Stela Popescu, doamna teatrului de revistă

0 760

„Atunci când mă întreabă un tânăr actor care este reteta succesului, eu spun – sinceritatea. Pentru că sinceritatea face ca legătura dintre public si artist să se facă imediat”

Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Orhei, Basarabia) este actrițã de teatru si film.

A realizat cupluri celebre alãturi de Ștefan Bãnicã si Alexandru Arsinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revistã, a reusit sã se menținã în topul celor mai iubiți actori ai scenei românesti timp de bine de jumãtate de veac.

S-a nãscut la într-o familie de învãțãtori modesti, iar prima amintire pe care o are bine întipãritã în memorie este invadarea Basarabiei de cãtre armata rusã. Atunci, în 1940, tatãl ei considerat intelectual, deci dusman de clasã, este deportat în Siberia, iar mama se refugiazã, împreunã cu fiica în România, la Brasov.

În 1953, susține examenul de admitere la facultate si este repartizatã la Facultatea de Limbã Rusã „Maxim Gorki“, la care renunțã dupã un an si jumãtate când intrã în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisã la Institutul de Artã Teatralã si Cinematograficã, iar în paralel continuã sã susținã spectacole de teatru.

Eu am jucat 18 ani la Teatrul de Comedie si dramă si comedie, unde am luat si premiul pe tară pentru rol de dramă în piesa în piesa „Turnul de fildes”. Am jucat toate genurile de teatru. Cel mai bine, totusi, mi se potriveste comedia si asta îmi este cel mai drag să fac. Ce poate fi mai minunat decât să vezi oameni că zâmbesc sau atunci când îi vezi si te văd pe stradă, că râd cu gura până la urechi! Nu cred că există ceva mai plăcut.

La sfârsitul facultãții, este repartizatã la Teatrul din Brasov, acolo unde ajunge sã susținã 400 de spectacole pe an. Din 1963 pânã in 1969 joacã la Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase”. În 1969, Stela pãrãseste Revista si se angajeazã la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedicã sã continue colaborarea cu Radiodifuziunea Românã (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 pânã în prezent.

În paralel, susține si o colaborare cu Revista Româneascã, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea sã se cãsãtoreascã în 1969, la puțin timp dupã divorțul de Dan Puican. Totodatã, joacã în celebrul serial „Boema” de la Grãdina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare.

Cred că de la amândoi părinţii am moştenit câte ceva, amândoi erau oameni foarte frumoşi, amândoi au avut har şi haz. Mama, când povestea câte ceva, râdea şi plângea în acelaşi timp. Viaţa noastră, începând din timpul războiului, a fost un infern. Iar tata şi-a păstrat umorul, chiar dacă a stat 19 ani în Siberia, unde a mâncat rădăcini de copaci. L-au ridicat, în 1940, de pe stradă, şi 19 ani nu l-am mai văzut. În 1944, am plecat cu mama, de frică, din Basarabia şi am venit la Braşov. Iar tata nu şi-a pierdut niciodată umorul: a trăit până la 91 de ani.

Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatralã, juca la Revistã la Grãdina Boema. La Teatrul de Comedie joacã din 1969 pânã în 1993, când revine la Teatrul de Revistã „Constantin Tãnase”, unde lucreazã si în prezent.

Pe scena Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase” si pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strãluceste în piese precum „Omul care a vãzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slãbiciunea mea” etc.

A jucat 18 ani în „Presul”, 12 ani în „Pețitoarea” si 10 ani în „Plicul”. A avut sansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. În anii 1971-1979 face un cuplul memorabil, pe scenã si la televiziune, cu Ștefan Bãnicã.

Şansa este întâmplarea fericită, pe urmă intervine munca, de care nu este scutit nici cel mai talentat dintre tineri, nu e scutit de muncă. Talentul ţi-l dă Dumnezeu şi ai prima intrare, strălucirea aia, coroniţa, o ai. Dar, pe urmă, dacă stai la crâşmă şi bei şi fumezi nu te ţine multă vreme talentul. Vine unul mai slab, mai puţin talentat ca tine şi-ţi ia locul. Pentru că el se ambiţionează. Şi vrea să facă ceva.

Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arsinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate si în prezent, dar si în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.

În 1958, debuteazã în cinematografie în pelicula „Alo? Ați gresit numãrul”. A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mãrin miliardar (1979), „Pe malul stâng al Dunãrii albastre” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), etc. Stela Popescu a fãcut o carierã memorabilã si în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare pânã în prezent, în piese de teatru si emisiuni de divertisment, reusind sã transmitã ceva din spiritul satiric si contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihãescu. TVR a scos pe piațã DVD-urile „O stea printre stele” (2006) si „Stela si Arsinel” (2005) care reunesc cele mai memorabile apariții TV ale Stelei Popescu.

Începând jumãtatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoare unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea si Național TV Joacã în serialul TV „Cuscrele” (2005-2006) precum si în telenovelele: „Râzboiul sexelor” (2007-2008), „Regina” (2008-2009) si „Aniela” (2009-prezent) unde face o creație memorabilã în rolul Coanei Chiva.

Contează foarte mult să întâlneşti iubirea, chiar dacă nu e una singură, omul poate să iubească până la adânci bătrâneţi. Poţi să te îndrăgosteşti şi la 80 de ani. Să-ţi păstrezi această prospeţime, această curăţenie sufletească, să poţi să iubeşti, să ai fluturaşii ăia: de ce nu? Decât să te acreşti şi să vezi în jur numai lucruri urâte şi nenorociri. Eu nu pot să fiu aşa şi îi sfătuiesc pe toţi oamenii din lumea asta să uite de urât, să plece de lângă urât.

Filmografie

* Sexy Harem Ada-Kaleh (2001) * A doua cãdere a Constantinopolului (1994) * Maria si Mirabela în Tranzistoria (1989) * Figuranții (1987) * În fiecare zi mi-e dor de tine (1988) * Secretul lui Nemesis (1985) * Vara sentimentalã (1985) * Galax, omul pãpusã (1984) * Un petic de cer (1984) * Zbor periculos (1984) * Cãruța cu mere (1983) * Pe malul stîng al Dunãrii albastre (1983) * Am o idee (1981) * Ana si hoțul (1981) * Grãbeste-te încet (1981) * Nea Mãrin miliardar (1979) * Drumuri în cumpãnã (1978) * Tufa de Veneția (1977) * Ultima noapte a singurãtãții (1976) * Elixirul tinereții (1975) * Despre o anumitã fericire (1973) * Dimitrie Cantemir (1973) * Astã-searã dansãm în familie (1972) * Recomandãri (1971) (TV) * Pantoful Cenusãresei (1969) * Vin ciclistii (1968) * Faust XX (1966) * Sãrutul (1965) * Omul de lângã tine (1961) * Alo? Ați gresit numãrul (1958)

Teatru Teatrul de Revistã Constantin Tãnase

(1963-1969 si 1993-prezent)- selectiv
* Aplauze, Aplauze (2010) * Revista revistelor * Omul care a vãzut moartea * Te astept disearã pe Lipscani * Nevestele vesele..la Boema (1979) * Boema, slãbiciunea mea (1980) * În grãdina bucuriilor (1975) * Constelația Boema (1984) * Boema, bucuria mea (1985) * Stela, stelele si Boema (1987) * Buna seara,Boema (1989) Teatrul de comedie (1969-1993) – selectiv * Dispariția lui Galy (Brecht) * Un om egal un om (Brecht) * Mutter Courage (Brecht) * Mandragora (Machiaveli) * Steaua fãrã nume (Mihail Sebastian) * Presul (Ion Bãiesu) – piesã care s-a jucat 18 ani * Pețitoarea (Thornton) – piesã care s-a jucat 12 ani * Plicul (Rebreanu) – piesã care s-a jucat 10 ani * Trei surori (Cehov) * Marele feudal (Al. Mirodan) * Curcanul * Turnul de fildes – Premiul pe țarã pentru cel mai bun rol secundar * Sfãntul Miticã Blajinul (Aurel Baranga) * Capcanã pentru un bãrbat singur (Neil Simon) Opera Comicã pentru Copii – selectiv * Piatra din casã * Cântãreț * Chirița

Teatru Radiofonic

* Agachi * Flutur * Avarul * Burghezul gentilom * Cafeneaua cea micã * Catrina din Heilbrunn * Caviar, vodka si bye bye * Cinci cânticele * Coana Chirița cântãrețã * Dimineața pierdutã * Din nou… Caragiale * Divanul Persian * Doamna ministru * Fata cinstitã * Ferma de struți * Filantropul actor * Franțuzitele si un poet romantic * Gaițele (varianta 1964) * Gaițele (varianta 2002) * Hangița * Hades în rãzboi * Încurcã lume * Leac pentru chelie * Mânastirea din Parma * Mizantropu * Nunta lui Figaro * O viațã pe roatã * Rinocerii actor * Sânziana si Pepelea * Stãpânul tãcerii actor * Suflete moarte * Trenurile mele * Un cuib de nobili.

Leave A Reply

Your email address will not be published.