3 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţii iniţiate de România, privind reducerea bugetelor militare
2021: Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat în 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez erau vândute la licitaţie pentru mai mult de 2,8 milioane de dolari
2020: Franța era inclusă în Cartea Recordurilor cu o pizza în care au fost încorporate 254 sortimente de brânză
2016: O ediţie originală a volumului Micul Prinţ, de Antoine de Saint-Exupéry, care include patru desene şi dedicaţii ale scriitorului francez, era vândută la licitaţie cu 89.467 de euro
2008 – Bombele cu fragmentare au fost declarate oficial ilegale. Circa 100 de ţări s-au reunit pentru a semna un tratat ce interzicea bombele cu fragmentare, devastatoare pentru civili.
2000 – Bulgaria a fost eliminată din rândul statelor care aveau nevoie de vize pentru a călători în spaţiul european.
1998 – Banca franceză Société Générale a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei organizate de Fondul Proprietăţii de Stat pentru privatizarea Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD). „Société Générale” a cumpărat 51% din acţiunile BRD pentru 200 de milioane de dolari.
1997 – În oraşul canadian Ottawa, reprezentanţi ai 121 de state au semnat un tratat privind interzicerea fabricării de mine antipersonal. Statele Unite, China şi Rusia au refuzat să semneze acest document.
1993 – A început să emită, la Bucureşti, postul Radio Romantic.
1991 – A decedat Petre Țuțea, eseist, filosof, economist și om politic român.
Născut în familia unui preot, a studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel și la Liceul „George Barițiu” din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungând doctor în Drept administrativ, Magna cum laude (1929).
În anul 1932, a fondat revista Stânga: linia generală a vremii, unde a semnat cu pseudonimul Petre Boteanu. În 1933, a fost referent în Ministerul Comerțului și Industriei, iar între anii 1933-1934, a fost atașat la Legația Economică Română din Berlin.
În 1935, a publicat Manifestul revoluției naționale, între anii 1936-1939, a fost șef de secție în Ministerul Economiei Naționale, Biroul de publicații economice și propagandă.
În cadrul Guvernului Național-Legionar instaurat după 6 septembrie 1940, Petre Țuțea a îndeplinit funcția de Șef de Serviciu și apoi cea de Director în Ministerul Economiei Naționale. Între 1940-1944, a fost Șef de secție în Ministerul Războiului, iar între anii 1944-1948, a fost Director de studii în Ministerul Economiei Naționale.
Petre Țuțea a fost supranumit un „Socrate” român datorită preocupărilor filosofice și a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare. Din cauza persecuției a publicat foarte puțin înainte de 1989, însă imediat după prăbușirea regimului comunist, scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.
1987 – Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţii iniţiate de România, privind reducerea bugetelor militare, reglementarea paşnică a diferendelor dintre state, dezvoltarea bunei vecinătăţi.
1977 – Au fost inaugurate lucrările de construcţie a sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II de la Drobeta-Turnu Severin.
1973 – Planeta Jupiter a fost survolată, pentru prima dată, cu nava spaţială americană Pioneer–10.
1967 – A avut loc primul transplant de inimă, efectuat de dr. Christian Barnard, în Africa de Sud. Persoana operată, Louis Washkansky, în vârstă de 53 de ani, a decedat după 18 zile din cauza unor complicaţii. În ciuda pneumoniei pe care a contactat-o, inima lui Washkansky a funcţionat normal până în clipa morţii. Inima a fost transplantată de la o tânără de 25 de ani care a decedat în urma unui accident de circulaţie.
Chirurgul Christian Barnard a folosit o tehnică descoperită de un grup de cercetători americani în anii ’50, doctorul Norman Shumway fiind primul care a realizat cu succes un transplant de inimă la un câine.
În următorii ani, tehnica a avansat, fiind creat şi un tratament medicamentos care să prevină respingerea organului transplantat. Dr. Barnard a continuat operaţiile, iar la sfârşitul anilor ’70, pacienţii săi au reuşit să trăiască şi cinci ani după transplant.
1963 – Guvernul român şi belgian a ridicat legaţiile lui la nivel de ambasadă.
1949 – S-a dat un Decret privind înfiinţarea Camerei de Comerţ Exterior a României.
1941 – Stalin i-a spus lui Wladysław Sikorski, lider al polonezilor din exil, că unii ofiţeri polonezi prizonieri de pe teritoriul URSS lipsesc, pentru că au evadat în Manciuria. Istoricii au dovedit, mai târziu, că ofiţerii fuseseră asasinaţi la ordinul liderului sovietic.
1934 – A fost înfiinţat Spitalul de Urgenţă, actualul Spital de Urgenţă Floreasca.
1931 – La Moscova, s-au desfăşurat lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist din România. Alexandru Ştefanski (Gorn), membru al Partidului Comunist Polonez, a fost numit secretar general.
1920 – La Geneva, a fost semnat Protocolul privind constituirea Curţii Permanente de Justiţie Internaţională, cu sediul la Haga.
1901 – Pictorii Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino, Gheorghe Petraşcu au înfiinţat societatea Tinerimea artistică; gruparea milita pentru o artă realistă, pentru subiecte luate din viaţa ţăranilor, a oamenilor de rând.
1892 – A avut loc semnarea tratatului privitor la căsătoria principelui Ferdinand, moştenitor al Tronului României, fiul lui Leopold, prinţ de Hohenzollern-Sigmaringen, şi al Antoniei, infanta Portugaliei, nepot de frate al regelui Carol I, cu Maria, principesă de Marea Britanie şi Irlanda, fiica Mariei Aleksandrovna (fiica ţarului Alexandru al II-lea) şi a lui Alfred, duce de Edinburgh (al doilea fiu al reginei Victoria), de către regele României, Carol I, şi regina Marii Britanii, Victoria.
1880 – Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepot de frate al regelui României, Carol I, a fost desemnat moştenitor prezumtiv al tronului României.
1865 – Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea de organizare a serviciului de poştă şi telegraf în România.
1861 – A avut loc Deschiderea Camerelor: în mesajul său, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a anunţat că Înalta Poartă şi toate puterile garante au aderat la Unirea Principatelor Moldovei şi Valahiei, care va alege aşa cum România o va simţi şi o va dori.
1860 – S-a încheiat Convenţia telegrafică cu Rusia, prima convenţie internaţională a Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. Convenţia a intrat în vigoare la 1 februarie 1862.
1818 – Illinois a devenit cel de-al 21-lea stat al SUA.