17 septembrie 1972, serialul de comedie “M.A.S.H.” avea premiera la CBS

0 699

2002 – Pentru prima dată de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, între Tokyo şi Phenian, au avut loc discuţii diplomatice în cadrul unui summit istoric, la care au participat premierul Japoniei, Junichuio Koizumi şi liderul Coreei de Nord, Kim Djong II. Japonia a cerut oficial scuze faţă de Coreea de Nord, pentru ocuparea peninsulei în perioada 1910-1945.

2002 – Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, au avut loc, în Tibet, negocieri între oficiali chinezi de nivel înalt şi un emisar al liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama.

1999 – Regele Mihai şi-a revendicat, prin intermediul a trei acţiuni înaintate Tribunalului Bucureşti, retrocedarea tuturor bunurilor mobile şi imobile ce i-au fost confiscate suveranului, dar şi altor membri ai Casei Regale, în martie 1945.

1996 – Lucrările celei de-a 46-a sesiunia Adunării Generale a ONU. Lituania, Letonia şi Estonia au fost admise ca membri cu drepturi depline ai ONU.

1991 – Linus Torvalds a lansat prima versiune Linux (Versiuna 0.01).

1991 – Parlamentul Republicii Moldova  a adoptat „Legea privind partidele şi alte organizaţii social-politice”.

1990 – CEE a decis să semneze cu România un acord de cooperare economică şi comercială.

1988 – S-a deschis, la Seul, a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.

1983 – Vanessa Williams a devenit prima câştigătoare de culoare a titlului „Miss America”.

1978 – Preşedintele Egiptului Anwar al-Sadat şi premierul israelian Menachem Begin au semnat un acord de pace istoric la „Camp David”, primul între Israel şi statul arab.

1976 – NASA a prezentat prima rachetă spaţială, botezată „Enterprise”, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat în Palmdale, California. Construcţia ei a durat mai bine de 10 ani, iar costurile au depăşit 10 miliarde de dolari.

1973 – S-a înfiinţat Cenaclul „Flacăra”, sub conducerea poetului Adrian Păunescu

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.

Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala Teatrului „Ion Creangă” din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare.

Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Marcela Saftiuc, Alexandru Zărnescu, Ștefan Hrușcă. Începând cu anul 1980 toamna, a venit la Cenaclul Flacăra formația Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu și Romeo Beianu) care acompania întreg spectacolul, formație cu care s-a scos și singurul disc cu Cenaclul Flacăra.

După plecarea lui Nicolae Enache, trupa a luat o nouă turnură. A devenit trupa Flapo (A. Zărnescu, Romeo Beianu, Jerry Schwartz – formația a incercat mai multi clapiști , dar niciunul permanent) și acompania majoritatea soliștilor și a cântecelor de grup. Alexandru Zărnescu a apărut și cu activitate solistică (Dor de Eminescu, Castelul, Dusă-i tinerețea).

Membrii Flapo aveau și un microrecital în cadrul cenaclului, în care fiecare devenea solist, interpretând piese internaționale: The Beatles, Stevie Wonder, Ricchi e Poveri ș.a. .Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică și poezie.

Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada cauzată de o furtună puternică care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu mai mulți (9) morți.

1972 – Serialul de comedie “M.A.S.H.” avea premiera la CBS

Serialul “M.A.S.H”, recompensat cu premiul Emmy, a avut 11 sezoane si a fost una dintre cele mai premiate productii din istoria televiziunii americane, ultimul episod, difuzat pe 28 februarie 1983, fiind vizionat de peste 106 milioane de spectatori (desi potrivit altor masuratori de audienta ar fi fost vorba de 125 de milioane de spectatori) si devenind cel mai vizionat program de televiziune din istoria televiziunii in Statele Unite.

Episodul pilot al acestei comedii a carei actiune se desfasoara in timpul razboiului din Coreea, in anii ’50, fiind o alegorie a razboiului din Vietnam, a fost difuzat in 1972. Serialul, bazat pe un film cu acelasi titlu, regizat de Robert Altman si lansat in 1970, are in centrul atentiei o echipa de medici care lucreaza foarte aproape de prima linie a frontului. Alan Alda, Loretta Swit, Jamie Farr, William Christopher sunt doar cativa dintre actorii care au contribuit la succesul serialului.

Mare parte dintre povestile din primele sezoane se bazau pe intamplari reale, povestite de echipa reala de medici MASH (Mobile Army Surgical Hospital), intervievati de catre producatorii serialului. In 2002, M*A*S*H era pe pozitia 25 in clasamentul celor mai bune 50 de seriale de televiziune din toate timpurile.

1963 – A avut loc premiera primei coproducţii franco-române, filmul „Codin”, ecranizare a romanului lui Panait Istrati, în regia francezului Henri Colpi.

1944 – Al Doilea Război Mondial: Armata a IV-a Română a purtat lupte grele pentru forţarea Mureşului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureş – Dealul Sângiorgiu – Iernut, zdrobind rezistenţa înverşunată şi bine organizată a armatelor germano-ungare.

„Bătălia de la Oarba de Mureş” este considerată cea mai grea bătălie purtată pe teritoriul românesc în cel de-Al Doilea Război Mondial, aproximativ 11 000 mii de militari români, aflaţi sub comandament sovietic, pierzându-şi viaţa în intervalul 17.09-6.10.1944.

1944 – Trupe aeropurtate americane, engleze şi poloneze au fost paraşutate în spatele liniilor de apărare germane din Olanda. A fost una dintre cele mai mari operaţiuni militare de acest tip, la care au participat  peste o mie de avioane şi planoare americane şi engleze.

1939 – Al Doilea Război Mondial: URSS a trimis trupe în Polonia , anexând partea de răsărit a acestei ţări, la 16 zile după ce , pe 1 septembrie 1939, această ţară fusese  invadată de Germania, la o săptămână după semnarea „Pactului Ribbentrop – Molotov”.

1939 – Membrii Guvernului Poloniei s-au refugiat în România, în urma invadării ţării lor de către armatele Wehrmachtului.

1935 – România a fost admisă ca membru permanent în Consiliul Ligii Naţiunilor, cu o majoritate de 50 de voturi (din totalul de 52), fapt fără precedent în istoria acestui for internaţional.

1931 – S-a născut Anne Bancroft, actriţă de film americancă, pe numele real Anna Maria Louisa Italiano. A debutat în producţii de televiziune, iar în 1952 pe marele ecran în filmul „Don’t Bother to Knock”. Tot atunci a decis să îşi schimbe numele de scenă în „Bancroft”, considerând că acesta este mai sonor. A jucat în numeroase filme, fiind printre puţinele actriţe deţinătoare a premiilor Oscar, Emmy şi Tony. Rolul vieţii ei, cum a spus chiar şi actriţa, este cel din „The Graduate” („Absolventul”), unde a primit replica lui Dustin Hoffman. A fost casatorita cu regizorul si actorul Mel Brooks.

1922 – S-a născut violoncelistul de talie internaţională Radu Aldulescu; în anul 2000, i-a fost acordat Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer.

1919 – A fost înfiinţat, la Cluj, Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică (în prezent Academia de Muzică „Gheorghe Dima”).

1901 – S-a născut Sir Francis Chichester, câştigătorul primei curse transatlantice; în 1966, în 226 de zile, la bordul ambarcaţiunii „Gipsy Moth IV”, a realizat prima cursă solitară în jurul lumii, în urma acestui succes, fiind înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1888 – Poeta Iulia Haşdeu s-a stins din viaţă cu puţin timp înainte de a împlini 20 de ani. Fiică a cărturarului Bogdan Petriceicu Haşdeu, aceasta, încă de mică, a surprins cu talentul său. Dinainte de a începe şcoala, Iulia Haşdeu ştia deja să citească, iar la 8 ani a susţinut cu brio toate examenele pentru primii patru ani de studiu. A urmat studii în Bucureşti şi Paris, iar în 1886 şi-a luat bacalaureatul în litere la Sorbona, dupa care s-a înscris la licenţă în litere şi filosofie. Iulia Haşdeu a scris încă de la vârsta de 7 ani, caietele ei fiind pline cu poezii, proză scurtă, memorii. Ea nu a mai reuşit să devină prima femeie doctor în litere a Facultăţii din Paris, pentru că a fost răpusă de boală. Iulia Haşdeu a scris în franceză, semnând poezii, satire, meditaţii şi drame, care au fost reunite în trei volume de „Opere postume”.

1881 – S-a născut George Bacovia, scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

1862 – La Antietam a avut loc una dintre cele mai sângeroase bătălii din timpul Războiului Civil american şi chiar din istoria SUA.

1856 – S-a născut Moses Gaster,  rabin evreu din România şi Anglia, care s-a distins ca filolog, istoric literar şi folclorist, în mod deosebit în domeniul limbii şi culturii române şi al studiilor iudaice, a fost membru de onoare al Academiei Române.

1854 – S-a născut inventatorul David Buick, fondatorul „Buick Motor Car Company”.

1844 – S-a născut Constantin I. Brătianu, general, geodez şi cartograf; s-a numărat, alături de Constantin Barozzi, printre întemeietorii revistei „România militară” (1864).

1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” – 1818.

1812 – Începutul celei de-a treia domnii a lui Scarlat Callimachi în Moldova.

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii, care a intrat în vigoare la data de 4 martie 1789 şi care a rămas valabilă, cu unele amendamente, până astăzi.

1630 – A fost fondat oraşul Boston, SUA.

1621 – A murit, la Roma, Robert Bellarmin, unul din cei 33 de Doctori ai Bisericii Catolice. Sfântul Robert Bellarmin ( n. 4 octombrie 1542, Montepulciano), a fost membru al ordinului iezuit şi cardinal catolic, canonizat în anul 1930, iar în 1931 trecut în rândul doctorilor Bisericii.

642 – Oraşul Alexandria a fost luat în stăpânire de arabi, iar celebra Bibliotecă a fost arsă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.