26 iunie 1819, a fost patentată bicicleta

0 420

2000Vaticanul a făcut public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, 13 iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima.

1995Executivul României a stabilit valoarea unică a cuponului nominativ de privatizare la 975.000 lei, iar cea a carnetelor cu cinci certificate de proprietate la 25.000 lei.

1981 – A fost adoptată, la Nairobi (Kenya), „Carta africană a drepturilor omului şi popoarelor”, care a intrat în vigoare la data de 21 octombrie1986.

Carta prevede crearea unei „Comisii africane a drepturilor omului şi popoarelor”, care să funcţioneze în cadrul Organizaţiei Unităţii Africane.

1967 – În Polonia, Karol Wojtyła, viitorul papa Ioan Paul al II-lea, a fost investit cu titlul de cardinal. La 16 octombrie 1978 a fost ales papă, devenind primul papă de origine neitaliană, după 455 de ani.

1963 – Preşedintele Statelor Unite, John F. Kennedy a vizitat oraşul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulţimi uriaşe, el a exprimat sprijinul Americii pentru locuitorii Berlinului: Astăzi, într-o lume a libertăţii, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner  (Eu sunt berlinez).

1960Madagascarul s-a declarat independent de Franţa, sub conducerea lui Philibert Tsiranana.

1953Lavrenti Beria, şeful poliţiei politice sovietice MVD, a fost arestat de către Nikita Hruşciov şi alţi membri ai Biroului Politic. După arestare a fost ţinut într-o închisoare secretă în apropiere de Moscova. Hruşciov a convocat o reuniune a conducerii politice a URSS pe 26 iunie, unde a lansat un atac nimicitor brusc împotriva lui Beria, acuzându-l de a fi trădător şi spion în solda serviciilor secrete britanice. Beria a fost luat complet prin surprindere. Molotov şi alţii au intervenit şi ei împotriva lui Beria, după care Hruşciov a propus demiterea sa imediată.

Ministrul Apărării, Nikolai Bulganin, a ordonat  Diviziei de tancuri Kantemirovskaya şi Diviziei motorizate de puşcaşi Tamanskaya să ocupe poziţii în Moscova pentru a preveni intervenţia forţelor de securitate loiale lui Beria pentru salvarea lui.

Mulţi dintre subordonaţii, protejaţii şi asociaţii lui Beria au fost de asemenea arestaţi, printre ei numărându-se Merkulov , Bogdan Kobulov , Serghei Golgidze, Vladimir Dekanozov , Pavel Meshik  şi Lev Vlodzimirskiy .

În decembrie s-a anunţat că Beria şi cei şase complici aflaţi „în solda agenţiilor de informaţii externe”, au „conspirat de mai mulţi ani să preia puterea în Uniunea Sovietică şi să restaureze capitalismul”.

Beria şi alţii au fost judecaţi de o sesiune specială (Spetsialnoye Sudebnoye Prisutstvie) a Curţii Supreme a Uniunii Sovietice , fără a avea niciun apărător şi fără drept de apel, preşedintele instanţei fiind mareşalul Ivan Konev.

Beria a fost găsit vinovat în principal de trădare, din cauza încercărilor de a iniţia negocieri de pace cu Hitler, în 1941, prin ambasadorul din Bulgaria, fără a se menţiona faptul că Beria a acţionat la ordinele lui Stalin şi Molotov. Au existat, de asemenea, acuzaţii că „intenţionează să preia puterea, Beria a încercat să obţină sprijinul statelor imperialiste, la preţul de încălcare a integrităţii teritoriale a Uniunii Sovietice şi transferul de părţi ale teritoriului URSS a statelor capitaliste”.

1948 – A început să funcţioneze (până la 30.IX.1949) podul aerian umanitar instituit după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru oraşul Berlin, pe care sovieticii îl supuseseră unei blocade (au fost efectuate 277.500 de zboruri; s-au transportat 2,1 milioane tone de ajutoare).

1945 – A fost semnată, la San Francisco, Carta Naţiunilor Unite (a intrat în vigoare la 24.X.1945), semnată la încheierea Conferinţei organizate în vederea creării Organizaţiei Naţiunilor Unite (25.IV – 26.VI.1945, San Francisco).

1941Al Doilea Război Mondial: NKVD-ul sovietic a ucis 100 de prizonieri politici într-o strâmtoare în apropiere de Minsk, în Bielorusia.

1940Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) a adresat un ultimatum României privind așa numita retrocedare a Basarabiei. Textul ultimatumului este următorul: În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană.

Uniunea Sovietică nu s-a împăcat niciodată cu faptul luării Basarabiei cu forța, ceea ce Guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața întregii lumi.

Acum, când slăbiciunea militară a URSS a rămas în domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezovlare rapidă a chestiunilor moștenite din trecut, pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, URSS consideră necesar și oportun ca-n interesul restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul sovietic consideră că chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic cu chestiunea transmiterii către URSS a acelei părți de Nord a Bucovinei, a cărei populație este legată cu Ucraina Sovietică prin comunitatea soartei istorice, cât și prin comunitatea de limbă și compozițiune națională.

Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părţii de Nord a Bucovinei către URSS ar putea reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită URSS și populației Basarabiei prin dominațiunea de 22 de ani a României în Basarabia.

1917Primele trupe americane au ajuns pe frontul francez, pentru a lupta alături de Marea Britanie şi Franţa împotriva Germaniei în Primul Război Mondial.

1886 – Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel, în 1906.

1877 – Au avut loc schimb de focuri între artileria română şi cea otomană în zona Calafat-Vidin. A căzut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în războiul de independenţă.

1870 – În Statele Unite, sărbătoarea Crăciunului a fost decretată sărbătoare federală.

1848Guvernul revoluţionar de la Bucureşti a decretat eliberarea robilor ţigani aparţinând boierilor (începând cu dată de 10 iulie).

1819 – A fost patentată bicicleta. (ilustrație)

Primul brevet a fost acordat, în Statele Unite, lui William K. Clarkson Jr., dar velocipedul exista deja în Europa.

Prima bicicletă inventată a fost Draisine, în anul 1817, şi a apărut în Germania, fiind brevetată apoi şi în Franţa, în 1818. A fost numită aşa după inventatorul său, Karl von Drais, un pădurar german. Aceasta era confecţionată din lemn şi nu avea pedale, fiind mişcată prin alternarea împingerii cu picioarele pe pământ. Cu toate acestea, avea un scaun căptuşit, iar roata din faţă era manevrată cu un fel de cârmei.

A fost mai puţin un mod de transport şi mai mult un mijloc de recreere pentru cei bogaţi.

Introducerea unui predecesor al bicicletei în SUA a fost făcută de către M. Stewart din Baltimore, urmat în 1819 de către David şi Rogers (care au confecţionat un total de trei velocipedes).

La 26 iunie 1819, primul brevet pentru un velociped a fost eliberat lui William K. Clarkson Jr. din New York. Din păcate, un incendiu a distrus, în 1836, arhiva Oficiului american de brevete şi, deoarece nu a fost niciodată restaurată, există puţine informaţii în legătură cu invenţia lui Clarkson.

1599 – A avut loc un nou tratat între Ţară Românească şi Transilvania. Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul.

1483Richard al III-lea a devenit rege al Angliei.

1241 – A fost fondat oraşul Hanovra (Germania).

363 – A murit în bătălia de la Maranga, pe fluviul Tigru, împotriva Imperiului Sassanid, împăratul roman Flavius Claudius Iulianus (numit în tradiţia creştină Iulian Apostatul).

Flavius Claudius Iulianus a fost ultimul împărat roman păgân. S-a născut la Constantinopol, fiind fiul lui Iulius Constantinus (fratele vitreg, asasinat în anul 337, al împăratului Constantin cel Mare). A abandonat religia creştină în anul 351, în favoarea unui monoteism platonician.

La data de 6 noiembrie 355, împăratul Constantin al II-lea l-a desemnat Caesar al provinciilor din Occident.

În februarie 360, la Lutetia (astăzi, Paris), trupele din Occident l-au proclamat împărat. După moartea împăratului Constantin al II-lea , la Tarsos (la 3 noiembrie 361), Iulian a fost recunoscut ca unic împărat al imperiului.

A fost guvernator al Galiei (355-361) şi apoi împărat roman (361-363). A scris lucrări critice la adresa creştinismului.

A murit în timpul unei expediţii militare în timpul războiului purtat cu sasanizii, fiind rănit mortal la abdomen de o suliţă.

Cu Iulian Apostatul s-a sfârşit dinastia întemeiată de Constantin cel Mare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.