9 iulie 1877, s-a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon

0 177

1357 – Împăratul Carol al IV-lea pune piatra de temelie a Podului Carol din Praga.

Podul Carol (în cehă Karlův most Sunet ascultă) este un pod istoric celebru, care traversează râul Vltava în Praga, Republica Cehă. Construcția sa a început în anul 1357, sub patronajul regelui Carol al IV-lea, și a fost terminată la începutul secolului al XV-lea. El a înlocuit vechiul pod Judith construit în perioada 1158-1172, care fusese grav avariat de o inundație în 1342.

Podul cel nou a fost numit inițial Podul de Piatră (Kamenný most) sau Podul Pragăi (Pražský most), primind numele de Podul Carol abia în 1870. Fiind singurul mod de traversare a râului Vltava (Moldau) până în 1841, Podul Carol a fost cea mai importantă cale de comunicație între Cetatea din Praga, Orașul Vechi și zonele adiacente. Această legătură a făcut ca orașul Praga să devină o localitate importantă pe ruta comercială între Europa de Vest și de Est.

Podul are o lungime de 515,76 metri și o lățime de aproximativ 10 metri, fiind sprijinit pe 16 arcuri apărate de bariere antigheață. El este protejat de trei turnuri, dintre care două se află pe malul din cartierul Malá Strana și cel de-al treilea pe malul Orașului Vechi.

Turnul din Orașul Vechi este considerat una dintre cele mai uimitoare clădiri civile în stil gotic din lume. Balustradele podului sunt decorate cu 30 de sculpturi, majoritatea realizate în stil baroc în jurul anului 1700 și înlocuite în prezent cu replici.

1493 – Începe zidirea bisericii din Borzești, ctitorie a lui Ștefan cel Mare. 

Această biserică este renumită pentru legenda care spune ca este singura biserica ridicata de Ștefan cel Mare, nu pentru a comemora o victorie în luptă, ci în amintirea prietenului său din copilărie, Gheorghiță, omorât de tătari în acest loc.

Ștefan cel Mare împreună cu fiul lui Alexandru, sunt ctitorii acestei biserici construită între anii 1493-1494 în cunoscutul stil moldovenesc, ce se remarcă prin decorația plastică a fațadelor. Biserica a fost construită din piatră de râu, pe un plan dreptunghiular de dimensiuni mari, cu ziduri solide, dar fără turlă. Biserica ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, are faţadele decorate cu ceramică smălţuită şi cărămidă cu piatră, având ferestrele de la pronaos, în stil gotic târziu.

Biserica impresionează și prin uşa mică dintre naos şi pronaos, care se spune că a fost făcută după înălţimea scundă a domnitorului şi ca să nu intre năvălitorii călare în sfântul lăcaș. Biserica are ornamente sobre şi autentice, iar înăuntru există o icoană care a fost scrijelită cu sabia de tătari, neputând fi însă distrusă. Catapeteasma este turnată în piatră şi păstrează pictura iniţială, iar sub masa altarului se află rădăcina stejarului de care a fost spânzurat şi ucis prietenul din copilărie a lui Ştefan cel Mare.

De altfel, legenda spune că “în copilărie, Ştefan se juca împreună cu copiii la umbra unui stejar secular. Erau împărţiţi în două cete şi se jucau, imaginându-și că l-au prins pe “hanul tătar”, adică pe Gheorghiţă , prietenul lor.

Copiii îl ridică pe Gheorghiţă în stejar, ca şi cum l-ar fi spânzurat pentru faptele făcute când călca hotarele Moldovei. Însă această joacă nu durează mult, deoarece ei zăresc venind călare tătarii adevăraţi, înarmaţi cu săbii și arcuri cu săgeţi. Copiii vor fugi de frică și îl vor lăsa pe Gherghiţă atârnând acolo de crengile stejarului, iar tătarii văzându-l, îl ucid trăgând cu săgeţi el.

Ştefan a jurat atunci că se va răzbuna și 30 de ani mai târziu, îl va prinde la Nistru, pe fiul hanului tătar, şi-l va judeca la Borzeşti, pedepsindu-l cu aceeaşi moarte pe care tătarii o dăduse prietenului său. Apoi Ștefan va porunci să se taie stejarul şi să se ridice o biserică, ce va avea masa altarului pe locul unde fusese omorât prietenul sau’’.

1877 – S–a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon.

Turneul de tenis de la Wimbledon (The Championships, Wimbledon) este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Șlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP și feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba.

Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, în Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open și Roland Garros. Prima ediție a avut loc în 1877.

Turneul de tenis de la Wimbledon este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele patru turnee de Mare Șlem, fiind singurul care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba.

1902 – Oamenii de știință germani izolează acidul barbituric, substanță ce va sta la baza somniferelor.

În 1902, pe 9 iulie, oamenii de ştiinţă germani au izolat pentru prima dată acidul barbituric, substanţă ce va sta la baza somniferelor şi va deveni o speranţă pentru persoanele care sufereau de insomnii. În 1903, chimistul german Emil Fischer şi colaboratorul său Joseph von Mering au modificat o clasă de medicamente sintetizată în 1864 într-un mod care le-a făcut să fie active ca sedative şi hipnotice. Fischer şi Mering au susţinut că noul medicament, barbitalul, era un sedativ.

Era mai bun decât o mulţime de alte sedative care fuseseră sintetizate până atunci, prin gustul care nu mai era neplăcut, prin mai puţine efecte secundare, prin acţiunea la nivel terapeutic care avea loc fără ajungerea la o doză toxică. Barbituricele de azi acţionează pe sistemul nervos central, având un spectru larg de reacţii, de la o uşoară sedare şi până la anestezie. De asemenea pot fi folosite ca anxiolitice, hipnotice şi anticonvulsive. Nu abuzaţi însă de aceste medicamente care pot crea dependenţă.

1956- S-a născut actorul american de film Tom Hanks.

Thomas “Tom” Jeffrey Hanks (n. 9 iulie 1956) este un actor, regizor şi producător de film american, câştigător a două premii Oscar pentru cel mai bun actor (Philadelphia, 1994, Forrest Gump, 1995). El şi-a început cariera ca actor de comedie înainte de a obţine succese notabile ca actor dramatic.La ora actuală, Hanks este listat ca fiind nr. 1 în topul actorilor cu cele mai mari încasări atât în SUA – 3,3 miliarde dolari – cât şi în lume – aproape 6 miliarde $.Thomas J. Hanks s-a nascut pe 9 iulie 1956 in Concord, California. Parintii Amos si Janet Hanks l-au dat la scoala din Oakland, California, tot aici urmand si liceul.

1958 – Cel mai mare val tsunami din istorie a avut 524 de metri înălţime şi a omorât 2 pescari

Incredibilul val a lovit Alaska, cu o viteză de 150 de km/oră, în zona numită Lituya Bay, în seara de 9 iulie 1958.

Lituya Bay este situată în apropierea Golfului Alaska, la aproximativ 400 de kilometri de localitatea Juneau. Zona, destul de activă şi din punctul de vedere al cutremurelor, este renumită pentru valurile gigantice ce se formează în urma unor astfel de evenimente telurice.

În ultimii 150 de ani, ea a fost lovită de cinci astfel de megavaluri tsunami, printer care şi unul care a măsurat 150 de metri înălţime, în 27 octombrie 1936. Dar ce s-a petrecut în seara de 9 iulie 1958 a depăşit orice închipuire. La scurtă vreme după producerea unui cutremur cu magnitudinea de 8,3 grade pe scara Richter, în jurul orei 22.15, un frison uriaş a cuprins oceanul, iar din adâncul lui s-a înălţat cel mai mare tsunami cunoscut în istorie. Înălţimea lui, calculată ulterior ştiinţific, a fost, în punctul său de apogeu, de 524 de metri.

Din fericire, zona nefiind populată, valul gigantic nu a provocat victime omeneşti, cu excepţia a doi pescari ce se aflau într-o barcă înghiţită de incredibila ridicare de apă. Alte două bărci cu pescari au scăpat în mod miraculous, ele reuşind să „escaladeze” giganticul val.

Unul dintre supravieţuitori, Howard Ulrich, avea să povestească ulterior că a auzit un zgomot înfiorător apoi, în momentul în care a privit oceanul a rămas încremenit la vederea valului ce, practic, acoperea cerul. Toto ce a mai putut murmura către băiatul său de 8 ani cu care era în barcă a fost: „Fiule, e timpul să ne rugăm”. Printr-o incredibilă şansă ei au supravieţuit teribilei întâmplări.

Leave A Reply

Your email address will not be published.