29 iunie 1900, s-a născut Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry, romancier, eseist şi reporter francez

0 425

120 – Două diplome militare descoperite la Porolissum și Cășeiu vorbesc de Dacia Superior.

In diploma militară descoperită la Porolissum (azi, satul Moigrad din judeţul Sălaj), se menţionează pentru prima dată un guvernator al Daciei Superior, Cn. Minucius Faustinus Iulius Severus.

Aceste diplome  datate la 29 iunie 120, sunt   primele care dovedescschimbări în organizarea administrativă a Daciei,  respectiv existenţa Daciei Superior, formată din zona nordică a fostei provincii Dacia, până la Arieș și Mureșul superior.

Având în vedere faptul că Legiunea a IV-a Flavia Felix fusese transferată la Singidunum, în Dacia Superior rămânea o singură legiune, a XIII-a Gemina, ceea ce înseamnă că guvernatorul provinciei avea să fie de acum încolo de rang praetorian.

Inițial, Dacia Inferior si Dacia Porolissensis, neavând nicio legiune, erau  conduse de un procurator Augusti.

1400 – Începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova (până 1 ianuarie 1432); 

Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern și intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a înființat episcopiile din Roman și Rădăuți și a clădit mânăstirile Moldovița și Bistrița.

1521 – Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului

Scrisoarea , datată 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat scris în limba română. Ea a fost descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi. Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească.

1819 – S-a nascut Nicolae Bălcescu istoric, scriitor, revoluţionar şi animator al Revoluţiei Paşoptiste din Ţara Românească. 

Născut într-o familie de mici boieri, a preferat sa ia numele de familie al mamei, întrucât tatăl său a murit de timpuriu.

Alături de fratele său mai mic, Barbu Bălcescu, a participat la Revoluția din 1848.

1866 – Parlamentul României adoptă prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri.

Inspirată din Constituţia Belgiei din 1831, a fost adoptată în timpul regelui Carol I (1 iul. 1866). A fost în vigoare, cu unele mici schimbări, până în anul 1923.

Constituția din 1866 este prima constituție propriu-zisă a României, adoptată după modelul Constituției Belgiei din 1831. Constituția a fost adoptată în timpul regelui Carol I , fiind cea mai longevivă constituție (1866-1923) și cea mai importantă realizare a regimului lui Carol I.

Ea transformă România în monarhie constituțională ereditară (în linie coborâtoare directă și legitimă a măriei sale principelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, din bărbat în bărbat. prin ordinul de primogenitură și cu exclusiunea perpetuă a femeilor și coborâtorilor lor – Art. 82) și prevedea principii democratice precum: separarea puterilor în stat, responsabilitate ministerială, drepturi și libertăți cetățenești, dar menținea totodată votul cenzitar (persoanele puteau vota pe baza unei sume de bani, astfel cei care votau erau adesea marii proprietari de pământuri, în majoritate conservatori).

A fost prima constituție elaborată fără concurs străin și fără aprobare externă, devenind un act de manifestare a independenței, făcând abstracție de suzeranitatea otomană și garanția colectivă a celor 7 mari puteri, oferind totodată cadrul pentru evoluția statului român pe baze moderne și democratice.

Constituția din 1866 și-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a Constituției din 1923.

1873 – S-a născut Petre Antonescu, renumit arhitect şi profesor universitar roman ; (m. 23 aprilie 1965)

S-a aflat printre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească, dominând activitatea arhitecturală din prima jumatate a sec.al 20-lea prin promovarea unui stiul arhitectural neoromanesc. În 1945 a fost ales membru titular al Academiei Romane.

Printre lucrările sale cele mai reprezentative se numără clădirea Primariei Municipiului București, fosta clădire a Palatului administrativ din Craiovași cea a Bancii de Investitii din București.

1891 – S-a născut  Petre Andrei, savant sociolog,  filosof, profesor universitar şi politician român; (29 iun. 1891-1940).  

A fost ales  membru post-mortem (1991) al Academiei Române, profesor la Catedra de Sociologie a Universității din Iași, deputat din partea Partidului Național-Țărănesc, subsecretar de stat și apoi ministru în mai multe guverne din România interbelică.

Schimbarea regimului politic din România, prin renunțarea la tron a regelui Carol al II-lea și instaurarea regimului legionaro-antonescian , a avut unele urmări pentru Petre Andrei: a fost scos din învățământul superior, urmărit, anchetat și persecutat.

În urma unei percheziții domiciliare, când urma să fie arestat de legionari,   pe 4 octombrie 1940 a ales să își pună capăt zilelor.

1900: S-a născut Antoine-Marie Roger (foto), viconte de Saint-Exupéry, romancier, eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist.

S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii „Le Petit Prince” („Micul Prinţ”, 1943), una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi.

„Micul Prinţ”, o alegorie despre condiţia umană şi, totodată, cel mai bine vândut roman pentru copii pe plan mondial.

La începutul celui de al doilea război mondial se înrolează în aviaţia militară franceză şi, după armistiţiul din 1940, părăseşte Franţa şi se stabileşte la New York.

După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia şi Corsica. În timpul unui zbor de recunoaştere deasupra Mării Mediterane la 31 iulie 1944, avionul său este doborît şi Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.

In 1998 s-a găsit în Marea Mediterană o brăţară cu gravura numelui său şi bucăţi din avionul Lightning P38, cu care decolase din Corsica. În octombrie 2003, din largul mării în faţa Marsiliei au fost scoase la suprafaţă fragmente ale avionului, care au putut să fie identificate fără îndoială ca aparţinând avionului cu care zburase Saint-Exupéry.

 „Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de gata de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.”

1932 – Audiwerke, DKW, Wanderer şi Hoch fuzionează luând naştere Auto Union şi celebrul logo cu patru cercuri înlănţuite.

Din cauza pierderilor pe care companiile Audiwerke/DKW, Horch şi Wanderer le înregistrau în acea perioadă cele patru hotărăsc să se unească sub denumirea Auto Union. Simbolul ales pentru a simboliza fuziunea a fost unul cât se poate de evocator, cele patru cercuri, şi peste ani a devenit unul dintre logo-urile inconfundabile. Iniţial acest logo a fost plasat doar pe modelele de curse Auto Union, care concurau cu cele Mercedes de la egal la egal, în timp ce mărcile din alianţă foloseau logo-urile proprii.

Alianţa a fost însă dizolvată în 1965, atunci când Volkswagen a cumpărat Auto Union şi singura marcă păstrată a fost Audi. Logo-ul cu patru cercuri a fost însă salvat şi folosit pentru a evidenţia noua marcă din portofoliul VW.

1969 – Jimi Hendrix a susţinut ultimul său concert în festivalul de la Denver in statul american Colorado.

Jimi Hendrix a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale hard rock-ului, un chitarist cu o tehnică de neîntrecut, numit de revista Rolling Stone, în anul 2003, „cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor“.

Johny Allen Marshall Hendrix, pe numele lui complet, s-a născut în Seattle, pe 27 noiembrie 1942, şi a învăţat să cânte la chitară de unul singur. În 1966, s-a stabilit în Londra, unde a pus bazele formaţiei Jimi Hendrix Experience, alături de basistul Noel Redding şi de bateristul Mitch Mitchell. Primul single a fost „Hey Joe“, care a propulsat trupa în topurile britanice.

Un an mai târziu, Hendrix a susţinut primul concert adevărat în ţara natală, la festivalul de la Monterey, la finalul căruia i-a uimit pe toţi cei prezenţi când şi-a dat foc la chitară. Ulterior, incendierea instrumentului a devenit un fel de marcă a artistului, care a fost preluată de numeroşi artişti rock.

Trupa lui Hendrix a lansat piesele „Purple Haze“, „Foxy Lady“ şi „The Wind Cries Mary“, devenite piese de rezistenţă. Albumele, printre acestea numărându-se „Are You Experienced?“, „Bold as Love“ şi „Electric Ladyland“, au făcut istorie. Ulterior, Hendrix a format o nouă trupă, Band of Gypsies.

Artistul a susţinut ultimul concert în august 1970, la un festival rock britanic. Un an mai târziu, a fost lansat un album solo al lui Hendrix, „The Cry of Love“, pe care acesta l-a înregistrat înainte de a muri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.