4 octombrie 1883, a fost dat în funcţiune primul Orient Expres, care asigura legătura între Turcia şi Europa

0 809

2000 – Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat într-o zonă de la periferia oraşului Tokio, primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formaţiei Beatles. Muzeul conţine cca 130 de obiecte care au aparţinut marelui cântăreţ, între care şi un jurnal, care conţine poezii şi schiţe.

1993 – Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a aprobat aderarea României ca membru cu drepturi depline al organismului european.

1993 – Rusia a fost afectată de o gravă criză constituţională, preşedintele Boris Elţîn ordonând armatei să ia cu asalt clădirea Parlamentului.

1993 – A murit Dumitru Stăniloaie, profesor de teologie, membru al Academiei Române, considerat unul dintre cei mai de seama gânditori creştini din lume; a fost închis de regimul comunist în perioada 1958–1963 („Chipul evanghelic al lui Iisus Hristos”, „Teologia dogmatică ortodoxă”).

În anul 2003, UNESCO a înscris în calendarul aniversarilor culturale şi numele teologului român Dumitru Stăniloaie, marcând 100 de ani de la naşterea celui numit „teologul dragostei creştine”.

1992 – Au fost comunicate rezultatele alegerilor prezidenţiale din 27 septembrie 1992, primul tur de scrutin. Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au ocupat primele două poziţii, urmând să se întâlnească în al doilea tur de scrutin.

1977 – În cadrul unei festivităţi desfăşurate la Paris, fotbalistul Dudu Georgescu (Dinamo Bucureşti) a primit pentru a doua oară „Gheata de aur”, care se acorda anual celui mai eficace jucător dintr–un campionat naţional.

1967 – Trupele boliviene l-au capturat pe „Che” Ernesto Guevara.

A rămas în Guatemala până în septembrie 1954, apoi a plecat în Mexic, unde la 26 iunie 1955, l-a întâlnit pe Fidel Castro, în aceaşi perioadă fiind supranumit Che.

În cadrul antrenamentelor care au precedat debarcarea în Cuba, Che a practicat karate și alpinism, escaladând vârful Iztaccihuatl, care măsura peste 5.000 de metri.

Pentru meritele sale, Castro îi dă lui Guevara gradul de el Comandante, cel mai înalt din cadrul gherilei, și îi conferă, la 29 de ani, Steaua José Martí, pe care Guevara o va pune pe bereta sa neagră. Această imagine a revoluționarului cu beretă și stea va deveni celebră în lumea întreagă, datorită fotografului cubanez Alberto Korda, autorul acesteia.

După cucerirea puterii, la 9 ianuarie 1959, a primit cetățenia cubaneză, printr-o lege specială.

Che Guevara a devenit în 1959 comandatul închisorii Cabana. Timp de șase luni, între 2 ianuarie și 12 iunie 1959, au fost executați acolo cel puțin 156 de prizonieri, în majoritate politici. Documentele vremii, inclusiv declarații confidențiale făcute de Guevara, sugerează chiar câteva mii de victime.

La 26 noiembrie 1959 a fost numit director al Băncii Centrale a Cubei, iar mai târziu ministrul industriilor. A fost activ în reorientarea economiei cubaneze pe modelul centralizat sovietic. S-a împrietenit cu Jean-Paul Sartre și cu Simone de Beauvoir, a participat în primăvara lui 1960 la un miting de protest împotriva aruncării în aer a unei nave franceze care transporta arme.

Trimis de Castro prin lume, Guevara a pledat pentru radicalism total în lupta împotriva imperialismului american. A lansat faimosul îndemn antiamerican: „Să creăm noi Vietnamuri!”.

În 24 februarie 1965, la Alger, a ținut un discurs care a deranjat enorm Moscova. Țările socialiste au fost atacate violent, pentru că sacrifica lumea a treia pe altarul intereselor lor egoiste. URSS-ul a fost ținta principală, iar Castro a primit reproșuri de la Kremlin.

La întoarcerea în Cuba, după discuții între Castro și Guevara, Che nu mai apare în public. A plecat în Africa, în Congo, împotriva lui Mobutu.

Înainte de a pleca în Congo, i-a lăsat o scrisoare lui Castro, rugându-l să o dea publicității, după moartea sa. Fidel însă a dat citirii scrisorea la televiziunea cubaneză la 3 octombrie 1965, în timp ce îi stătea alături, soția lui Che, Aleida March. Aventura din Congo s-a sfârșit dezastruos. În decembrie 1965 a părăsit Africa. Slăbit, cu crize de astm, bolnav de paludism și dizenterie, s-a întors în Cuba, de unde a plănuit o nouă aventură, de data aceasta, în Bolivia.

Aventura în Bolivia se anunța sinucigașă. Aici, armata era bine antrenată, iar Partidul Comunist Bolivian nu intenționa să-l ajute. În noiembrie 1966, Che ajunge în capitala boliviană, după ce a trecut prin Praga, Moscova, Paris. S-a îndreptat spre regiunea forestieră Nancahuazu, pentru a forma o școală de gherilă. Lipsit de sprijinul localnicilor, înconjurat de niște novici, în octombrie 1967, grupul lui Che a fost capturat, iar Che Guevara executat.

1966 – Colonia britanică Basutoland a devenit independentă faţă de Marea Britanie şi redenumită Lesotho.

1965 – Papa Paul al VI-lea a ajuns la New York, devenind primul suveran pontif care a vizitat Statele Unite. A ținut un discurs la ONU, în care a pledat pentru pace, în condițiile escaladării Războiului din Vietnam.

1960 – Statele Unite au lansat în spațiu „Courrier IB”, primul satelit folosit în telecomunicații.

1958 – A fost folosit pentru prima dată un stimulator cardiac (pagemaker).

1957 – Primul satelit artificial, Sputnik I, a fost lansat pe orbită de către sovietici de pe cosmodromul de la Baikonur.
Evenimentul a luat prin surprindere Vestul, mai ales specialiştii americani care concurau cu URSS la cucerirea spaţiului. Satelitul, de aproximativ 80 de kilograme, era dotat cu două transmiţătoare radio, semnalele transmise de acesta pe Pământ permiţând obţinerea de informaţii deosebite la acea vreme. Programul Sputnik s-a întins pe mai mulţi ani, în timpul desfăşurării lui sovieticii reuşind o altă premieră: al doilea satelit lansat de aceştia a transportat în spaţiu prima fiinţă, căţeaua Laika. Sputnik 1 s-a dezintegrat în momentul revenirii în atmosfera Terrei, la data de 3 ianuarie 1958.

1943 – Al Doilea Război Mondial : SUA au ocupat Insulele Solomon, după ce au înfrânt rezistenţa trupelor japoneze .

1943 – S-a născut actorul şi cântăreţul Florian Pittiş, actor la Teatrul „L. S. Bulandra” („Hamlet”, „Câinele grădinarului”, „Cântec despre mine însumi”); de asemenea, realizator de emisiuni radio.

1940 – A avut loc întâlnirea dintre Hitler și Mussolini la Brennero.

1929 – Sub directoratul lui Liviu Rebreanu, s-a inaugurat Studioul Teatrului Naţional din Bucureşti cu „Muşcata din fereastră”, piesa lui V.I. Popa, prezentată în premieră în regia lui Paul Gusty.

1910 – Regele Manuel al Portugaliei  s-a refugiat  în colonia britanică Gibraltar, în urma unei răscoale antimonarhice din Lisabona. S-a instalat un Guvern provizoriu care şi-a propus abolirea monarhiei.

1906 – Germanul Karl Ludwig Wessler a introdus, în salonul său de la Londra, o nouă tehnică în coafură – „părul permanent”.

1895 – A încetat din viaţă Alexandru Odobescu, scriitor şi om de ştiinţă român, fiul lui Ioan Odobescu, academician (1870), profesor universitar la Bucureşti. Alexandru Odobescu a condus Revista română pentru ştiinţe, litere şi arte.

1895 – A murit Dimitrie Brândza, medic şi naturalist roman, academician (1870), profesor universitar la Iaşi şi Bucureşti. Dimitrie Brândza este întemeietorul Institutului Botanic şi al Grădinii Botanice din Bucureşti.

1895 – A fost organizat primul turneu de golf la Newport (Rhode Island).

1895 – S-a format guvernul lui Dimitrie A. Sturdza în România, imediat după demiterea guvernului conservator a lui Lascăr Catargiu (3 octombrie 1895).

1895 – S-a constituit societatea petrolieră Steaua Română, România.

1883 – A fost dat în funcţiune primul Orient Expres, care asigura legătura între Turcia şi Europa.

Orient Express este numele unei linii feroviare de distanță lungă pentru pasageri care a fost inițiată de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (Compania Internațională de Vagoane de Dormit) după modelul existent în Statele Unite și operate de Compania Pullman. Ruta ei s-a schimbat de multe ori. Deși originalul Orient Express a fost o linie feroviară internațională de lux creată prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea. Devenită legendară prin călătorii celebri și romanul Crima din Orient Express de Agatha Christie, numele acestui tren a devenit sinonim cu călătoria luxoasă. Cele două orașe de la capetele liniei erau Paris și Istanbul, orașe legate la început.

1881 – S-a născut  Gogu Constantinescu, inginer constructor român, descoperitorul  unei noi ştiinţe, „sonicitatea”. Revista engleză „The Graphic”, unul din cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, l-au aşezat alături de Einstein, Marconi, Edison sau Lister (al doilea rând, primul din dreapta).

1880 – A încetat din viaţă, la 61 de ani, Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germană, întemeietor al operetei clasice franceze.

1853 – Turcia a declarat război Rusiei; a început războiul Crimeii (1853-1856), purtat între Rusia, pe de o parte, şi Turcia, Anglia, Franţa şi Regatul Sardiniei, pe de altă parte. Operaţiunile militare au avut loc la Dunăre, în Transcaucazia, la Marea Baltică şi în Crimeea (unde a fost teatrul principal de război).

1848 – A apărut săptămânalul cu text bilingv, român şi german, Bucovina, editat de fraţii Gh. şi Alecu Hurmuzaki (4.10.1848 – 20.09.1850).

1838 – Împăratul Rus a confirmat hotărârea Consiliului de Miniştri de a i se acorda vămii de la Reni (Basarabia ţaristă) rangul întâi. Guvernul ţarist a considerat necesară măsura respectivă din motivul că în zona Dunării comerţul era mult mai dezvoltat  în porturile moldoveneşti Gălaţi şi Brăila. Acordândui-se prioritate portului Reni, acesta urma să concureze cu aceste două porturi din Moldova şi să atragă cel puţin o parte din ceea ce se transporta în direcţia lor”.

1838 – Împăratul Rus a virat decizia Consiliului de Miniştri de a deschide, cu mijloacele statului, comunicaţia dintre Akkerman (Basarabia ţaristă; fostă Cetatea Albă a Moldovei) şi Ovidiopol (Gubernia Novorosiiskaya sau Gubernia Rusia Nouă) peste limanul Nistrului.

1830 – A fost creată Belgia, prin separarea statului de Olanda.

1824 – Mexicul a devenit republică.

1814 – A văzut lumina zilei Jean-Francois Millet, pictor şi gravor francez, unul dintre marii maeştri ai şcolii de la Barbizon.
S-a născut într-o familie săracă, într-un sătuc normand, în 1837 părăsind localitatea şi îndreptându-se spre Paris ca să studieze desenul cu Paul Delaroche. În 1848, a expus la Salonul din Paris o celebră lucrare de-a sa, „Semănătorul”, inspirată din viaţa rurală. A fost criticat însă pentru picturile sale inspirate din viaţa ţăranilor francezi, ideile socialiste înfiltrate în opera sa nefiind pe placul multora. În 1849, s-a mutat la Barbizon, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

1777 – În Bătălia de la Germantown, trupele  americane de sub comanda lui George Washington au fost respinse de către trupele britanice, conduse de generalul William Howe.

1669 – S-a stins din viaţă Rembrandt Harmenszoon van Rijn, pictor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale.

A trăit în epoca ce s-a numit „vârsta de aur olandeză”, timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis.

1636 – Armata suedeză a învins armatele Saxoniaei şi ale Sfântul Imperiu Roman-German în Bătălia de la Wittstock.

1582 – Papa Gregoriu al XIII-lea a introdus calendarul care îi poartă numele în Italia, Polonia, Portugalia şi Spania, după această zi sărindu-se direct la ziua de 15 octombrie.

1535 – Prima ediţie completă în limba engleză a Bibliei a fost tipărită, în traducerea lui William Tyndale şi Miles Coverdale.

1511 – S-a constituit Liga Sfântă de către Ferdinand al II-lea de Aragon, Statul Papal şi Republica Veneţiei împotriva Franţei.

1363 – A luat sfârşit bătălia de la Lacul Poyang ,una dintre cele mai mari bătălii navale de până atunci, forţele chineze rebele ale lui  Zhu Yuanzhang  înfrângandu-le pe cele ale lui Chen Youliang.

1227 – Califul Abu Muhammad Abdallah al-Adil  al Marocului a fost asasinat, fiind înecat într-o cadă de baie. A fost succedat de către fiul său Yahya.

610 – Heraclius l-a răsturnat pe împăratul bizantin Focas şi-a devenit împăratul Imperiului Roman de Răsărit. A domnit între anii 610 – 641.

Heraclius a introdus limba greacă ca limbă oficială a imperiului. În  anul 608, el şi tatăl său, Heraclius cel Bătrân, exarhul Africii , au condus cu succes o revoltă împotriva  nepopularului uzurpator Focas.

Leave A Reply

Your email address will not be published.