1 decembrie 1936, este inaugurat Arcul de Triumf, în prezența regelui Carol al II-lea și a reginei Maria

0 15

1640-Portugalia isi castiga independenta fata de Spania iar Joao IV devine rege.

1800-Orasul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.

1835-Hans Christian Andersen publică prima sa carte de povesti.

1864-Decret privind înființarea “Casei de Depuneri și Consemnatiuni”.

1878-A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.

1906-La Paris a fost inaugurata prima clădire destinată cinematografului, “Cinema Omnia Pathe”.

1916-Primul Război Mondial: La București s-a instalat administrația militară germană. Valoarea totală a pagubelor provocate de ocupașie se ridica, în noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.

1917-Ia ființă “Agenția Telegrafică din Petrograd” (TASS, azi ITAR-TASS ).

1918-Transilvania se unește cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei și Țării Românesti. În sala Casinei din Alba Iulia are loc Adunarea Națională, cu participarea a 1.228 de delegați (deputati) alesi. Gheorghe Pop de Băsesti, președintele Partidului Național Roman, declara Adunarea Naționala de la Alba Iulia “constituită și deschisă”. Vasile Goldis rosteste cuvantarea solemna, incheiata cu un proiect de rezolutie, care incepe cu cuvintele: “Adunarea Nationala a tuturor românilor din Transilvania, Banat si Tara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Proiectul de rezolutie este adoptat cu ovații prelungite.

Pentru cârmuirea Transilvaniei, Adunarea Națională procedează la alegerea unei adunări legislative numita Marele Sfat Național, compus din 250 de membrii; acesta, la randu-i, va numi un guvern provizoriu – Consiliul Dirigent. După adoptarea actului istoric al Unirii, cei peste 100.000 de participanti la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, adunati pe Campul lui Horea, aproba cu aclamații entuziaste hotararea de unire neconditionata și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. Unirea Transilvaniei cu România încheie procesul de faurire a statului național unitar roman, proces început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat prin unirea Dobrogei în 1878, a Basarabiei în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.Suprafața României Mari: 295.049 km², cu o populatie de 16.500.000 de locuitori.

1918-Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croatia, Dalmația, Voivodina și Bosnia și Herțegovina se unesc în “regatul sârbilor, croaților și slovenilor”.

1919-Este investit primul guvern de coaliție din istoria interbelică a României, condus de Alexandru Vaida-Voievod.

1919-Inaugurarea Teatrului Național Românesc din Cluj, cu spectacolul “Se face ziuă” și “Poemul Unirii” de Zaharia Barsan, primul director al teatrului.

1920-Consiliul orășenesc al orașului Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

1925-Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elvetia) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia si Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.

1936-Este inaugurat Arcul de Triumf, în prezența regelui Carol al II-lea și a reginei Maria.

Arcul de Triumf este şi elementul care leagă simbolic Bucureştiul atât de vechea Romă – civilizaţia care a impus arcul ca simbol al victoriei -, cât şi de Franţa, al cărei Arc de Triumf din Paris, comandat de Napoleon, a reprezentat un model pentru construcţia monumentului din Bucureşti.

În anul 1848 este atestată prima construcţie în genul unui Arc de Triumf realizată la Bucureşti în memoria Revoluţiei din acel an, aceasta având însă un caracter temporar, la fel ca şi următoarele construcţii de acest gen realizate în anii 1859 – Unirea Principatelor, 1878 – după victoria României în Războiul de independență, 1906 – la jubileul celor 40 ani de domnie ai regelui Carol I.

1947-Legația română de la Praga devine ambasada.

1948-Prin Decretul nr. 358 se dispunea “revenirea comunitătilor locale (parohii) ale cultului greco-catolic la cultul ortodox roman” si încetarea funcționării organizațiilor centrale și statuare ale cultului greco-catolic – desființarea cultului.

1959-Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul este semnat de 12 națiuni, printre care și SUA.

1963-Ridicarea legațiilor română și britanică de la Londra și de la București la rangul de ambasade.

1990-La Alba Iulia a avut loc ședința solemnă a Parlamentului Romaniei consacrata sarbatoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima data Ziua Nationala a Romaniei.

1990-S-a încheiat operatiunea de sapare a tunelului între Marea Britanie și Europa, unind astfel pentru prima dată continentul european de insulele britanice.

1995-A emis pentru prima dată, prima dintr-o serie de televiziuni “Media Pro”, Pro TV.

2005-Marea Britanie: Casa de licitații Sotheby’s scoate la licitatie un manuscris unic scris de marele compozitor Ludwig van Beethoven și care a fost pierdut pentru mai mult de un secol. Prețul de deschidere al vânzării a fost estimat la peste 1 milion de lire sterline.

2007-Se lansează în limba română volumul 7 din seria Harry Potter: Harry Potter și Talismanele Morții.

2009-Intră în vigoare Tratatul de la Lisabona.

2010-Se dă în folosință centura ocolitoare a municipiului Sibiu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.