17 octombrie 1915, s-a născut Arthur Miller, celebru scriitor american

0 1.037

2022: Fotbalistul francez Karim Benzema câștiga Balonul de Aur

2003 – La Taipei, în Taiwan, a fost inaugurat cel mai înalt „zgârâie – nori” din lume. Edificiul are 100 de etaje şi 508 metri înălţime.

2001 – Medicii de la Clinica de Ortopedie din Timişoara au reuşit, pentru prima dată în România, o autotransfuzie post–operatorie. În urma unei intervenţii chirurgicale dificile, ei au schimbat sângele infestat al unei femei de 76 de ani, cu ajutorul unui dispozitiv special, prin care au reinjectat acelaşi sânge, dar purificat.

1993 – A început să fie marcată, anual, în urma deciziei Adunării Generale a ONU din 22 decembrie 1992, Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei.

1989 – A avut loc cel mai puternic seism din istoria metropolei San Francisco, cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter, căruia i s-a zis „Loma”.

1986 – A avut loc eclipsa totală de Lună (orele 20.41-21.55), vizibilă în România.

1979 – Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India. A fondat ordinul „Misionarii Carităţii” şi timp de peste 45 de ani, a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

1973 – OPEC (Organizaţia ţărilor Exportatoare de Petrol) a pus embargo petrolier mai multor ţări vestice, considerând ca acestea au ajutat Israelul în războiul cu Siria.

Exportul de petrol a fost sistat către Statele Unite şi alte state europene care au susţinut israelienii în războiul Yom Kippur, declanşat la începutul lunii octombrie. OPEC, fondată în 1960 şi având ca membri mai ales state arabe, a precizat că va reduce exportul de petrol cu 5% lunar până când Israelul se va retrage din teritoriile ocupate.

Din cauza refuzului israelienilor, preţul petrolului a crescut cu 70%, iar apoi cu 130%. Ca urmare a embargoului impus, mai multe state s-au confruntat cu o gravă criză energetică, combustibilul a fost raţionalizat, preţurile au explodat, iar numărul concedierilor s-a majorat. În luna decembrie, OPEC a sistat în totalitate exporturile către SUA, Olanda şi Danemarca, întreaga economie fiind bulversată. Abia în martie 1974, embargoul a fost ridicat, secretarul de stat american Henry Kissinger reuşind să convingă Israelul şi Siria să se aşeze la masa negocierilor.

1963 – Adunarea Generală a ONU a adoptat, în unanimitate, proiectul de rezoluţie privind interzicerea folosirii de arme nucleare în spaţiul cosmic.

1961 – La Muzeul Artei Contemporane din New-York a fost prezentată pictura lui Henri Matisse – „Luntreaˮ (Le Bateau). Doar pe data de 3 decembrie, cineva a observat că pictura era atârnată invers.

1938 – Prin Decret regal, s-au desfiinţat toate partidele politice şi s-a instituit Consiliul de Coroană, ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri „consilieri regali” numiţi de monarh, cu rang de miniştri de stat.

1935 – S-a născut Mircea Răceanu, diplomat, ultimul condamnat la moarte în România regimului comunist. I s-a dat pedeapsa capitală sub acuzaţia de trădare.

Sentinţa nu a mai fost pusă în aplicare, însă asta numai după intervenţia lui George Bush senior. Cu trei luni înainte de Revoluţie, sentinţa a fost comutată la 20 de ani de închisoare şi a fost anulată abia în 2000, la 10 ani de la abrogarea pedepsei capitale. În prezent, Răceanu este consilier al Departamentului de Stat pentru problemele Europei Răsăritene. În februarie 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor.

1933 – S-a semnat la Ankara, Turcia, Tratatul de prietenie, de neagresiune, de arbitraj şi de conciliere între România şi Turcia.

1931 – Al Capone a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi închis pentru 11 ani.

1927 – A apărut, la Bucureşti, ziarul „Dreptatea” (1927-1938; 1944-1947), oficios al Partidului Naţional Ţărănesc. A avut ca directori nume precum: Petre Ciorăneanu (1930-1932), Mihai Ralea (1934-1938), Demostene Botez (martie-iulie, 1938).

1927 – Camera Agricolă din jud. Lăpuşna, România, a organizat, la Călăraşi, o expoziţie agricolă la care a fost prezent şi Ministrul Ion Inculeţ.

1920 – Partidul Naţional-Liberal din România a adresat poporului din Basarabia o Chemare cu scopul de a-şi extinde influenţa şi dincolo de Prut.

1918 – S-a constituit, la Budapesta, Consiliul Naţional Român Central ca organ de conducere a românilor. Din 21 noiembrie sediul Consiliului s-a schimbat la Arad. Consiliul Naţional Român Central era format din şase reprezentanţi ai Partidului Naţional Român (Vasile Goldiş, Aurel Lazăr, Teodor Mihai, Ştefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voievod şi Aurel Vlad) şi şase social-democraţi (Tiron Albani, Ion Flueraş, Enea Grapini, Iosif Jumanca, Iosif Renoiu şi Baziliu Surdu).

1915 – S-a născut Arthur Miller, scriitor american

Arthur Asher Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005) a fost un dramaturg și eseist american de origine evreiască. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie precum și soțul lui Marilyn Monroe.

A urmat cursurile Universitatii din Michigan (1938), unde a castigat un premiu literar. S-a înrolat în armata, iar dupa lasarea la vatra a inceput sa scrie. Primul succes l-a avut cu “Focus”.

In 1947 a castigat un premiu din partea criticilor din New York pentru piesa “Toti fiii mei”, iar doi ani mai tarziu “Moartea unui comis voiajor” a obtinut atat premiul Pulitzer, cat si premiul Drama Critics Circle. Aceasta din urma lucrare este considerata piesa de rezistenta a lui Miller.

Ulterior a mai scris  piesele “Vedere de pe pod”, “Vrajitoarele din Salem”. intre anii 1956 – 1960, dramaturgul a fost casatorit cu legendara actrita Marilyn Monroe.

A continuat sa scrie pana in ultima clipa a vietii. In februarie 2005, s-a stins din viata in urma unui atac de cord.

A scris drame sociale într-o tehnică analitică ce amintește de teatrul ibsenian, de perfectă stăpânire scenică, cultivând monologul interior, suprapunerea planurilor, procedeul rememorărilor – pe tema alienării personalității în condițiile capitalismului.

Una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale este drama „Moartea unui comis-voiajor” („Death of a Salesman”), jucată în premieră în 1949.

„Trăim în epoca jurnalismului și a publicității. Să scrii o carte, o piesă sau mai știu eu ce îți ia un an sau doi. Să scrii o observație bună îți ia zece minute. Criticii folosesc arta ca să avanseze ei. Și așa se face, cred, că în privința asta nu stăm deloc bine.”

1906 – S-a născut Soichiro Honda, industriaş japonez, cel care a fondat „Honda Motor Company”.

1902 – A fost terminată construcţia primului automobil Cadillac; firma de motoare „Cadillac Automobile Co.”, din Detroit, a mecanicului Henry M. Leland, a fuzionat cu „Detroit Automobile Company”, luând naştere „Cadillac Motor Company”; numele mărcii de autoturisme a fost dat în onoarea întemeietorului oraşului Detroit, Le Seur Antoine de la Mothe Cadillac, şeful unei expediţii franceze în zona Marilor Lacuri, care a întemeiat pe locul viitorului oraş un post comercial permanent.

1888 – A fost lansată revista National Geographic.

1887 – A murit fizicianul german Robert Kirchhoff; contribuţii în electricitate; a pus bazele analizei spectrale (1859), împreună cu conaţionalul său Robert Wilhelm Bunsen, şi a descoperit cesiul şi rubidiul (1860-1861).

1849 – S-a stins din viaţă, la Paris, Fryderyk Chopin, pianist şi compozitor polonez. Chopin s-a născut la Żelazowa Wolac, în apropiere de Sochaczew, parte componentă a regiunii Mazovia, aflată la vremea respectivă sub autoritatea Ducatului Varșoviei. Tatăl său, Mikołaj (Nicolas) Chopin, cetățean francez cu origini poloneze, a părăsit Ducatul Lorenei în 1787. În Polonia, Nicolas s-a căsătorit cu Tekla Justyna Krzyżanowska, o aristocrată a cărei familie întâmpina probleme de ordin financiar. Conform compozitorului familiei, Chopin s-a născut pe 1 martie 1810. Nu există niciun certificat de naștere care să ateste acest lucru. Certificatul de botez prezintă 22 februarie drept ziua sa de naștere, însă acest fapt este considerat o eroare din partea preotului. În octombrie 1810, când Frédéric era în vârstă de șapte luni, familia s-a mutat în capitala Varșovia, acolo unde tatăl a ocupat un post de profesor de limbă franceză în cadrul unui liceu găzduit de Palatul Saxon. Familia a trăit în domeniul palatului.Tănărul Chopin a primit prima lecție de pian din partea Ludwikăi, sora sa mai mare. De asemenea, mama asista la educația sa. Datorită talentului său muzical ușor de remarcat, reputația lui Chopin i-a adus aprecierea de „al doilea Mozart”. La vârsta de șapte ani, era deja autorul a două poloneze („Sol minor” și „Si bemol major”), prima dintre acestea fiind publicată în atelierul părintelui Cybulski, directorul unei Școli de Organiști, și unul dintre puținii editori de muzică din Polonia.Articole despre copilul minune au apărut în presa din Varșovia, iar „micul Chopin” devenea o atracție în cadrul recepțiilor ținute de aristocrația capitalei. Tot în jurul acestei perioade, a început să susțină concerte publice de caritate. Se spune că odată întrebat ce considera că apreciază publicul cel mai tare în privința sa, Chopin, în vârstă de șapte ani, ar fi răspuns: „Gulerul cămășii mele”. Prima apariție drept pianist a avut loc la vârsta de opt ani. Sub îndrumarea lui Wojciech Żywny, Chopin a luat lecții profesioniste de pian în perioada 1816–1822. Chopin avea să vorbească cu admirație despre profesorul său, deși calitățile tânărului aveau să le depășească cu rapiditate pe cele ale profesorului său. Mai departe, dezvoltarea talentului era supervizată de Wilhelm Würfel, renumit pianist și profesor al Conservatorului din Varșovia. Acesta i-a predat lecții valoroase de orgă, posibil chiar pian, însă la un interval neregulat de timp. Între 1823 și 1826, Chopin a frecventat cursurile Liceului din Varșovia, acolo unde și-a desfășurat activitatea tatăl său. Odată cu toamna anului 1826, Chopin a început studiul teoriei muzicale, basului continuu și compoziției alături de compozitorul Józef Elsner, în cadrul Conservatorului. În august, la trei săptămâni după absolvirea Conservatorului din Varșovia, Chopin și-a făcut debutul briliant la Viena. A susținut aici două recitaluri de pian și a primit multe critici favorabile, existând însă și voci care criticau tonul jos produs de pian. În decembrie, a susținut premiera Concertului pentru pian în Fa minor la Clubul Negustorilor din Varșovia. Prima reprezentare a celuilalt concert pentru pian, în Mi minor, a avut loc la Teatrul Național pe 17 martie 1830. Pe 2 noiembrie 1830, Chopin a părăsit Varșovia pentru concerte în Europa de Vest, neavând să se mai întoarcă pe meleagurile țării natale.

1813 – A văzut lumina zilei dramaturgul german Georg Büchner, a cărui operă dramatică a precedat teatrul expresionist şi teatrul absurdului. A publicat drame romantice („Moartea lui Danton”, 1835; „Woyzeck”, postum 1875), comedia „Leonce şi Lena” (1836).

1807 – S-a născut Michel Bouquet, pictor şi grafician francez. Călătorind în Ţara Românească (1840-1848), a executat desene reprezentând vederi şi costume de epocă, iar împreună cu Ch. Doussault, a întocmit colecţia de litografii „Album moldo-valah”.

1797 – A fost încheiată Pacea de la Campo Formio între Franța, reprezentată de Napoléon Bonaparte, și Austria, reprezentată de împăratul Francisc I. Tratativele de pace au încheiat războaiele franceze începute la 20 aprilie 1792. Pentru prima oară, Napoleon a avut asigurată pacea în Europa, acum putea porni războiul contra Angliei.

1760 – A venit pe lume, la Paris, Claude Henri de Rouvroy, conte de Saint-Simon (m.1825), teoretician social francez. A preconizat o societate (utopică) bazată pe participarea tuturor la muncă şi cu o economie planificată (Despre reorganizarea societăţii europene).

1687 – Prin Tratatul de la Blaj, 12 oraşe şi cetăţi din Transilvania erau puse la dispoziţia trupelor imperiale, pentru a căror întreţinere erau necesare fonduri importante (acest act a marcat, practic, începutul dominaţiei habsburgilor în Transilvania); Imperiul recunoştea, în cadrul Tratatului, privilegiile ţării şi domnia ereditară a lui Mihai Apafi, principe al Transilvaniei (1661-1690).

1604 – Astronomul german Johannes Kepler a observat explozia unei supernove în constelaţia Ophicus; nu au mai fost observate explozii ale unei supernove până în 1987.

1345 – În cadrul unor scrieri ale misionarilor franciscani datate cu 17.10.1345, s-a menţionat existenţa românilor („olachi romani”) în Transilvania.

539 î.Hr. – Regele perşilor, Cyrus cel Mare, i-a eliberat din captivitate pe evreii din oraşul Babilon, după exilul în care aceştia se aflau de aproape 70 de ani. Cyrus a permis evreilor să se întoarcă în ţara lor şi să îşi reconstruiască Templul din Ierusalim.

Leave A Reply

Your email address will not be published.