Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat documente privind cooperarea strategică
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping, au semnat o declarație comună privind adâncirea relațiilor de parteneriat atotcuprinzător și a cooperării strategice. Ceremonia s-a desfășurat în Palatul Adunării Poporului din Beijing după negocierile purtate de cei doi lideri în format restrâns și extins, discuții care au durat aproximativ 2,5 ore, relatează cotidianul economic Vedomosti într-un amplu material pe această temă.
În total, la finalul negocierilor de la Beijing, reprezentanții Federației Ruse și cei ai Republicii Populare Chineze au semnat 10 documente interguvernamentale și interdepartamentale.
Declarația lui Xi Jinping
În discursul său, Xi Jinping, a calificat negocierile purtate drept sincere, prietenești și consistente. Potrivit spuselor sale, faptul că Putin a efectuat în China prima vizită de stat după învestire arată în mod convingător marea atenție acordată personal de Putin și de partea rusă dezvoltării relațiilor cu China. În trei sferturi de secol, relațiile dintre China și Rusia au devenit și mai puternice, a subliniat liderul chinez.
„Din momentul intrării în noua eră, nivelul relațiilor bilaterale crește fără întrerupere, se îmbogățește continuțul colaboraării. Ideea prieteniei pe vecie s-a înrădăcinat adânc în conștiința oamenilor. China și Rusia au arătat altora un exemplu al modului în care se construiesc relațiile interstatale de tip nou și relațiile între doi mari vecini”, a subliniat președintele Republicii Populare Chineze.
După cum a precizat Xi Jinping, toate acestea au devenit posibile pentru că s-au respectat principiile respectului reciproc, al avantajului reciproce, menținerii prieteniei culturale între cele două țări, pentru că s-a aderat la tendințele lumii multipolare și la ideea generală de reglementare politică a situațiilor din punctele fierbinți de dragul adevărului și dreptății.
China și Rusia, a spus Xi Jinping, percep rezolvarea politică ca fiind calea corectă de soluționare a crizei ucrainene. Poziția Chinei în această problemă este consecventă și clară: respectarea normelor și principiilor Cartei ONU, respectarea suveranității statului și integrității teritoriale a tuturor țărilor, precum și respectarea preocupărilor privind securitatea formării unei noi arhitecturi de securitate, eficiente și sustenabile.
„Țara chineză speră că pacea și stabilitatea pe continentul european vor fi restabite cât mai repede posibil și este gata să continue rolul ei constructiv”, a adăugat liderul chinez.
Declarația lui Putin
Răspunzând gazdei sale, Putin a declarat că „prietenii chinezi” au reușit să creeze o atmosferă prietenoasă, caldă și, în același timp, un cadru de lucru dens, o atmosferă constructivă, care ajută muncii depuse.
„Negocierile au arătat importanța deosebită pe care atât Moscova, cât și Beijingul o acordă dezvoltării și consolidării parteneriatului atotcuprinzător ruso-chinez și cooperării strategice. Acest parteneriat servește, fără îndoială, drept exemplu al modului în care trebuie construite relațiile dintre state”, a explicat președintele Federației Ruse.
Federația Rusă și China au acumulat experiență în colaboraarea reciproc avantajoasă și pe multiple planuri în cele mai diverse domenii, a adăugat Putin. Potrivit spuselor sale, participanții la negocieri au constatat intensitatea dialogului în sferele politicii și securității, o înaltă dinamică progresivă a schimburilor economice, extinderea contactelor umanitare, precum și coordonarea eficientă pe arena internațională.
Potrivit lui Putin, prioritatea negocierilor a fost cooperarea comercială și investițională. La sfârșitul anului 2023, Federația Rusă a urcat pe locul patru în balanța de export-import a Chinei.
„În 2023, schimburile comerciale au crescut cu un sfert, stabilind un record nou – potrivit statisticii chineze – de 240 de miliarde de dolari. Avem o mică discrepanță, dar pe ansamblu, această cifră este absolut corectă”, a subliniat Putin.
De asemenea, șeful statului a evidențiat separat creșterea exporturilor de alimente rusești pe piața chineză până la 7,6 miliarde de dolari. Se dezvoltă activ inclusiv colaborarea investițională, crește volumul total al investițiilor reciproce. Pe linia comisiilor interguvernamentale de profil sunt în curs de realizare sau se pregătesc să fie implementate peste 80 de proiecte prioritate în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari, a amintit președintele. Ponderea rublei și yuanului în tranzacțiile comerciale ruso-chineze depășește deja 90%.
„Se poate spune că investițiile și comerțul reciproce sunt protejate cu nădejde de influența unor terțe țări și a tendințelor negative de pe piețele valutare mondiale. În acest context, am convenit că Rusia și China vor întări și pe mai departe contactele pe linia instituțiilor bancare și de creditare, vor pune energic în mișcare sistemele naționale de plată pentru a servi operatorii noștri economici”, a menționat liderul rus.
Putin a vorbit, de asemenea, despre cooperarea în domeniul energiei: cooperarea ruso-chineză în energie nu se limintează doar la hidrocarburi. Se întărește cooperarea în domeniul energiei nucleare pașnice – Rosatom construiește pe teritoriul Chinei reactoare energetice de concepție rusească la centralele nucleare din Tianwan și Xiongdapu. Darea lor în exploatare va avea o contribuție semnificativă la alimentarea cu energie a economiei chineze.
Separat, Putin a abordat tema colaborării culturale și umanitare, în cadrul căreia vor fi declarați Ani de Cultura intersectați.
„Cresc fluxurile turistice reciprocee, stimulate fiind în ambele țări de regimul reciproc fără vize pentru grupurile turistice în vigoare în ambele țări. Astfel, în 2023, în China au venit 734.000 de cetățeni ruși, iar 477.000 de turiști chinezi au vizitat Rusia”, a spus președintele rus.
„Lucrăm solidar la formarea unei ordini mondiale multipolare mai juste și democratice, care trebuie să se bazeze pe rolul central al Națiunilor Unite și al Consiliului de Securitate al acestei organizații, pe dreptul internațional, pe diversitatea culturală și civilizațională și pe un echilibru proporționat al intereselor tuturor participanților comunității mondiale,” a subliniat Putin.
Potrivit liderului rus, ambele părți consideră necesar ca lucrurile să meargă în direcția construirii unei arhitecturi de securitate fiabile și adecvate în regiunea Asia-Pacific, unde nu au ce căuta alianțe militaro-politice închise. Liderii celor două țări au convenit să discute întreagul pachet al agendei de politică externă la întâlnirea informală din seara zilei de 16 mai.
https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/Xi-Jinping-and-Vladimir-Putin-agree-to-bolster-trade-amid-storms
„Fără îndoială, eu îl voi informa, la rândul meu, pe președintele Republicii Populare Chineze în legătură cu evoluția situației din jurul crizei ucrainene. Suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele pe care le propun pentru rezolvarea acestei probleme”, a adăugat Putin.
Putin a ajuns în China pentru o vizită de stat pe 15 mai, în jurul orei 23:20, ora Moscovei (16 mai, 04:20, ora Beijingului) pe Aeroportul Internaționale din Beijing. Deplasarea președintelui va continua și mâine, 17 mai, când va vizita capitala țării gazdă și orașul Harbin.
La negocierile de la Palatul Adunării Populare din Beijing desfășurate în dimineaza zilei de 16 mai, au fost prezenți prim-viceprim-ministrul Denis Manturov, viceprim-miniștrii Tatiana Golikova, Aleksandr Novak, Vitali Saveliev, Iuri Trutnev și Dmitri Cernîșenko.
În plus, la negocieri iau parte ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ministrul Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, ministrul Dezvoltării Economice, Maksim Reșetnikov, ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, președintele Băncii Centrale, Elvira Nabiullina și șeful adjunct al administrației prezidențiale, Maksim Oreșkin.
De asemenea, la întâlnire au fost șefii corporațiilor de stat rusesti și reprezentanți ai mediului de afaceri, inclusiv directorul general al Căilor Ferate Ruse, Oleg Belozerov, directorul general al Rosatom, Aleksei Lihaciov, CEO-urile și președinții consiliilor de administrație ai Sberbank și VTB, Gherman Gref și Andrei Kostin, președintele Consiliul de conducere al Novatek, Leonid Mihelson, și șeful Rosneft Igor Sechin.
Daria Snegova