Spuneam și pe Radio Trafic că voi face o analiză care va evalua dintr-o perspectivă personală candidații pentru primăria Cluj-Napoca. Mă voi opri doar la cei care contează. Evident că aceste analize care vor urma în următoarele patru zile nu fac obiectul unei campanii electorale mascate, pentru că după cum ați sesizat pe portalul nostru online nu apar deloc reclame electorale, ceea ce spune totul despre implicarea noastră în această campanie. Lipsit de parti-pris-uri, voi fi același jurnalist contondent, brutal de sincer, ocolind cu aceeași măsură redundanța care mă caracterizează când mă gândesc și vorbesc despre politicul românesc. Deci, cu onestitate și fără protocol, dar în același stil Otrocol, azi va fi o analiză care-l va viza pe candidatul USR la primăria Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu.
Pe Viorel Băltărețu îl cunosc suficient încât să înscriu analiza mea într-o marjă de eroare mai mult decât rezonabilă. A intrat în politică din motive personale, iar acest lucru îl veți sesiza și din spusele lui în podcastul ”Atelierul de podcast”, pe care îl aveți la dispoziție în material. A început timid, precum orice politician începător într-ale politicii, dar s-a ”calificat” la locul de muncă pe malul Dâmboviței, fiind parlamentar USR de Cluj, trimis de clujenii prezenți la vot și lista USR, pentru un mandat 2020-2024 în Camera Deputaților. Spunea și el că i-au trebuit aproape un an ca să înțeleagă ce înseamnă politica mare și ce conține meniul comisiilor din Camera Deputaților.
Însă, chiar dacă la București înota în ape tulburi, el a înțeles din start că prioritatea lui numărul unu rămâne Clujul, pentru că, firește, clujenii l-au trimis la muncă în București. Ca atare s-a zbătut, și pe alocuri a reușit, să rezolve probleme ale clujenilor, probleme care trenau din varii motive, dar care au depins tot de administrația publică locală, deci tot politic. Un exemplu concret este reabilitarea podului peste Arieș, de pe centura interioară a orașului Turda, un pod care a îngreunat traficul cel puțin cinci ani de zile, un pod irelevant pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), iar pentru primarul în exercițiu, Cristian Matei, o piatră de moară pe care turdenii nu ar trebui să o disloce prin votul de pe 9 iunie; mai exact, primarul ar trebui să piardă ”en fanfare” pentru că mandatul lui a mustit de indolență, aroganță și neputință.
Dar totuși, nu despre Matei este vorba aici, eu doar remarcam încăpățânarea lui Băltărețu de a rezolva o problemă majoră, problemă care ne-a afectat pe toți cei care am luat la volan calea estului României. Încă deputat USR de Cluj, Băltărețu a demonstrat că sistemul poate fi ”înduioșat” dacă există voință. Dincolo de agitația locală provocată, activitatea parlamentară a lui Băltărețu nu este una neglijabilă, iar dovada o atașez aici, sub un simplu click dreapta (apoi deschide link-ul) pe numele lui, Viorel Băltărețu. Să ne înțelegem, omul nu s-a dus în Parlamentul României cu hamacul și nici să servească un prânz indecent de ieftin la bufetul Parlamentului.
În plan personal omul stă așezat pe un bussines funcțional, o firmă cu peste 50 de angajați pe care el a dus-o până la nivelul la care a fost nevoie de forțe proaspete și bine organizate pentru ca la momentul actual să-și permită un nivel de trai decent. A extins staff-ul administrativ, a investit în logistică și tehnologie și a lăsat firma pe mâna unor oameni care și-au dovedit competențele. Are ”păcatul” unui hobby pe care puțin îl înțeleg, speologia (veți afla tot din video-ul ”Atelierul de podcast”), un hobby, care ca și în cazul unui sportiv de performanță, i-a definit stilul de viață care se remarcă prin adrenalină, luciditate, precauție și maximă organizare.
Despre punctele slabe?! Sunt, evident! Politicul presupune abilități ”de centură” la nivelul caracterului. Știm cu toții că un politician veros și-a dosit onestitatea într-un colț al sufletului și al minții, iar insistența exprimării publice prin alinierea la demagogie și fariseism îl îmbolnăvește prematur și definitiv de abulie, abulia fiind boala celor diagnosticați cu pierderea discernământului și a liberului arbitru. Băltărețu nu s-a molipsit de abulie, dar are timp să o facă, deși, dacă ne luăm după spusele lui, el și-ar dori doar două mandate de primar și în cazul în care va pierde pe 9 iunie, doar încă patru (4) ani în Camera Deputaților.
A furat startul campaniei, deși el spune că nu, dar îi reamintesc și lui că acea campanie outdoor de creșterea notorietății (panourile publicitare de la intrările din Cluj-Napoca), personal, o consider o precampanie, chiar dacă Autoritatea Electorală Județeană a considerat că nu se impune o intervenție. Unii ar spune că a fost o inițiativă smart, eu spun că a fost puțintel smecher, ceea ce îl califică ca politician. În precampania și campania electorală s-a agitat, a participat la dezbateri, a stat pe străzi, a strâns mâini sau a strâns din dinți când unii oameni l-au combătut la nivelul politicilor sau membrilor marcanți USR, s-a zbătut mai mult decât au făcut-o colegii de partid, chiar dacă unii dintre ei se regăsesc pe listele CL sau CJ.
Ca argument, aduc în discuție campania partenerului lui politic, Adrian Oros, candidatul alianței Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) pentru președinția Consiliului Județean Cluj. Campania lui Adrian Oros? Simplu: anemică, aproape inexistentă. Sau poate mi-a scăpat mie ceva!… Ce-i mai pot reproșa lui Băltărețu?! Că nu știe în ce se bagă, în cazul unei victorii pe 9 iunie. Are experiență ca manager, ca parlamentar, ca politician nebotezat și nespălat în Dâmbovița, dar să fii primarul Clujului este cu totul altceva. Un oraș greu de manageriat, cosmopolit, scump ca dracu și imposibil de reconstruit (asta numai dacă privim din perspectiva arealului geografic). Complicat cu Clujul, dar mai ales complicat cu clujenii! Omul este în general greu de mulțumit, dar clujeanul se simte deja om moțat, mai ales dacă el s-a aciuit aici de prin împrejurimi.
USR Cluj-Napoca este a doua forță politică din Consiliul Local, din cei 27 de consilieri, ”salvatorii” României adunând doar 5 consilieri. Șubredă prezența, dar prestația nu prea. În CL, și-au făcut simțită prezența, chiar dacă uneori au derapat și au adoptat statutul lui ”Gică Contra”. Băltărețu & Co speră la mai mult, măcar la nivelul CL, dar în eventualitatea unui vot favorabil pe 9 iunie el are nevoie de un CL care să-i susțină proiectele, dacă el va alege să defileze ca și Emil Boc, adică primar jucător!
PS 1: Urmăriți podcastul până la capăt ca să vă dați seama cine este omul din spatele numelui Viorel Băltărețu.
PS 2: Mâine va sta sub lupă, molia închiloțată! Sabin Sărmaș.