5 noiembrie 1880, s-a născut Mihail Sadoveanu, scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic român

0 846

2019: Autoritățile chineze limitau accesul tinerilor la jocuri de noroc, în încercarea de a reduce din dependența acestora

2012 Japonia intenţionează să dezvolte un avion fără pilot capabil să detecteze lansarea de rachete de joasă altitudine din Coreea de Nord.

Ministerul Apărării a cerut 3 miliarde de yeni (290 de milioane de euro) pentru patru ani în vederea dezvoltării aparatului, care ar urma să fie pus în funcţiune în 2020.

Japonia dispune de două dispozitive complementare de apărare antirachetă: bazele de rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi distrugătoare având sistem de luptă Aegis, ce permit lansarea de rachete de interceptare Standard Missile-3 (SM-3).

De asemenea, deţine un radar în bandă X, la baza Shariki, la Tsugaru, în nordul Honshu, principala insulă a arhipelagului japonez, iar Tokyo şi Washington au anunţat în luna septembrie că intenţionează să instaleze un al doilea în sudul ţării.

În luna aprilie, Coreea de Nord a efectuat o lansare ratată a unei rachete destinate, potrivit nord-coreenilor, să plaseze pe orbită un satelit civil de observaţie terestră, acţiune considerată de Statele Unite drept o lansare de probă a unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

2010 – După o lungă luptă cu boala, s-a stins din viaţă poetul român de origine basarabeană Adrian Păunescu. Diabetul de care acesta suferea i-a afectat mai multe organe, iar în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, starea poetului s-a înrăutăţit. Medicii nu l-au mai putut salva, în ciuda eforturilor depuse.

Adrian Păunescu (Adrian Păun) s-a născut la 20 iulie 1943, în satul Copăceni, judeţul Bălţi, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Poet, publicist şi om politic român, Păunescu s-a făcut cunoscut mai ales prin poezie şi în calitate de organizator al Cenaclului Flacăra. Adrian Păunescu este unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani.

2003 – A fost publicat Raportul de ţară al Comisiei Europene, în care se afirma că România îndeplinea criteriul politic pentru aderarea la Uniunea Europeană.

2003 – Radio Contact şi-a schimbat numele şi echipa, devenind Kiss FM.

1999 – Doi indieni, între care o femeie, şi doi cetăţeni din Sri Lanka, condamnaţi pentru că au participat la asasinarea, în 1991, a fostului premier indian Rajiv Gandhi, au fost executaţi prin spânzurare.

1997 – Au fost redeschise dosarele privind revoluţia din decembrie 1989. Toate soluţiile care au fost date de procurori în dosarele revoluţiei au fost verificate. Ulterior, procurorii militari au început urmărirea penală împotriva lui Victor Athanasie Stănculescu, Mihai Chiţac, Ştefan Guşe şi a altor ofiţeri implicaţi în reprimarea sângeroasă a revoluţionarilor timişoreni.

1992 – După 42 de ani s-a redeschis Ambasada Vaticanului la Bucureşti (Nuntiatura Apostolica).

1991 – A încetat din viaţă, la 68 de ani, Robert Maxwell, om de afaceri, magnat al presei britanice.
Moartea milionarului a provocat foarte multă vâlvă, corpul său fiind găsit în largul coastelor Tenerife. Robert Maxwell a dispărut pe când făcea o croazieră la bordul luxosului său iaht, Ghislaine. S-a spus că omul de afaceri a căzut în apă în cursul dimineţii de 5 noiembrie, dar dispariţia sa a fost sesizată abia după câteva ore, când nu a mai răspuns la telefon. Două elicoptere şi mai multe ambarcaţiuni au pornit în căutarea sa, cadavrul său fiind găsit în jurul orei 18.00. Moartea magnatului este şi acum învăluită în mister, pentru că nu s-a putut stabili cum a ajuns acesta să se înece. Au existat teorii care indicau că Maxwell s-ar fi sinucis, altele, din contra, lăsând să se înţeleagă că publicistul ar fi fost asasinat, pe seama lui circulând informaţii legate de legătura sa cu serviciul secret israelian Mosad.

1970 – La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba naţională a fiecărei comunităţi catolice.

1968 – Richard Nixon, liderul Partidului Republican, a fost ales preşedinte al SUA. A pus capăt războiului din Vietnam (1973) şi a reuşit să angajeze negocieri între Israel şi Egipt. În 1974 a fost silit să demisioneze, fiind implicat în afacerea Watergate (1969–1974).

1955 – S-a stins din viaţă Maurice Utrillo, pictor francez, fiu al pictoriței Suzanne Valadon.

Maurice Utrillo a pictat mai ales peisaje citadine, în care apar grupuri de case, străzi, colțuri din diverse localități, în special vederi din cartierul Montmartre. Stilul său este dificil de definit și nu poate fi încadrat într-unul din curentele artistice. După o serie de opere marcate de impresionism („perioada Montmagny”), peisajele urbane realizate între 1910 și 1914 se caracterizează de o paletă dominată de o gamă de nuanțe în jurul albului („perioada albă”). Artistul realizează peisaje în care volumele clădirilor (case, biserici) sunt tratate în suprafețe ample, monocrome, de cele mai multe ori albe, luminoase (Casa lui Hector Berlioz, 1910; Biserica Notre-Dame de Clignancourt, 1913).

1940 – Franklin D. Roosevelt a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, devenind primul preşedinte American care a obţinut un al treilea mandat.

1937 – Adolf Hitler a vorbit într-o întrunire secretă despre planurile sale de cucerire a „spaţiului vital” pentru poporul german.

1935 – Compania Parker Brothers a lansat jocul Monopoly.

1930 – A decedat Christiaan Eijkman, medic danez care a descoperit cauzele îmbolnăvirii de beri-beri, care l-a condus la descoperirea vitaminelor. Pentru această descoperire i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină pe anul 1929.

1918 – În Basarabia a fost extinsă legea pentru organizarea generală a finanţelor statului, astfel fiind desfiinţată administraţia financiară centrală existentă în Basarabia ţaristă.

1916 – Împăraţii Germaniei şi Austro-Ungariei au decis formarea unui Regat al Poloniei pe teritoriile cucerite de la Rusia.

Regatul Poloniei a fost un stat marionetă propus după ce împăratul german s-a întâlnit cu o delegaţie poloneză condusă de Brudziński Józef, detaliile finale fiind stabilite de Guvernatorul german von Beseler, care a emis la Varşovia (5 noiembrie) un document în care se declara constituirea unui stat polonez, fără a se specifica nici un conducător polonez, graniţele poloneze sau un sistem de guvernare. Pentru prima dată de la 1831, Castelul Regal a fost  decorat cu steagurile Poloniei.  Guvernatorul General austriac, Kuk, a emis o proclamaţie similara la Lublin.

1914 – Marea Britanie a anexat Ciprul, iar împreună cu Franţa, a declarat război Imperiului Otoman.

1887 – A venit pe lume Paul Wittgenstein, pianist austriac; în timpul Primului Război Mondial şi-a pierdut braţul drept, dar a continuat să cânte numai cu o mână, devenind un virtuoz al pianului, pentru care au scris concerte speciale pentru mâna stângă Serghei Prokofiev, Maurice Ravel şi Richard Strauss.

1880 – S-a născut Mihail Sadoveanu (FOTO – alături de Mitropolitul Iustin Moisescu), scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic român. Este considerat unul dintre cei mai importanţi prozatori români din prima jumătate a secolului XX.

A urmat liceul la Iaşi, iar în Bucureşti a studiat la Facultatea de Drept. A debutat cu patru volume deodată: „Povestiri”, „Dureri înăbuşite”, „Crâşma lui Moş Precu” şi „Şoimii”, în anul 1904, fapt ce l-a determinat pe Nicolae Ioga să numească acel an „anul Sadoveanu”.

În 1910 a devenit directorul Teatrului Naţional din Iaşi, dar a continuat să fie prolific ca scriitor, publicând: „Povestiri de seară”, „Genoveva de Brabant”, broşura „Cum putem scăpa de nevoi şi cum putem dobândi pământ”.

Împreună cu Liviu Rebreanu, a reprezentat Societatea Scriitorilor Români la un congres de la Berlin, în 1926. A publicat numeroase romane istorice, dar şi scrieri în care a prezentat viaţa oamenilor simpli, tradiţiile şi natura.(„Creanga de aur”, „Zodia Cancerului”, „Fraţii Jderi”, „Hanul Ancuţei”).

După instaurarea comunismului în România, scrisul lui Sadoveanu a fost marcat de noile sale convingeri. Cu toate acestea, opera sa rămâne una valoroasă.

1879 – A murit James Clerk Maxwell, fizician britanic ce a influenţat în mod decisiv ştiinţa secolului XX ; este cunoscut mai ales pentru lucrarea „Electricitatea şi magnetismul”, ce conţine legile de bază ale electromagnetismului şi prevede existenţa unor fenomene precum undele radio.

1831 – Nat Turner, conducătorul sclavilor americani răsculaţi, a fost judecat şi condamnat la moarte în Virginia.

Nathaniel Turner a fost un sclav american , care a condus o răscoală a sclavilor din Southampton County, Virginia, pe 21 august 1831, care s-a soldat cu moartea a 60 de albi şi cel puţin 100 de morţi în rândurile negrilor, cel mai mare număr de morţi înregistraţi într-o singură răscoală înainte de Războiul Civil american în sudul Statelor Unite. Turner a fost condamnat la moarte şi spânzurat.

1605 – În Anglia a fost dejucat Complotul Prafului de Pușcă, după ce complotistul Guy Fawkes a fost surprins în subsolul Palatului Westminster din Londra, în timp ce încerca să plaseze explozibili sub sala unde avea să se țină întrunirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele Iacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului.

1499 – În Bretania s-a publicat  un dicţionar breton-francez-latin, Catholicon, scris în 1464 de Jehan Lagadeuc. Acesta este primul dicţionar Breton şi, în acelaşi timp, primul dicţionar francez.

Leave A Reply

Your email address will not be published.