28 iunie 1846, a fost patentat saxofonul de către Adolphe Sax, în Franţa

0 173

2006Republica Muntenegru a devenit al 192-lea membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

2004 – Au început lucrările summit-ului NATO de la Istanbul, primul summit în formulă largită de 26 de membri, la care România a participat în calitate de membru al Alianţei.

1994 – În Japonia, secta criminală Aum Shinrikyo a răspândit gaz toxic sarin în metroul din Tokio, ucigând 7 persoane şi rănind 660.

1994167 de parlamentari au depus în Parlamentul României cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Ion Iliescu.

1991 Ultima sesiune a CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), de la Budapesta, la care au participat Bulgaria, Cehoslovacia, Cuba, Mongolia, Polonia, România, Ungaria, URSS şi Vietnam, a adoptat Protocolul privind desfiinţarea organizaţiei, urmând ca hotărârea să intre în vigoare la 90 de zile de la ratificarea acestuia.

CAER a fost creat la 25.I.1949, la Varşovia, de şase ţări socialiste: Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România, Ungaria şi URSS.

Au mai devenit membre ale CAER: RDG – 1950; Mongolia – 1962; Cuba – 1972; RS Vietnam – 1978.

1977Plenara C.C. a P.C.R. a hotărât desfiinţarea cenzurii în forma ei de pâna atunci, trecând întreaga răspundere pentru conţinutul publicaţiilor, programelor de radio şi tv, redactorilor şefi, redacţiilor şi editurilor, pe lângă care s-a decis constituirea unor consilii de conducere, formate din activişti, specialişti, muncitori.

1967Israelul a anexat Ierusalimul de est.

1964 – Militantul de culoare Malcolm X a fondat organizaţia radicală pentru drepturile americanilor de culoare, Unitatea Afro-Americană.

1956Muncitorii din orașul polonez Poznań au declanșat proteste de masă împotriva guvernului comunist, proteste ce au fost înăbușite violent în zilele ce au urmat.

1948 – A fost fondată Uniunea Internaţională a Arhitecţilor (UIA), la Lausanne/Elveţia, prin unificarea Comitetului Internaţional Permanent al Arhitecţilor (creat în 1867) şi a Reuniunilor Internaţionale ale Arhitecţilor (întemeiate în 1931).

1948Organizaţia comunistă internaţională Cominform, subordonată Moscovei, a dat publicităţii  „Rezoluţia privind situaţia din Partidul Comunist din Iugoslavia”.

Iugoslavia a fost expulzată din blocul comunist.

1948 – Din iniţiativa UNESCO a fost înfiinţat, la Praga, Institutul Internaţional de Teatru.

1946 – A fost creată Organizaţia Internaţională de Radiodifuziune şi Televiziune.

1941Sovieticii au oprit execuţiile în masă de la închisoarea Brygidki, Lwow (Polonia), începute la 22 iunie.

Dintre cei 13.000 de prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruţaţi.

1940Armata Sovietică a ocupat teritorii româneşti în urma Pactului Hitler-Stalin.

Ocuparea teritoriilor româneşti, foste părţi ale Principatului Moldova independent şi apoi sub suzeranitatea Imperiului Otoman, foste părţi ale Imperiului Austriac şi Imperiului Rus a fost făcută de străini din Basarabia şi Bucovina de nord, sau mai simplu părţi ale României ca succesoare de drept al Principatului Moldovei şi Principatului Munteniei, de către Armata Sovietică.

1936 – În nordul Chinei, invadatorii japonezi au înfiinţat statul marionetă Manciuko.

1928 – A avut loc, la Ciuguev, lângă Harkov (URSS), Congresul al IV-lea al Partidului Comunist Român.

Membrii Congresului l-au desemnat ca secretar general (1928-1931) pe Vitali Holestenko (Barbu), membru al Partidului Comunist Ucrainean.

1923 – A fost adoptată Legea asupra proprietăţii literare şi artistice, care proclama principiul respectării şi garantării proprietăţii creaţiilor intelectuale.

1919 – A avut loc semnarea Tratatului de la Versailles (Franţa), între Puterile Aliate şi Germania, document ce punea capăt, din punct de vedere diplomatic, primei conflagraţii mondiale (28.VII.1914 – 11.XI.1918).

Tratatul a fost ratificat de România, la 14.IX.1920.

1914 – Asasinarea, de către naționalistul sârb Gavrilo Princip, a arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg , moştenitorul tronului Austro-Ungariei, şi a soţiei sale, la Sarajevo, a marcat izbucnirea Primului Război Mondial.

1913 – A avut loc Conferinţa de pace de la Bucureşti prin care s-a încheiat Al Doilea Război Balcanic.

Prin tratatul semnat la această conferinţă, României i-a revenit partea din sudul Dobrogei (judeţele Durostor şi Caliacra – Cadrilaterul).

1883Mihai Eminescu a fost arestat la Baia Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu.

1848Trupele ruseşti au ocupat Iaşiul în cadrul revoluției pașoptiste din Muntenia și Moldova.

Guvernul provizoriu a părăsit în grabă Bucureştiul, refugiindu-se la Rucăr.

1846 – A fost patentat saxofonul de către Adolphe Sax, în Franţa. (ilustratie)

1838 – A avut loc încoronarea reginei Victoria a Marii Britanii.

1835 – S-a inaugurat, la Iaşi, prima instituție de învățământ superior din principatele românești, Academia Mihăileană, unde s-au ţinut cursuri de istorie, drept, chimie, matematică şi de arhitectură.

1635 – Guadelupa a devenit colonie franceză.

1581 – A ieșit de sub tipar „Evanghelia cu învățătură” sau „Cazania”, ultima și cea mai de seamă carte tipărită de diaconul Coresi.

1519Carol al V-lea a fost ales împărat al Sfântului Imperiu Roman de naţiune germană.

1389 – A decedat Ştefan Lazar Hrebeljanovici, cunoscut sub numele de cneazul Lazăr, conducător al sârbilor în bătălia de la Kosovo împotriva armatelor otomane.

A pierit în luptă pe câmpia de la Kosovopolie (câmpia Mierlei) împreună cu cea mai mare parte a nobilimii sârbe. În această bătălie a murit şi sultanul otoman Murad I, ucis de sârbul Milos Obilici.

Cneazul Lazăr este venerat ca un sfânt în Biserica Ortodoxă Sârbă şi este cântat ca un erou în poezia populară.

1358 – Ludovic I de Anjou, regele Ungariei, a acordat negustorilor braşoveni liberă trecere pentru negoţul lor cu Ţara Românească.

S-a confirmat existenţa unui drum comercial ce pornea din Transilvania şi continua pe Valea Prahovei şi a Buzăului spre Dunăre, drum care s-a numit „drumul Brăilei”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.