16 iulie 1876, a fost înfiinţată „Societatea Naţională de Cruce Roşie a Românieiˮ
2004 – O echipă de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a publicat în revista de ştiinţă „Natureˮ un articol în care anunţa realizarea primei „teleportăriˮ; experimental nu presupunea deplasarea dintr-un spaţiu în altul, ci transferarea proprietăţilor fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista o cale de comunicare între cele două particule de lumină.
2001 – Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi preşedintele Chinei, Jiang Zemin, au semnat, la Kremlin, un tratat de prietenie şi cooperare între Moscova şi Beijing, primul de acest tip după mai bine de 50 de ani.
2000 – A avut loc ultima eclipsă de lună a secolului XX.
A fost momentul în care Luna a intrat complet în umbra planetei noastre; numai în timpul eclipsei de lună se poate vedea Luna în întregime înconjurată de Calea Lactee.
Eclipsa de lună din anul 2000 a durat 107 minute.
1999 – John Kennedy Jr. şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion. La bordul avionului se mai aflau soţia şi cumnata sa.
1993 – A încetat din viaţă Traian Coşovei, poet român membru al Uniunii Scriitorilor din România.
În anii’80, împreună cu poeţii Florin Ianu, Ion Stratan şi Mircea Cărtărescu, creează primul nucleu elitist al Generaţiei ’80 („Generaţia în blugiˮ).
De-a lungul timpului, a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Premiul Internaţional „Nichita Stănescuˮ, Premiul Academiei Române, Premiul Uniunii Tineretului Comunist.
Printre cărţile publicate se numără: „Aerostate plângândˮ (2010), „Greva căpşunelorˮ (2004), „Bătrâneţele unui băiat cuminteˮ (1994), „Rondul de noapteˮ (1987).
1992 – A avut loc prima şedinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
1990 – În Ucraina a fost adoptată „Declaraţia privind suveranitatea de statˮ.
1989 – A murit Nicolas Guillén , poet, jurnalist şi activist politic afro-cubanez. Este considerat poetul naţional al Cubei.
Lirica sa are conţinut social, având ca principale teme „situaţia negrilorˮ, „Războiul civil spaniolˮ (la care a participat) şi „lupta antiimperialistăˮ.
Scrieri: „Satiră politicăˮ (1973), „Poeme de dragosteˮ (1964), „Sunet plinˮ (1947), „Motive de zvonˮ (1930).
1989 – Herbert von Karajan a încetat din viaţă, unul dintre cei mai mari şefi de orchestră ai lumii contemporane.
În 1937 a fost numit dirijor la opera de stat din Viena, iar în 1938 a dirijat „Fidelioˮ la opera de stat din Berlin, unde a rămas timp de 35 de ani. În 1939, Hitler i-a acordat titlul creat ad-hoc „dirijor naţionalˮ. Din 1948 a colaborat şi cu teatrul „La Scalaˮ din Milano, iar renumele internaţional şi l-a dobândit cu înregistrările făcute cu Filarmonica din Berlin.
Onoruri: Marele Ordin de Merit al Republicii Italiene (1960)
1969 – A fost lansată racheta Saturn V în cadrul misiunii Apollo 11, care a dus pentru prima dată oameni pe Lună.
1965 – Charles de Gaulle, preşedintele Franţei, şi Giuseppe Saragat, preşedintele Italiei, au inaugurat tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană, Aosta.
Tunelul construit a fost considerat la inaugurare cel mai lung tunel din lume, având o lungime de 11600 m, însă în prezent ocupă locul al patrulea.
1946 – A murit medicul neurochirurg Dumitru Bagdasar, membru post-mortem al Academiei Române, profesor la Facultatea de Medicinâ din Bucureşti, ce a pus bazele Şcolii Româneşti de Neurochirurgie din România.
Intreaga sa activitate operatorie şi de cercetare şi-a găsit sinteza în volumul redactat în franceză, împreună cu Constantin Arseni: „Traité de Neurochirurgieˮ, apărut postum în 1951 la Editura Academiei Române.
1945 – A fost decretată obligativitatea ca gospodăriile ţărăneşti să predea statului anumite cote din producţia agricolă. Sistemul cotelor obligatorii a constituit o formă de spoliere a ţărănimii.
1943 – A decedat Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu.
A debutat publicistic în suplimentul literar al „Adevăruluiˮ (1903), cu un articol despre studiile sale clasice. În 1904 începe colaborarea cu „Epocaˮ, scriind despre Mihail Sadoveanu, mai apoi, despre Octavian Goga, Ion Agârbiceanu.
A scris romane ca „Aripa morţiiˮ, „Comedia dragosteiˮ, „Luluˮ, „Viaţă dublăˮ; a fost critic literar: „Istoria literaturii române contemporaneˮ, „Criticeˮ, „Titu Maiorescu şi contemporanii săiˮ.
1940 – A văzut lumina zilei doctorul Costin Cernescu, membru corespondent al Academiei Române.
Doctorul Cernescu a fost cel care a atras atenţia opiniei publice din ţară asupra semnificaţiei SIDA pentru sănătatea publică.
A publicat studii privind emergenţa epidemiei în judeţul Constanţa, aspecte ale encefalopatiei SIDA la copii. De asemenea, a redactat o serie de manuale şi monografii: „Tratat de virusologie medicalăˮ, „Scleroză multiplăˮ, „Aspecte de patologie celulară comparatăˮ.
1921 – A avut loc primul congres al medicilor din România, prezentat de prof.dr. Ioan Cantacuzino.
1888 – S-a născut fizicianul olandez Frits Zernike, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1953, pentru inventarea microscopului cu contrast de fază, instrument care permite studiul structurilor celulelor vii fără necesitatea de a le omorî.
Realizările lui au fost recunoscute de Societatea Royal Microscopical; a fost premiat de Societatea Regală din Londra cu medalia „Rumfordˮ şi şi-a luat doctoratul în medicină la Universitatea din Amsterdam.
1876 – A fost înfiinţată „Societatea Naţională de Cruce Roşie a Românieiˮ.
1872 – A văzut lumina zilei Dimitrie Anghel, poet, prozator, reprezentant al simbolismului românesc. A debutat cu poezii în revista „Contemporanulˮ (1890), poezie şi publicistică în „Adevărulˮ, „Lumea nouăˮ, „Pagini literareˮ. A făcut parte din redacţia şi din comitetul de direcţie al revistei „Sămănătorulˮ
(1906-1908).
În 1905 a publicat volumul de versuri „În grădinăˮ; în 1909 „Fanteziiˮ; comedie: „Cometaˮ; proză: „Cireşul lui Lucullusˮ, „Fantomeˮ, „Triumful vieţiiˮ.
Dimitrie Anghel a fost cel care a cultivat mediul naturii artificiale, umanizate, al grădinilor şi procedeul sinesteziilor. A adus în poezie tema călătoriilor, al evadării.
1872 – S-a născut Roald Amundsen, celebrul explorator care a atins primul Polul Sud.
1782 – Are loc, la Viena, premiera operei „Răpirea din Seraiˮ de W.A. Mozart.
1661 – Banca suedeză „Stockholms Bancoˮ a emis primele bancnote din Europa, purtând numele de „Kreditivsedlarˮ.
1544 – Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românescˮ, prima carte tipărită în limba română, cu caractere chirilice. Scopul principal era acela de a avea o cultură proprie, mişcare care a cuprins întreaga Europă.
1054 – A avut loc „Marea Schismăˮ dintre bisericile creştine occidentale şi bisericile orientale de rit bizantin.
Principalele cauze au fost disputele asupra autorităţii papale şi inserării clauzei „Filioqueˮ în crezul de la Niceea (se referă la problema „purcederiiˮ Sfântului Duh de la Dumnezeu Tatăl şi de la Dumnezeu Fiul).