterane semi-îngropate şi o piaţă pietonală.

2002 – Marea Britanie a avertizat că îşi rezervă dreptul de a declanşa un atac nuclear asupra Irakului, în cazul în care arme chimice sau biologice erau lansate asupra trupelor sau civililor britanici.

2002 – Astronomul britanic John Chambers, fost angajat al NASA, a descoperit că sistemul solar a cuprins odinioară o planetă asemănătoare cu Pământul, dar care a fost „înghiţită” de Soare, estimând că acea planetă era mai mică decât Terra şi gravita în jurul lui Marte.

2002 – Fumatul la bordul aeronavelor companiei Tarom a fost interzis, măsura vizând atât cursele interne, cât şi cele internationale.

2002 – Un tablou necunoscut al pictorului francez Paul Gaugain (1848-1903), studiul „Pont roulant au bord de la Seine”, a fost vândut cu 69.000 de euro în cadrul unei licitaţii la Dubai.

2001 – Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul japonez, Yoshiro Mori, s-au angajat la Irkutk, în Siberia, să continue eforturile în vederea semnării unui tratat de pace între cele două ţări.

2001 – Aproximativ 24 milioane de norvegieni, danezi, suedezi finlandezi şi islandezi au putut călători fără paşapoarte în celelalte zece ţări UE semnatare ale Convenţiei de la Schengen.

1999 – A avut loc revolta antiNATO, la Skopje, unde  aproximativ 10.000 de protestatari au atacat cu cockteiluri Molotov Ambasadele Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii, precum şi Hotelul Aleksander (unde erau găzduiţi verificatorii OSCE evacuaţi din Kosovo) şi Hotelul Continental, sediul NATO la Skopje, provocând pagube clădirilor şi incendiind automobilele diplomatice.

1999 – Georgia a devenit cel de-al 41-lea membru al Consiliului Europei, în urma unei decizii a Comitetului de Miniştri, organul executiv al Consiliului Europei.

1998 – Comisia Europeană a recomandat adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 ţări.

1997 – Prin Ordonanţa de Guvern 20/1997, pe întreg teritoriul României, ora de vară a fost corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00 devine ora 04:00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

1991 –Un studiu francez a arătat că ţânţarii sunt rezistenţi la doze de insecticid , de 10 000 de ori mai mari decât cele care îi ucideau acum 30 de ani.Se pare că această rezistenţă este transmisă în urma migraţiei lor.

1957 – A avut loc semnarea Tratatului de la Roma, intrat în vigoare la 01.01.1958, prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, CEE, devenită Uniunea Europeană la 01.11.1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

1949 – S-a constituit Uniunea Scriitorilor din România, prin fuziunea Societăţii Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici.

1942 – S-a născut Otilia Valeria Coman (pseudonimul Ana Blandiana), poetă și luptătoare pentru libertate civică în România.

Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna din Cluj, România.

Înainte de revoluția din 1989, faimoasă disidentă și apărătoare a drepturilor omului, a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceauşescu prin declaraţii publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă şi unor publicaţii din străinătate.

Ana Blandiana este decernată cu un şir de premii valoroase: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1982; Premiul Internaţional Gottfried von Herder, Viena, 1982; Premiul Naţional de Poezie, 1997; Premiul Opera Omnia, 2001; Premiul Internaţional Vilenica, 2002.

1940 – S-a desfăşurat prima adunare generală a membrilor Societăţii Scriitorilor din Basarabia.

1918 – A decedat Achille-Claude Debussy, compozitor francez, considerat unul dintre cei mai influenți compozitori, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnică și cu un aer de natură poetică; cel mai important compozitor de pian, de după Frederic Chopin.

Debussy s-a născut într-o familie de burghezi. Tatăl său deținea o prăvalie și mai lucra și ca asistent tipograf și funcționar. Mama sa era croitoreasă. Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mme. Mauté de Fleurville, care susținea că studiase pianul cu Chopin.

La început, Debussy a dorit să devină un virtuoz al pianului; mai târziu, a abandonat ideea unei astfel de cariere, după ce a picat la examenele de pian din 1878 și 1879. În 1880, a participat la cursurile de compoziție ale lui Ernest Guiraud. Sub oblăduirea sa, Debussy a câștigat locul al doilea la concursul Prix de Rome, în 1883, și primul loc în anul următor cu canțoneta „L’enfant prodigue”, care l-a ajutat să obțină o bursă de studiu la Vila de Medici, în Roma, timp de trei ani.

Apariția creației muzicale a lui Claude Debussy a născut un curent absolut novator: impresionismul muzical, o mișcare artistică, manifestată la început în pictură, mai târziu și în muzică, mai ales în Franța, și care marchează desprinderea artei moderne de academismul tradițional.

Pictura impresionistă s-a dezvoltat în perioada cuprinsă între 1867 și 1886, caracterizată prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilității fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil și conceptual al lucrurilor.

Compozitorul francez, creatorul unor noi culori muzicale afirma: Muzica nu este o dublură a versului, ea îi creează o dimensiune nouă.

1907 – În România, a fost aprobat Decretul privind obligativitatea ortografiei stabilit de Academia Română.

1903 – Marea Britanie şi Statele Unite au căzut de acord cu privire la delimitarea frontierei dintre Alaska şi Canada.

1821 – A început războiul de independenţă al Greciei faţă de Imperiul Otoman, încheiat în 1829, într-un context în care se redeşteapta sentimentul naţional al grecilor.

Arhiepiscopul de Patras, Germanos, a binecuvântat începutul războiului de eliberare. Răscoalele populaţiei împotriva turcilor au provocat numeroase masacre de ambele părţi.

În ianuarie 1822, o reuniune la Epidaurus a proclamat independenţa Greciei, dar turcii au replicat rapid, continuând masacrarea populaţiei greceşti. În mai puţin de zece ani, dar cu preţul a numeroase jertfe, grecii au câştigat recunoaşterea internaţională a independenţei lor şi eliberarea de turci pe 03 februarie 1930.

1807 – În Marea Britanie, a fost abolit comerţul cu sclavi.

1802 – Generalul britanic Cornwallis şi primul consul francez, Napoleon Bonaparte, au semnat tratatul care a marcat sfârşitul războaielor cu ce-a de-a doua coaliţie antifranceză, în Franţa fiind, în sfârşit, pace, după 10 ani de conflict. Dar calmul  a fost de scurtă durată, pentru că războiul a fost reluat un an mai târziu.

1655 – Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, a fost descoperită de Christian Huygens, matematician și fizician olandez.

1643 – S-a tipărit, la Iaşi, lucrarea Cartea românească de învăţătură, a mitropolitului Varlaam.

1245 – Într-o scrisoare a papei Inocenţiu al IV-lea, au fost menţionaţi românii care locuiau în apropierea Dunării şi Mării Negre.

963 – S-a fondat statul Luxemburg, devenit Ducat în 1815, iar în 1867 şi-a câştigat independenţa faţă de Belgia.

101 – Împăratul roman Traian a părăsit Roma şi şi-a început campania sa de cotropire a Daciei. Împăratul a traversat Dunarea pe poduri de vase la Laederata (Ramna) şi Dierna (Orsova), pătrunzând prin Banat în Dacia.

La Tapae, în vara anului 101, regele dac Decebal a încercat să oprească înaintarea romană. Crâncena şi îndelungata bătalie s-a încheiat însă cu victoria romană. Spre sfârşitul anului 101, importante forţe dace, aliate cu sarmaţi şi bastarni, au traversat Dunărea şi au pătruns în Moesia, obligându-l pe împăratul Traian să se deplaseze spre noul teatru de război deschis de Decebal. Ingeniosul plan strategic, care l-a făcut pe Traian să nu poată exploata succesul de la Tapae, s-a prăbuşit după înfrângerea forţelor lui Decebal în iarna şi primăvara anului 102 (la Nicopolis ad Istrum şi în Dobrogea, la Adamclisi), initiativa militară trecând definitiv în tabăra adversă.

În toamna anului 102, îndârjita rezistenţă a lui Decebal l-a obligat pe Traian să încheie pacea cu regele dac, pace înţeleasă, însă, de ambele tabere doar ca un simplu armistiţiu.

Din ordinul lui Traian, Apolodor din Damasc, cel mai vestit inginer al epocii, a înălţat, între Dobreta şi Pontes, în anii 103-105, un durabil pod peste Dunăre, pe care legiunile romane l-au traversat în vara anului 105, iniţiind cel de-al doilea Război dacic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.