16 septembrie 1976, a intrat în funcţiune prima platformă românească de foraj marin, numită „Gloria”

0 687

2007 – Unsprezece state, printre care şi România, au semnat, la Viena, „Parteneriatul global pentru energie nuclear” (GNEP), din care fac parte deja Statele Unite şi alte patru puteri nucleare, şi care promovează utilizarea energiei atomice în scopuri paşnice.

2004 – Rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Şerban Cantacuzino şi ale câtorva dintre urmaşii săi au fost reînhumate în pronaosul bisericii mănăstirii Cotroceni.

2004 – A fost adoptată Legea nr. 390 privind instituirea unei sărbători care să celebreze aderarea României la NATO : „Ziua NATO”, ce va fi aniversată anual, în prima duminică a lunii aprilie.

2002 – În capitala cecenă, Groznîi, a avut loc cel mai grav atentat din ultimii trei ani, soldat cu moartea a 18 civili ; preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat a doua zi că forţele federale ruse vor rămâne în Cecenia „pentru totdeauna”; la 3.04.2003, opt persoane civile mureau într-un alt atentat cu exploziv revendicat de separatiştii ceceni.

2002 – A avut loc premiera, la Paris, a filmului „Callas for Ever”, realizat de regizorul Franco Zefirelli, film turnat în România.

2002 – Irakul a acceptat necondiţionat revenirea inspectorilor ONU pentru dezarmare.

2001 – La Bucureşti, a avut loc deschiderea oficială a Institutului Polonez în prezenţa ambasadorului Poloniei în România, Michal Klinger.

2001 – Anchetatorii americani au arestat primii doi suspecţi în cazul atentatelor de la 11 septembrie, de la World Trade Center din New York.

2000 – A fost lansat, la Bucureşti, programul UNICEF „Parteneriat mondial pentru copii”.

1996 – Miniştrii de externe ai României şi Ungariei, Theodor Meleşcanu şi László Kovács, au semnat, la Timişoara, tratatul bilateral de prietenie şi bună vecinătate, „Tratatul de la Timişoara”.

1996 – Dezvăluirile privind aurul naziştilor a determinat-o pe Elveţia să renunţe la un tabu internaţional : secretul bancar, datând din 1934.

1993 – România a devenit membru cu drepturi depline în mişcarea francofonă.

1988 – A fost inaugurată Fundaţia Internaţională de caritate şi sănătate, organizaţie neguvernamentală de binefacere.

1987 – S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

1980 – A murit Jean Piaget, epistemolog şi psihopedagog elveţian, fondatorul epistemologiei genetice (lucrări: „Naşterea inteligenţei”, „Introducere în epistemologia genetică”).

1977 – A murit Maria Callas (Maria Calogeropoulos), soprană americană de origine greacă. S-a născut în New York, în 1923, părinţii săi fiind imigranţi greci. Despre Maria Callas se poate spune că este cea mai cunoscută cântăreaţă de operă din perioada de după al Doilea Război Mondial. Callas a demonstrat că are talent de mică, la 13 ani plecând în Atena să studieze împreună cu o soprană celebră, Elvira de Hidalgo. Solista a obţinut primul rol major într-o operă în 1947, când a apărut în „La Gioconda” pe scena din Verona. Aclamată la scenă deschisă pentru calităţile ei vocale, Maria Callas a fost solicitată să cânte în întreaga lume. Talentul ei a făcut posibil ca opere care nu mai fuseseră interpretate de decenii să fie prezentate din nou publicului, creaţiile lui Bellini numărându-se printre acestea. În 1954, „Divina Callas” a debutat pe pământul american, la Chicago, cu rolul principal din „Norma”. În anii ‘70, cariera lui Callas a intrat într-un declin accentuat, soprana preferând izolarea în ultimii ani de viaţă.

1976 – A intrat în funcţiune prima platformă românească de foraj marin, numită „Gloria”.

1972 – A fost dat publicităţii Raportul secretarului general al ONU, intitulat „Consecinţele economice şi sociale ale cursei înarmărilor şi ale cheltuielilor militare”, elaborate la propunerea României.

1966 – Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York: „The new Metropolitan Opera House at Lincoln Center in New York opens, with the debut performance of Samuel Barber’s Antony and Cleopatra, starring Leontyne Price”.

1963 – Malaya, Singapore, Borneo de Nord (Sabahul de astăzi) și Sarawa s-au unit pentru a forma statul independent Malaezia.

1938 – Adolf Hitler l-a primit, la reşedinţa sa din Berchtesgaden, pe primul ministru britanic, Arthur Neville Chamberlain, care şi-a exprimat disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudice, locuite în majoritate de germani.

1932 – A murit Ronald Ross, medic şi parazitolog, cel care a descoperit că transmiterea malariei la om se face prin intermediul ţânţarului anofel, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1903.

1923 – A avut loc, la Cluj, Congresul general al sindicatelor din România. După expulzarea din oraş, de către poliţie, a 135 de delegaţi din 242, liderii socialdemocraţi de dreapta au hotărât afilierea la Federaţia Internaţională Sindicală de la Amsterdam-Olanda, scindând astfel mişcarea sindicală din România.

1916 – A avut loc Bătălia de la Praid-Sovata, în cadrul Primului Război Mondial. Bătălia a fost ultima acţiune ofensivă a armatei române de pe frontul din Transilvania.

1885 – S-a născut Karen Horney, psihanalist american de origine germană, cel care, în lucrările sale, a evidenţiat rolul pe care îl au factorii culturali şi de ambianţă în geneza bolilor nervoase, fiind considerată unul dintre principalii adepţi ai culturalismului în psihanaliză.

1880 – Înfiinţarea Societăţii farmaciştilor din România.

1868 – S-a deschis, la Sibiu, primul Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria; s-a adoptat Statutul organic, care consfinţea principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania şi Ungaria.

1868 – A avut loc cea dintâi alegere de membri ai Societăţii Academice Române. Au fost propuşi şi aleşi în unanimitate: Gheorghe Sion, Mihail Kogălniceanu şi Alexandru Papiu Ilarian.

1863 – Christopher Robert , un filantrop american, a  fondat „Robert College” din Istanbul – Turcia, prima instituţie de învăţământ american din afara Statelor Unite.

1848 – O delegaţie a românilor ardeleni a înaintat Curţii vieneze „Memoriul poporului român din Transilvania”, document adoptat de cea de-a III-a Adunare naţională de la Blaj

1836 – Domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica, a  instituit, ca monedă a ţării, leul, unitate teoretică de cont, având curs fixat la 60 de parale.

1824 – A încetat din viaţă Ludovic al XVIII-lea, rege al Franţei între anii 1814 şi 1824; începutul domniei lui marchează restauraţia Burbonilor în Franţa.

1810 – Preotul Miguel Hidalgo y Castilla a proclamat independenţa Mexicului faţă de Spania, provocând o revoltă care se va sfârşi abia după 10 ani.

1804 – Fizicianul francez Joseph-Louis Gay-Lussac s-a ridicat la o înălţime de 7.016 m, cu un balon cu hidrogen, stabilind un record mondial.

1736 – A murit fizicianul german Gabriel Daniel Fahrennheit, unul dintre fondatorii termometriei; a inventat termometrele cu alcool (1709) şi cu mercur (1714), precum şi scara termometrică ce-i poartă numele.

1630 – A fost fondat oraşul Boston, în statul Massachusetts, din America de Nord.

1437 – S-a încheiat, la Căpâlna, „uniunea frăţească”, cunoscută sub numele de „Unio Trium Nationum”, alianţă între nobilii maghiari şi fruntaşii saşilor şi secuilor. În acest document, românii erau consideraţi „toleraţi” în propria lor ţară.

1408 A fost menţionat în documente primul „ţinut” în Moldova (unitatea administrativ-teritorială echivalentă cu „judeţul” din Muntenia) – „ţinutul Romanului”

Leave A Reply

Your email address will not be published.