5 decembrie 1901, s-a născut Walt Disney, producător de filme animate, cunoscut ca părintele lui „Mickey Mouse”

0 987

2021: Rusia câștiga Cupa Davis la capătul unei finale tensionate contra Croației

2001 – A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.

1994 – A intrat oficial în vigoare Tratatul START I, privind reducerea arsenalelor strategice, semnat la 31.07.1991, la Moscova, de URSS şi SUA.

Tratatul a fost ratificat de cele patru state nucleare formate după dezmembrarea URSS (Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan).

1990 – A apărut primul număr din cotidianul Curierul Naţional.

1974 – S-a stins din viaţă Zaharia Stancu, scriitor român, autor, director de teatru, jurnalist, poet proletcultist și publicist. Romanul său Desculț (1948) a cunoscut o apreciere unanimă în perioada comunistă.

În 1946, Stancu a devenit directorul Teatrului Național din București, post pe care l-a ocupat pentru mai bine de 20 de ani. A fost membru al Academiei Române și Președinte al Uniunii Scriitorilor din România. A câștigat Premiul de Stat pentru literatură, iar în 1971, a primit premiul Gotfried von Herder din partea guvernului austriac. Cartea sa, Desculț, care „a parcurs globul cu sandale de aur”, așa după cum îi plăcea autorului să spună, este cel mai tradus roman românesc din toate timpurile, fiind tradus în 24 de limbi până în 1988, printre altele, existând o traducere și în limba japoneză.

1945 – A dispărut, în Triunghiul Bermudelor, Zborul 19.

Toţi cei 14 piloţi s-au pierdut, declaraţiile oficiale făcând presupunerea că acest avion a explodat în aer în timpul zborului. Anchetatorii nu au putut determina cauza pierderii avionului care efectua Zborul 19, dar au declarat că ar fi existat posibilitatea ca piloţii aeronavei să se fi dezorientat şi că avionul s-ar fi putut prăbuşi în mare, după consumarea rezervelor de carburanţi.

1940 – Într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, C. I. C. Brătianu i-a cerut generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar fi putut ameninţa chiar independenţa ţării.

1933 – S-a încheiat prohibiţia la alcool în Statele Unite: Utah a devenit cel de-al 36-lea stat care a ratificat amendamentul 21 din Constituţia SUA, prin care a putut fi atacată decizia care a permis impunerea prohibiţiei la alcool. Interzicerea producerii, transportului şi comercializării alcoolului a fost luată la 16 ianuarie 1920, prin adoptarea amendamentului 18 din Constituţia americană. Perioada de prohibiţie, instaurată cu scopul îmbunătăţirii climatului social în SUA, a avut efecte total negative pentru că a permis apariţia unor puternice bande de mafioţi care s-au îmbogăţit din specula cu alcool. Una dintre figurile marcante ale acelei perioade a fost gangaster-ul Al Capone, lider al crimei organizate în Chicago.

După anularea amendamentului 18, în câteva dintre statele americane a continuat să fie interzisă comercializarea alcoolulu (în Mississippi, prohibiţia a luat sfârşit abia în 1966).

1919 – S-a format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod, din a cărui componenţă au făcut parte şi trei basarabeni: Ion Pelivan – ministru al justiţiei, Ion Inculeţ şi Pantelimon Halippa – miniştri secretari de stat. Guvernul Alexandru Vaida-Voevod a demisionat la 13 martie 1920.

1905 – A apărut săptămânal, la Craiova, revista literară Ramuri. Revista a apărut până la 10 decembrie 1914, când s-a unit cu revista Drum drept.

1903 – A văzut lumina zilei Cecil Frank Powell, fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1950, pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare.

Powell a primit și Medalia de Aur Lomonosov (1967) și a fost cosemnatar al Manifestului Russell-Einstein în 1955.

1901 – A venit pe lume Walt Disney, producător de filme animate, cunoscut ca părintele lui „Mickey Mouse”.

Walt Disney avea un talent înnăscut pentru a crea personaje animate hazlii; aşa a apărut „Mickey Mouse”, care, în 1928, a vrăjit lumea după premiera filmului „Steamboat Willie”.

Din 1992 până în 1942, Disney a făcut vedete din „Donald Duck” sau „Pluto”, a realizat filmele de animaţie „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, „Pinocchio”, „Dumbo”, „Bambi”.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, studioul său a realizat filme educative pentru guvernul american, pentru ca după încheierea luptelor să îşi reaia activitatea obişnuită.

Walt Disney a fost recompensat cu mai multe Oscaruri, precum şi cu o diplomă specială din partea Universităţii Harvard.

1887 – A intrat în vigoare, în România, Convenţia pentru protecţia operelor literare şi artistice (adoptată la Berna, la 9.IX.1886).

1864 – S-a promulgat legea asupra instrucţiunii în România, prin care învăţămîntul devenea unitar în întreaga ţară, stabilindu-se anii de studiu (primar de patru ani, obligatoriu şi gratuit, secundar de şapte ani şi universitar de trei ani). Legea a intrat în vigoare din septembrie 1865.

1857 – A apărut săptămânal, la Bucureşti, ziarul politic-comercial Naţionalul, sub conducerea lui Vasile Boerescu. Ziarul a apărut până pe 7 mai 1861.

1848 – Preşedintele american James Knox Plok a declanşat celebra „goană dupa aur”, după ce a anunţat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal preţios în California.

1791 – La Viena, s-a stins din viată celebrul compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart, decedat la doar 35 de ani. După un scurt serviciu divin la catedrala Sfântul Ștefan (Stefansdom) din Viena, trupul neînsuflețit al marelui compozitor a fost dus fără un cortegiu de însoțitori la cimitirul Sankt Marx. Cauza decesului nu este clară, diagnosticul medicului constatator fiind febră cu eczemă.

Medicina modernă apreciază boala muzicianului ca o infecție cu streptococi, care nu a fost tratată în mod adecvat, drept urmare, s-a produs o insuficiență cardiacă, care a antrenat și afectarea altor organe. Speculațiile în jurul morţii sale nu au lipsit, suspectându-se chiar o otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri.

Numele de naștere a marelui muzician e Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart. Numele de Amadeus și l-a luat mai târziu în Italia, fiind traducerea latină a lui Theophilus (Iubitorul de Dumnezeu).

Încă de mic copil, Wolfgang a dat dovada geniului său muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a ști să scrie, compunea piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său, talentat violonist în orchestra de la curtea prințului arhiepiscop din Salzburg.

În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de lucrări muzicale, majoritatea neegalate în frumusețe sau profunzime. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter. A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade.

În domeniul muzicii de cameră: 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trios pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul „O glumă muzicală”.

Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: „Răpirea din Serai”, „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, „Cosi fan tutte”, „Flautul fermecat”. A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprană și orchestră, oratoriul Die Schuldigkeit des ersten Gebots și Requiem-ul în re minor.

1492 – Navigatorul genovez Cristofor Columb a întemeiat prima colonie spaniolă în America; partea de vest a insulei a revenit, în 1657, Franţei, pe care a numit-o Saint-Domingue; partea de est a devenit şi ea, un secol mai târziu (1795), posesiune franceză (actuala R. Dominicană).

1484 – Papa Inocenţiu al VIII-lea a emis bula papală „Summis desiderantes affectibus”, împotriva magiei şi vrăjitoriei.

771 – Carol cel Mare (Charlemagne) a devenit rege al francilor, după moartea fratelui său Carloman.

Leave A Reply

Your email address will not be published.