15 iunie 1985, a avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra

0 222

763  i.I Ch – Prima mentiune a unei eclipse totale de Soare,  într-un vechi text asirian.

Asiria a fost  un stat antic din Orientul Mijlociu, care s-a prăbuşit în anul 605 î.Hr.La un moment dat, acesta se intindea peste Mesopotamia, Siria, Fenicia şi Egipt.

Data de  15 iunie 763, este  foarte importantă in stabilirea  cronologiei Orientului antic .

1167 – A fost întemeiat orașul Copenhaga, devenit capitală a regatului danez în 1443

Copenhaga (daneză København) este capitala Danemarcei, fiind situată pe coasta orientală a insulei Sjælland și în mica insulă Amager, față în față cu strâmtoarea Øresund. Orașele suedeze Malmö și Landskrona se află pe coasta opusă.

Numele său din daneză, København (română Portul comercianților) amintește de poziția sa strategică la Marea Baltică.

1219 – Se naște legenda drapelului danez numit  Dannebrog ( haina roșie sau haina daneză). 

Este un drapel rosu cu  o cruce alba, aparut cu certitudine in timpul Cruciadelor nordice.

Legenda spune ca acest drapel a aparut desenat pe cer pe 15 iunie  1219,  in timpul bataliei de la  Reval (azi Tallin in   Estonia), care s-a purtat  intre armatele regelui  danez  Valdemar al II-lea  si  estonieni.

Aparitia miraculoasa a stindardului Daneborg pe cer a insuflat curaj danezilor, care au castigat batalia.

O alta legenda spune ca  in cursul luptei,  tunica alba a regelui Valdemar a devenit rosie de sangele dusmanilor.

1300 – Este întemeiat orașul Bilbao din Spania.

Bilbao (Bilbo în bască) este un oraș în nordul Spaniei, cel mai mare oraș din Țara Bascilor și din provincia Vizcaya. Orașul este un port principal și centru industrial, situat pe râul Nervión

În deceniile recente, Bilbao a mers printr-un proces de reînnoire urbană bazată în jurul unui sistem de metrou nou și deschiderea Muzeului Guggenheim Bilbao. Un sistem nou de tramvai, EuskoTran, a fost introdus în 2002. Din cauza eforturilor de reînnoire și modernizare a orașului, Bilbao este la ora actuala unul dintre cele mai moderne orașe din Europa de Sud. Procesul încă continuă, și în construcție este un turn unic, proiectat de Cesar Pelli, care va fi folosit ca sediu pentru guvernul regional basc.

1789 – S-a născut în statul american Maryland, Josiah Henson un sclav negru care a fugit în Canada

Acolo a fondat un așezământ care adăpostea sclavii americani fugiți și o școala de meserii pentru aceștia.

A servit de model scriitoarei americane Harriet Beecher Stowe, pentru personajul principal  din romanul sau  Coliba unchiului Tom.

Josiah Henson a fost  un sclav de culoare care a trăit şi a muncit pe o plantaţie de tutun din Maryland. Acesta şi-a căpătat libertatea în 1830, când s-a stabilit în Canada. Acolo şi-a scris memoriile, pe care şi le-a republicat după ce cartea lui Stowe a devenit bestseller, sub titul „Memoriile unchiului Tom”. Coliba în care a locuit Henson cât timp a fost sclav încă există în Maryland, iar casa sa din Ontario a fost transformată în muzeu, din anul 1940.

1839 – Charles Goodyear (1800-1860), inventator, a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variațiile de temperatură.

Charles Goodyear (n. 29 decembrie 1800 – d. 1 iulie 1860) a fost un inventator american, cunoscut pentru faptul că în 1839 a descoperit un procedeu de vulcanizare a cauciucului. Ulterior, a perfecționat acest procedeu și l-a patentat la data de 15 iunie 1844.

1843 – S-a născut compozitorul norvegian Edward Grieg

Este cel mai de seamă muzician din şcoala naţională norvegiană şi unul din reprezentanţii de frunte ai muzicii romantice europene.

Muzica lui a fost influențată de romanticii germani, ca de pildă Schumann, și de asemenea de muzica populară a poporului său, uneori și de cea a popoarelor scandinave vecine. Grieg a activat și ca pianist de concert până la sfârșitul vieții sale.

În 1867 a devenit dirijor la societatea filarmonică din Oslo,iar la 11 iunie s-a căsătorit cu o verișoară a sa, Nina Hagerup. În 1869 Concertul său pentru pian și orchestră în La minor, opus 16, a fost interpretat pentru prima oară la Copenhaga.

Din 1875 a început să lucreze la muzica de scenă pentru drama lui Ibsen ‘Peer Gynt’. A întreprins o serie de turnee în Danemarca, Germania și Olanda. În 1888 ‘Suita Peer Gynt I’ a fost prezentată prima dată la Leipzig, aici Grieg i-a întâlnit pe Brahms și pe Ceaikovski. În anii următori Grieg va întreprinde turnee de concerte în toată Europa, cu orchestre renumite ca Filarmonica din Berlin sau orchestra Concertgebouw din Olanda. A fost ales membru al academiilor din Suedia, Paris, doctor onorific al universităților din Cambridge și Oxford. În 1904 a avut o întîlnire cu împăratul german Wilhelm al II-lea. În anul morții sale 1907 Edvard Grieg a mai susținut concerte la München, Berlin, Kiel, Oslo și Copenhaga.

1903 – S-a născut pictorul Victor Brauner, stabilit în Franţa în 1930

Victor Brauner (n. 15 iunie 1903, Piatra Neamț – d. 12 martie 1966, Paris) a fost un pictor și poet suprarealist evreu, originar din România.

1924 – Industria auto a consemnat un record istoric timpuriu, adică Ford T a atins borna 10.000.000 unităţi produse.

Ford T este primul automobil din serie şi primul automobil accesibil pentru clasa muncitoare. Aceşti doi factori au făcut ca Ford T să atingă foarte timpuriu un record de producţie, adică 10.000.000 unităţi asamblate. Cota acestui automobil la nivel mondial era una impresionată, 10% din maşinile de pe şosele fiind Ford Model T.

Succesul acestui model a fost atât de răsunător încât între 1917 şi 1923 Ford nici nu a trebuit să cumpere reclamă, pentru că automobilul pur şi simplu se vindea de la sine. În 1925 s-a atins însă apogeul şi zilnic se primeau în jur de 9.000 de comenzi, ceea ce însemna mai mult de 2.000.000 unităţi produse anual. Astfel în cei 19 ani de producţie, au fost fabricate peste 15 milioane de unităţi, valoare care pune Ford T într-un top 5 al automobilelor cele mai vândute din toate timpurile. Trebuie să avem totuşi în minte că modele precum Toyota Corolla sau VW Golf au punctat în statisticii cu numeroase generaţii, în timp ce Ford T a rămas cam acelaşi automobil în perioada sa de glorie.

1977 – A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. 

Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

Situat initial in cartierul Montparnasse, atelierul a fost demolat in anii ’70 pentru a face loc Turnului Montparnasse, fiind apoi reconstruit in 1997 in locatia actuala. Atelierul nu este mare, fiind format din 4 incaperi in care sunt expuse sculpturi, socluri, mulaje, masa de lucru si uneltele folosite de Brancusi. Camerele sunt inchise cu geamuri, astfel ca exponatele pot fi admirate doar de la departare.

Constantin Brancusi s-a nascut in România in 1876, a absolvit Școala de Arte și Meserii în Craiova (1898) si Școala de Belle-Arte din Bucureşti (1902). In 1904 se stabileşte la Paris, unde realizeaza şi cea mai mare parte a lucrarilor. Lasă moştenire statului francez toate lucrarile din atelierul lui şi tot ce continea acesta, cu condiţia ca Muzeul National de Arta Moderna să-l reconstruiască, şi să-l expuna publicului în forma în care apărea în ziua morţii lui (1957).

Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.

Brancusi il admira pe Rodin, era influentat de opera sa, dar si-a dorit sa poata ajunge la “propria simplitate”.

‘’Cine nu iese din EU, n-atinge absolutul, si nu descifreaza nici viata”.

„Simplitatea nu este un tel, ajungi la SIMPLITATE, daca te apropii cu adevarat de talcul adevarat al lucrurilor”.

“Eu nu sunt nici suprarealist, nici baroc, nici cubist si nici altceva de soiul acesta. Eu cu NOUL MEU, vin din ceva care este foarte vechi.”

“N-am cautat de-a lungul intregii mele vieti decat sa redau esenta Zborului.

Zborul, ce fericire!”

1985 – A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra (ilustratie), interzis de către autoritățile comuniste

Înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecați ai comunismului; Vasile Șeicaru, Alexandru Andrieș, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doat câțiva dintre artiștii români care și-au început cariera pe scena Cenaclului Flacăra.

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.

Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala Teatrului „Ion Creangă” din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare.

Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Marcela Saftiuc, Alexandru Zărnescu , Ștefan Hrușcă. Începând cu anul 1980 toamna, a venit la Cenaclul Flacăra formația Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu și Romeo Beianu) care acompania întreg spectacolul, formație cu care s-a scos și singurul disc cu Cenaclul Flacăra. După plecarea lui Nicolae Enache, trupa a luat o nouă turnură. A devenit trupa Flapo (A. Zărnescu, Romeo Beianu, Jerry Schwartz – formația a incercat mai multi clapiști , dar niciunul permanent) și acompania majoritatea soliștilor și a cântecelor de grup. Alexandru Zărnescu a apărut și cu activitate solistică (Dor de Eminescu, Castelul, Dusă-i tinerețea).

Membrii Flapo aveau și un microrecital în cadrul cenaclului, în care fiecare devenea solist, interpretând piese internaționale: The Beatles, Stevie Wonder, Ricchi e Poveri ș.a. .

Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică și poezie.

Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morți si cateva zeci de raniți.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.