24 mai 1956, a început la Lugano, în Elveţia, primul concurs Eurovision de muzică uşoară

0 970

2004 – A avut loc explozia de la Mihăileşti, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 18 oameni, printre care şi doi jurnalişti, iar alte 13 persoane au fost rănite.

Explozia s-a produs după ce un camion încărcat cu azotat a luat foc. Tragicul incident a avut loc pe drumul european din comuna Mihăileşti, judeţul Buzău. Tirul s-a răsturnat, iar câţiva martori au alertat pompierii şi poliţia.

În timp ce echipele de intervenţie încercau să stingă flăcările, autovehiculul a explodat. Un crater imens s-a creat în asflat, iar şoseaua a fost distrusă pe o porţiune însemnată.

Printre cei morţi s-au numărat şi jurnaliştii Elena Popescu, de 26 de ani, şi Ionuţ Barbu, 25 de ani, care filmau incidentul. De asemenea, în cumplita tragedie şi-au mai pierdut viaţa: Marcu Florin, 36 de ani, din Craiova, şoferul TIR-ului, Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Valentin Cezar Mantă, locotenent post-mortem, 21 de ani, Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, toţi din Buzău, membri ai echipei de intervenţie, Ion Tudose, 34 de ani, Daniel Pelmus, 37 de ani, Rică Ionescu, 34 de ani, toţi din comuna Mihăileşti, Emil Serbu, comuna Valea Râmnicului, Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat, Alin Măgearu, 37 de ani, din Buzău, Valentin Măgearu, 23 de ani, din Buzău (fratele lui Mihai), Marian Ailincăi, 26 de ani, din Roman.

2000 – Trupele israeliene s-au retras din  Libanul de sud, după 22 de ani de ocupaţie.

1998 – Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au aniversat un an de colaborare, pe baza Cartei NATO-Rusia, care a inaugurat un nou tip de relaţii bilaterale.

1995 – Preşedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, i-a conferit preşedintelui PNŢCD, Corneliu Coposu, distincţia de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii Franceze.

1994 – Patru bărbaţi condamnaţi pentru atentatul cu bombă de la World Trade Center din New York, în 1993, au primit fiecare câte o condamnare la 240 de ani de închisoare.

1991 – Israelul a început „Operaţiunea Solomon” pentru evacuarea evreilor etiopieni (falasii) în Israel.

1990: A luat fiinţă, la Bucureşti, sub conducerea actorului şi regizorului Mihai Mălaimare, Teatrul „Masca”, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România.

1976 – Avioanele Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.

1961 – Ciprul a fost admis în Consiliul Europei.

1958 – A fost creată Agenţia de Presă United Press Internaţional ( UPI), prin fuziunea agenţiilor United Press şi Internaţional News Service.

1956 – A început, la Lugano, în Elveţia, primul concurs Eurovision de muzică uşoară.

1948 – Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, Justinian Marina, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Justinian Marina, pe numele de mirean Ioan Marina,  a fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, între anii 1948 şi 1977. A fost patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă şi autorităţile comuniste.
A avansat rapid în ierarhia bisericească după 1945, în special datorită ajutorului pe care i l-a dat conducătorului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej să se ascundă în casa parohială din Râmnicu Vâlcea, după evadarea acestuia din lagărul de la Târgu-Jiu, în anul 1944.

A acţionat pentru desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma şi integrarea credincioşilor acestei biserici în Biserica Ortodoxă Română.

1938 – A fost brevetat primul aparat de taxat pentru parcare auto, „Coin Controlled Parking Meter”, construit de Carl C. Magee, la Dual Parking Meter Company, din Oklahoma.

C. Magee a fost însărcinat de Camera de Comerţ cu rezolvarea problemelor de parcare din centrul oraşului Oklahoma, create de persoanele care lucrau în zona respectivă şi parcau pe străzile din jur toată ziua, lăsând foarte puţin spaţiu pentru comerţ şi pentru cei care vizitau centrul oraşului.

1908 – A fost inaugurat noul sediu al Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti (ale cărui origini merg spre anul 1864).

Astăzi, este cunoscut sub denumirea de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

1906 – La Chişinău, a apărut ziarul Basarabia, cea de-a doua publicăție periodică în limba română din gubernia Basarabia.

Ziarul Basarabia a fost publicat de două ori pe săptămână cu alfabet chirilic. Considerându-se ziar de orientare naţional-democrată, a fost editat sub redacţia lui Emanoil Gavriliţă.

Articolele ziarului îndemnau la reforma agrară, autonomia guvernării în Basarabia şi administrarea provinciei şi şcolii de către băştinăşii moldoveni.

Ziarul a publicat articole de Constantin Stere, Ion Inculeţ, Ion Pelivan, Alexei Mateevici, Pantelimon Halippa, etc.

La 1 martie 1907, ziarul a publicat cântecul patriotic „Deşteptă-te române!”, fapt care a făcut ca guvernatorul Basarabiei, Alexei Kharuzin, să închidă ziarul la 11 martie 1907.

A urmat o perioadă de purificare etnică şi lingvistică în instituţiile culturale şi ecleziastice din gubernia Basarabia.
Mulţi susţinători ai ziarului Basarabia au fost forţaţi să fugă la Iaşi, unde Constantin Stere i-a ajutat să devină studenţi ai Universităţii din Iaşi.

1903 – A avut loc inaugurarea Castelului Pelişor, reşedinţă princiară şi regală, construit între anii 1899-1902, din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori, Ferdinand şi Maria, de către arhitectul ceh Karel Liman.

În actul inaugural al castelului, pictat de regină pe pergament se consemnează: „Noi, Carol I, rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României, cu Maria, principesă, primit-am această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste. Intrat-am cu ai noştri copii, Carol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor”.

1894 – S-a redeschis, la Bucureşti, după o întrerupere de 13 ani, Expoziţia artiştilor în viaţă.

1883 – A fost inaugurat Brooklyn Bridge, celebrul pod suspendat de peste East River, care face legătura între insula Manhattan (New York City) şi Brooklyn.

Lucrările de construcţie (conduse, iniţial, de John A. Roebling şi, apoi, de fiul acestuia, Washington A. Roebling) au durat 14 ani.

Podul era numit, în epocă, a opta minune a lumii, fapt datorat atât lungimii sale record, cât şi procedurii de construcţie, novatoare în acea vreme.

1875 – A luat fiinţă, la Bucureşti, Partidul Naţional Liberal, prin unirea diverselor grupări liberale existente.

Fondat de Ion C. Brătianu şi C. A. Rosetti, PNL este cel mai vechi partid din România, conturat ca formaţiune politică încă din 1864.

După instaurarea dictaturii comuniste şi proclamarea Republicii, la 30.XII.1947, PNL a fost nevoit să-şi întrerupă oficial activitatea politică, pe care şi-a continuat-o, însă, în închisorile şi lagărele de muncă în care au fost trimişi zeci de mii dintre membrii săi.

Prin Decizia civilă nr. 4/15.I.1990 a Tribunalului Municipiului Bucureşti se consfinţea reluarea activităţii oficiale a Partidului Naţional Liberal, hotărâtă, în decembrie 1989, de un Comitet de iniţiativă compus din vechi membri ai partidului.

1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a întreprins o vizită la Constantinopol pentru a obţine recunoaşterea noii Constituţii a Principatelor Unite.

1844 – Samuel Finley Morse a transmis primul mesaj telegrafic folosind codul ce-i poartă numele, prin cuvintele „What Hath God Wrought!” („Ce lucruri măreţe a făcut Dumnezeu!”). Instantaneu, Morse a devenit omul zilei, fiind considerat un adevărat erou al Americii.

1819 – S-a născut Regina Victoria a Marii Britanii şi împărăteasă a Indiei. A avut cea mai îndelungată domnie dintre reprezentanţii casei regale britanice, de 63 de ani.

S-a aflat în fruntea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei între 1837 şi 1901, iar India a condus-o din 1877 până în 1901.

S-a născut în palatul Kensington din Londra, tatăl său fiind ducele de Kent şi Strathearn, Edward, al patrulea fiu al regelui George al III-lea, iar mama, prinţesa Victoria Maria Louise din dinastia Saxe-Coburg-Gotha.

După moartea regelui George al IV-lea, în anul 1830, urmată de scurtă domnie a regelui Wilhelm al IV-lea, aceasta a devenit regină la numai 18 ani. S-a căsătorit cu Albert de Saxe-Coburg-Gotha, vărul ei primar, în anul 1840, iar 21 de ani mai târziua a rămas văduvă după ce soţul ei a murit de febră tifoidă.

S-a retras împreună cu fiul ei, prinţul Eduard, din viaţa publică, dar a continuat să conducă Regatul Unit. Perioada în care a condus destinele britanicilor a fost numită „era victoriană”, Marea Britanie traversând atunci una dintre cele mai faste perioade din istoria sa.

1686 – A venit pe lume fizicianul german Daniel Gabriel Fahrenheit, cel care a introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit”.

A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade.

1543 – A murit Nicolaus Copernic (numele latinizat al lui Mikolaj Kopernik), astronom polonez, cel care a elaborat şi a fundamentat ştiinţific concepţia heliocentrică, care o infirma pe cea geocentrică a lui Ptolemeu, adoptată unanim abia în secolul al XVII-lea.

1084 – A văzut lumina zilei regele David I al Scoţiei, prezentat de istorici ca un rege pios, un reformator şi un agent de civilizare a ţării sale, un „rege, nu barbar al unui popor barbar”, care „a temperat cu înţelepciune iuţimea naţiunii sale barbare” şi care a ştiut să întărească în timpul domniei sale regatul feudal scoţian (aprilie sau mai 1124 – 24 mai 1153).

Leave A Reply

Your email address will not be published.