11 august 1999, a avut loc ultima eclipsă de soare, considerată Eclipsa secolului
2012 – Bolivia a anunţat că din data de 21 decembrie 2012, produsele companiei Coca-Cola vor fi interzise în ţară.
Ministrul de externe al Boliviei, David Choquehuanca, a explicat că data de 21 decembrie 2012 marchează începerea unui nou ciclu, conform calendarului maiaş. Această dată înseamnă sfârşitul erei capitaliste şi începerea unui nou stil de viaţă, bazat pe comunitate.
„21 decembrie 2012 înseamnă sfârşitul egoismului, diviziunii, 21 decembrie trebuie să marcheze sfârşitul Coca-Cola şi începutul pentru mocochinche (băutură răcoritoare locală cu aromă de piersici), a spus ministrul de externe al Boliviei.
Bolivia a decis să interzică Coca-Cola pe teritoriul ei, având în vedere că unul dintre ingredientele principale ale băuturii se spune că ar fi extractul de coca.
Frunzele de coca sunt o afacere importantă pentru Bolivia, reprezentând 2% din PIB, echivalând cu 270 milioane de dolari, şi revendică 14% din afacerile cu agricultură.
Coca-Cola nu este prima companie americană care întâmpină dificultăţi în Bolivia. McDonald’s a fost nevoită să se retragă din ţară în 2000, deoarece nu putea aduce profit, motivul principal al retragerii fiind boicotul cultural al bolivienilor împotriva companiilor americane.
2012 – Cea mai veche companie de transport maritim de marfă, Stephenson Clarke Shipping (Marea Britanie), înfiinţată în 1730, a vândut ultima navă şi iese din afaceri, din cauza concurenţei foarte ridicate, care a condus la declinul puternic al tarifelor în ultimii ani.
Stephenson Clarke Shipping a intrat în proces de lichidare, compania de transport maritim a vândut ultima navă în luna iulie.
Indicatorul Baltic Dry Index, format în baza tarifelor pentru transportul de materii prime precum cereale sau cărbune, este în scădere cu 55% în acest an şi ar putea înregistra al patrulea an de declin în ultimii cinci ani.
2012 – Un algoritm, ce permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie care circulă pe internet, dar şi originea epidemiilor şi chiar a atentatelor, a fost descoperit de un cercetător portughez de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.
Cercetătorul Petro Pinto a pus la punct un sistem care ar putea să se dovedească un aliat preţios pentru aceia care efectuează anchete criminale sau care caută originea unei informaţii apărute pe Internet.
Pentru a-şi exemplifica reuşita, savantul portughez a declarat că a reuşit să îl depisteze pe autorul unui zvon care circula între 500 de membri ai unei reţele, observând mesajele schimbate doar între 15 şi 20 de persoane.
2008 – A fost inaugurată oficial prima rezervaţie de urşi din România, în oraşul Zărneşti, din judeţul Braşov, de către Asociaţia „Milioane de Prieteni” şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor.
2004 – A fost demolat RKS Liblice 1, o instalaţie pentru transmisia comercială a undelor radio lungi, localizată în Republica Cehă, la aproximativ 33 de kilometri est de Praga. A fost utilizată ca o antenă-T, urcată la 150 de metri înălţime deasupra a două turnuri construite din oţel.
1999 – Banca Naţională a României a anunţat că va pune în circulaţie, cu ocazia eclipsei totale de soare, o emisiune monetară din metal comun, dedicată acestui eveniment.
1999 – A avut loc ultima eclipsă de soare, considerată Eclipsa secolului, ce a făcut parte din categoria eclipselor totale de soare. Teritoiul României a fost cuprins de eclipsa totală, oraşul Bucureşti fiind singura capitală europeană situată exact pe linia centrală a benzii de totalitate.
Munţii Părâng şi Retezat au asigurat cele mai mari înălţimi de pe care s-a putut observa eclipsa; la Bucureşti probabilitatea de cer senin a fost de 83%.
Pe teritoriul României s-a produs şi cea mai mare acoperire a soarelui, de 103%, umbra lunii a acoperit o zonă puţin mai întinsă decât discul soarelui; a fost şi cea mai mare înălţime a soarelui – 59 grade. Tot pe teritoriul ţării noastre s-a manifestat cea mai mare lăţime a benzii de totalitate, adică 112 kilometri.
Eclipsa totală de soare a putut fi observată prin telescopul solar de la Bucureşti, singurul instrument stabil din Europa, ce poate fi folosit în timpul eclipsei pentru observaţii. În timpul perioadei de întuneric total s-au putut observa pe bolta cerească, în condiţii de cer senin, numeroase planete precum: Venus, Mercur, Saturn sau aştrii ca Sirius, Vega, Capella, Deneb.
1997 – A fost inaugurat bulevardul Ion Mihalache, fost 1 Mai, din centrul Bucureştiului, de către liderii PNŢCD. Prezent la ceremonie, primarul Capitalei, Viorel Lis, a declarat că schimbarea denumirii unei artere principale a Capitalei cu numele unui mare lider ţărănist o consideră ca pe o datorie personală, mai ales că acest bulevard face legătura între centrul oraşului şi localitatea natală a lui Ion Mihalache, Topoloveni (Argeş).
1996 – Staff-ul de campanie electorală al UDMR, întrunit la Cluj, a decis să ceară sprijin tuturor maghiarilor din România, printr-o „mobilizare generală”, pentru susţinerea campaniei electorale.
1995 – România şi Rusia au ratificat Convenţia de evitare a dublei impuneri instrumentale, ratificări schimbate de Marcel Dinu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Evgheni Ostrovenko.
1934 – Primii prizonieri au fost închişi în Alcatraz, închisoare federală a SUA.
Din cauza apei reci şi a curenţilor puternici din golf, „The Rock” („Stânca”) a devenit o închisoare ideală din punct de vedere al securităţii. Alcatraz a rămas închisoare timp de 29 de ani, cu un total de 1576 deţinuţi, în ciuda protestelor şi demonstraţiilor pentru drepturile omului, până la 21 martie 1963, când a fost definitiv închisă.
În această închisoare au fost în detenţie gangsteri renumiţi ca: Al Capone (1934-1939), George „Machine Gun” Kelly (1934-1951), etc.
1900 – S-a născut Ştefan Lupaşcu, filosof român de limbă franceză, cel care a pus bazele unor fundamente ştiinţifice: principiul al doilea al termodinamicii, teoria relativităţii, teorema lui Zermalo, unele aspecte teoretice ale mecanicii cuantice; aceste descoperiri înfăţişează multitudinea de forme prin care devine vizibil dualismul experienţei microfizice, pe baza căruia se valorifică noua semnificaţie a conceptului de contradicţie, căruia i-a acordat rolul de factor euristic cu mare putere predictivă în domeniul cunoaşterii ştiinţifice.
1858 – A văzut lumina zilei Christiaan Eijkman, medic olandez, celebru pentru descoperirea cauzelor maladiei beri-beri (cauzată de o carenţă în vitamia B: tiamina, întâlnită la persoanele care au o alimentaţie foarte dezechilibrată), care l-a condus la descoperirea vitaminelor, drept pentru care i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină (1929).
1839 – S-a înfiinţat, la Paris, „Societatea pentru învăţătura poporului român”, care a contribuit la dezvoltarea conştiinţei naţionale româneşti.
1564 – A murit Nicolaus Casanus, filosof şi savant italian, de origine germană, autor al teoriei coincidenţei contrariilor şi a primei hărţi geografice a Europei Centrale şi de Răsărit.
1456 – S-a stins din viaţă Iancu de Hunedoara, ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 şi regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar.
A devenit adevăratul conducător al grupării favorabile regelui Vladislav I al Ungariei, fiind răsplatit din plin de acesta, demnitatea cea mai importantă a fost aceea de voievod al Transilvaniei. Astfel, el a reuşit să imprime Ungariei o linie politică predominant antiotomană, contribuind la aplanarea conflictelor din Europa Centrală, cu Frederic al III-lea de Habsburg.
Dupa moartea prematură, în 1444, a regelui Ungariei Vladislav I, Ioan de Hunedoara s-a impus politic şi numit regent al Ungariei în 1446, devenind tutorele minorului Ladislau Postumul.
În 1448 a primit titlul de prinţ de la Papa Nicolae al V-lea, imediat după care a reluat luptele împotriva otomanilor. A fost învins în bătălia de la Kosovo (1448) din cauza trădării lui Dan al II-lea, pretendent la tronul Valahiei, şi a vechiului său rival Brankovic, care i-a interceptat ajutoarele din Albania, împiedicându-le să ajungă la locul bătăliei.
În 1450, Ioan de Hunedoara a negociat cu Frederic al III-lea termenii predării lui Ladislau al V-lea, dar nu au ajuns la un acord. Mai mulţi duşmani l-au acuzat de o conspiraţie politică împotriva regelui. Astfel, pentru a reduce tensiunile crescânde pe plan intern, Ioan a renunţat la titlul şi funcţia de regent al Ungariei. Însă, reîntors în Ungaria (1453), Ioan de Hunedoara a fost numit conte de Bistriţa-Năsăud şi căpitan general al regatului. Totodată, regele Ladislau l-a inclus în blazonul familial, asa-zişii „Lei de Bistriţa”.
Ioan de Hunedoara a murit în 1456 de ciumă, în tabăra de la Zemun, dupa ce obţinuse încă o victorie importantă, în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul, victorie numită de papa Calixt al III-lea ca fiind cel mai fericit „moment al vieţii lui”.
106 – O diplomă militară română, descoperită la Porolissum, atesta că, la acea dată, se contituise provincia romană imperială Dacia.
Porolissum a fost un oraş roman din Dacia, stabilit ca tabără militară, în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian; oraşul s-a dezvoltat prin intermediul comerţului cu băştinaşii daci şi a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis