(VIDEO) 23 iulie 1922, s-a născut filmologul, regizorul şi scenaristul Damiano Damiani, creatorul celebrului serial „Caracatiţa”.
2008 – Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în faţa campioanei mondiale Rusia, cu scorul de 34-27 (18-13)
Norvegia a devenit a doua echipă, după Danemarca, care deţine în acelaşi timp toate cele trei titluri majore: cel european, mondial şi olimpic.
2002 – SUA au anuntat sistarea subvenţiilor către Fondurile Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP), în valoare de mai multe zeci de milioane de dolari, acuzând agenţia că favorizează răspândirea avorturilor şi în rândul femeilor din China.
FNUAP se vrea a fi o agenţie internaţională de dezvoltare, care promovează dreptul femeii, bărbatului şi copilului la o viaţă sănătoasă, cu oportunităţi egale. Susţine ţările în folosirea datelor despre populaţie pentru politici şi programe, cu scopul de a reduce sărăcia şi de a ajunge la situaţia când fiecare sarcină este dorită, fiecare naştere este sigură.
2000 – Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre ale G-8, reuniţi la Nago (Japonia), au adoptat Declaraţia finală a summitului din Okinawa, care îşi propunea să atace în profunzime cauzele conflictelor şi sărăciei din lume.
Participanţii au discutat şi probleme referitoare la economia mondială, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, dezvoltare, datorii, sănătate, comerţ, diversitate culturală, biotehnologie şi securitate alimentară, etc.
2000 – A decedat scriitoarea spaniolă Carmen Martin Gaite, prima femeie care a obţinut Premiul naţional pentru literatură, în anul 1978.
1998 – Guvernul României a aprobat strategia de privatizare a Băncii Române pentru dezvoltare (BRD). În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat şi strategia de privatizare a Bankpost.
Strategia prevedea combinarea vânzării acţiunilor deţinute de către Fondul Proprietăţii de Stat cu majorarea capitalului social al băncii. Privatizarea a fost proiectată să se facă în două etape, prima constând în vânzarea unui pachet de control către un investitor strategic, însoţită de vânzarea unor pachete mici de acţiuni către salariaţii băncii şi către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În etapa a doua s-a făcut o ofertă publică iniţială pe pieţele internă şi internaţională de capital.
1991 – A fost semnat Tratatul de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Italiană, la Bucureşti.
Cele două ţări au semnat acest tratat convinse de necesitatea aprofundării cooperării bilaterale în domeniul protecţiei minorilor, atât în scopul soluţionării situaţiei minorilor români neînsoţiţi aflaţi pe teritoriul Republicii Italiene, cât şi în ceea ce priveşte prevenirea situaţiilor de risc pentru minori.
1955 – A încetat din viaţă Gheorghe Spacu, chimist român, membru titular al Academiei Române din 1936.
Gheorghe Spacu a făcut cercetări fundamentale în domeniul combinaţiilor complexe, a stabilit structura unor combinaţii anorganice din grupa sărurilor duble, a sintetizat noi clase de combinaţii complexe.
În anul 1916 a obţinut titlul de doctor în chimie, pentru lucrarea „Combinaţii complexe de fier-Feramine”.
1950 – Regele Leopold al III-lea al Belgiei s-a întors la Bruxelles, în urma adoptării de către Camerele reunite ale Parlamentului a decretului prin care îi este restabilită demnitatea de suveran.
1925 – S-a născut Nicolae Boşcaiu, biolog român, membru titular al Academiei Române.
În bogata sa activitate de cercetare ştiinţifică, s-a orientat spre mai multe direcţii cum sunt: taxonomie, floristică şi fitosociologie, istoria botanicii, etc.
A fost membru al Asociaţiei Internaţionale de Fitosociologie, preşedinte al Asociaţiei Române de Fitosociologie.
1922 – S-a născut filmologul, regizorul şi scenaristul Damiano Damiani, cunoscut mai ales pentru serialul TV „Caracatiţa”.
1921 – A fost semnată Convenţia de la Paris (Belgia, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor şi Cehoslovacia).
Covenţia stabilea statutul definitiv al Dunării: navigaţia pe Dunăre era liberă şi deschisă tuturor pavilioanelor în condiţii de egalitate completă, pe tot parcursul navigabil al fluviului şi pe toată reţeaua internaţionalizată.
1916 – A decedat William Ramsay, chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer. În 1894 a descoperit un nou element, denumit argon, aparent inert din punct de vedere chimic, iar în 1895, gazele inerte (kripton, neon, xenon).
Sir William Ramsey a devenit membru al Societăţii Regale în 1888, iar în 1902 a fost numit cavaler. A fost decorat cu medalii de aur în Franţa, Germania şi Marea Britanie. A fost numit comandant al Coroanei în Italia şi ofiţer al „Legiunii de Onoare”. A fost membru de onoare al Academiei Române.
1914 – Imperiul austro-ungar a emis un ultimatum Serbiei, dupa asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Actul a precedat izbucnirea primului război mondial.
1886 – S-a născut Walter Schottky, fizician şi inventator german, care s-a ocupat mai ales de cercetări din domeniul fizicii stării solide şi al electronicii.
A adus contribuţii importante în cercetarea zgomotului de fond, fenomen care apare din cauza mişcării neuniforme, statistice a electronilor şi a altor purtători de sarcină, care poate fi auzit cu ajutorul unui difuzor.
1885 – A decedat Ulysses Simpson Grant, cel de-al optsprezecelea preşedinte al Americii (1869-1877), erou naţional în timpul Războiului Civil American, în timpul căruia a comandat în calitate de general forţele combinate ale Armatei Uniunii şi, mai târziu, în calitate de comandant general al întregului front de război.
1869 – S-a născut Gheorghe Adamescu, istoric literar, bibliograf, publicist, membru corespondent al Academiei Române (1921).
În 1898 a fost numit membru în Consiliul General de Instrucţie, iar între 1901-1904 a fost secretar general pentru învăţământul rural şi primar.
1812 – Amiralul rus P.V. Ciceagov, comandantul armatei Dunărene, a semnat la Bucureşti, Vlahia, regulile pentru guvernarea temporară a Basarabiei, document remis boierului moldovean Scarlat Sturdza, primul guvernator civil al Basarabiei ţariste. Impunerea regulilor de guvernare temporară a Basarabiei erau necesare pentru evitarea răscoalelor în regiunea Modovei, proaspăt anexată Imperiului rus în urma războiului ruso-turc din 1806-1812, anexare confirmată prin Pacea de la Bucureşti (1812).
1601 – Mihai Viteazul a dictat memoriul către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere, prima autobiografie din literatura română.