Echipa națională de rugby a fost exclusă de la Campionatul Mondial

0 349

Federaţia Internaţională de Rugby a hotărât ca România, Belgia şi Spania să fie excluse de la Campionatul Mondial din 2019. Cele trei naționale ar fi folosit jucători care nu aveau drept de joc. În cazul României, Sione Faka’osilea a fost jucătorul folosit în opt rânduri. Jucătorul din Tonga a fost naturalizat.

La belgieni, Victor Paquet nu era eligibil de joc, deși străbunicul său era belgian, însă legătura nu îndeplinește criteriile World Rugby, iar la spanioli, Mathieu Belle și Bastien Fuster nu aveau drept de joc, deoarece evoluaseră deja pentru naționala U20 a Franței.

De precizat faptul că, pe lângă excluderea de la Mondial și o amendă de 100.000 de lire sterline, României i se vor scădea câte cinci punte pentru fiecare dintre cele 8 meciuri în care l-a utilizat pe Sione Faka’osilea.

„S-a decis retragerea a cinci puncte pentru fiecare meci în care s-a folosit un jucător neeligibil (40 puncte retrase Spaniei şi câte 30 pentru Belgia şi România). Belgia a fost amendată cu 125.000 de lire sterline, Spania cu 50.000 de lire sterline, iar România cu 100.000 de lire sterline”, conform comunicatului publicat pe site-ul rugby.org.

În urma acestor decizii, locul României în grupa A la CM din Japonia va fi luat de Rusia, iar în locul Spaniei va juca Germania la barajul pentru CM.

Pe lângă aceste sancțiuni, Comisia Independentă a World Rugby, formată din Sir James Dingemans, Sir Peter Fraser şi Lex Mpati, a decis ca meciul Belgia – Spania să nu se rejoace, iar cele două echipe, alături de România, să fie excluse de la Cupa Mondială. Meciul a fost arbitrat de Vlad Iordăchescu, care a fost contestat îndelung de spanioli și chiar a fost alergat pe teren de jucători.

Echipa naţională de rugby a României obţinuse calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship.

Țările sancționate pot face apel la decizie în termen de 14 zile.

Leave A Reply

Your email address will not be published.