1 august 1915, a văzut lumina zilei Gellu Naum, poet, prozator şi dramaturg român

0 431

2008 – A avut loc eclipsa totală de Soare, vizibilă în nord-estul Canadei, nordul Groelandei, Siberia, Mongolia, China, iar în România vizibilă ca eclipsă parţială.

Eclipsa de Soare din 1 august 2008 face parte din seria Saros 126, fiind a 47-a eclipsă din cele 72 ale seriei. Prima eclipsă a seriei Saros 126 a avut loc pe 10 martie 1179, undeva în apropierea Cercului Polar de Sud.

2001 – A intrat în vigoare textul Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare a Consiliului Europei, ratificat de Spania, la 9 aprilie 2001.

2000 – A fost preluată funcţia de comandant suprem al forţei ONU, însărcinată cu supravegherea dezangajării militare pe înălţimile Golan, de către generalul suedez Bo Wranker.

2000Bazele militare ruse au început să-şi retragă armamentul convenţional desfăşurat în Georgia, conform acordului încheiat în 1999 la summitul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), de la Istanbul.

1977 – A avut loc greva generală a minerilor din Valea Jiului, unde 30000 de mineri au blocat exploatările şi au cerut să discute numai cu Nicolae Ceauşescu.

Greva a venit ca o nemulţumire a minerilor care lucrau în condiţii foarte grele, accidentele de mină erau foarte dese, iar cutremurul din martie 1977 a îngreunat şi mai mult situaţia. În plus, minerii erau revoltaţi din cauza aprovizionării proaste cu bunuri de consum, de munca prelungită peste program, de condiţiile de locuit şi trai precare.

1973 – A încetat din viaţă Walter Ulbricht, prim-secretar al Partidului Socialist Unit din Germania, în perioada 1950-1971, şi preşedinte al Consiliului de Stat al RDG, între anii 1960 şi 1973. El a dispus edificarea socialismului în ţara sa după modelul sovietic, promovând autonomia RDG în perioada Războiului Rece.

1970 – A decedat Otto Heinrich Warburg, medic, biochimist şi fiziolog german, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1931, „pentru descoperirea naturii şi modului de acţiune a enzimelor respiratorii”.

A făcut cercetări fundamentale asupra fermentaţiei, fotosintezei, metabolismului şi s-a remarcat prin lucrări importante privind biochimia fermenţilor respiratori.

1966 – A început, sub directa conducere a lui Mao Tzedong, marea Revoluţie Culturală, care a durat între anii 1966 şi 1968.

Revoluţia culturală era o exacerbare a principiilor realismului socialist şi o delimitare de moştenire culturală ancestrală a Chinei, o ţară cu o cultură străveche, ale cărei vestigii datează din mileniul al II-lea î.Hr.

1936 – S-a născut creatorul de modă Yves Saint Laurent, distins cu ordinele „Cavaler al Legiunii de Onoare” (1985) şi „Ofiţer al Legiunii de Onoare” (1995).

De-a lungul timpului, imperiul Saint Laurent s-a dezvoltat considerabil, pe lângă Haute Couture, compania produce linii destinate bărbaţilor, blănuri, bijuterii, parfumuri, precum şi o gamă variată de accesorii distribuite în întreaga lume.

1924 – A văzut lumina zilei Georges Charpak, fizician francez de origine polonă, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1992, pentru inventarea şi dezvoltarea detectoarelor de particule, în special a camerei proporţionale multicablate.

1921 – A fost creată Curtea Internaţională de Justiţie (Haga), principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite, având ca principale funcţii soluţionarea litigiilor prezentate de către statele membre şi de a da avizele legale cu privire la întrebările adresate de către organele autorizate în mod corespunzător internaţionale, agenţiilor şi a Adunării Generale a ONU.

1915 – A văzut lumina zilei Gellu Naum, poet, prozator şi dramaturg român, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist şi unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai acestuia pe plan european.

Opera sa este tradusă în principalele limbi internaţionale, fiind încununată cu premii importante („Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România” pentru întreaga activitate literară, 1986; „Premiul european de poezie”, 1999; „The American Academy Arts Aeard”, 2002, etc).

1883 – S-a născut Pantelimon Halippa, publicist şi om politic român, considerat unul dintre cei mai importanţi militanţi pemtru afirmarea spiritului românesc în Basarabia şi pentru unirea acestei provincii cu România.

Halippa a înfiinţat în 1917 Partidul Naţional Moldovenesc, după care a fost vicepreşedintele şi apoi preşedintele Sfatului Ţării, contribuind la Unirea cu România. A luat parte la adunările de la Cernăuţi şi de la Alba Iulia, care au proclamat Unirea Bucovinei şi a Transilvaniei cu România.

Între 1908 şi 1912 a colaborat la revista „Viaţa românească”, în care a publicat „Scrisorile din Basarabia”. În 1908 a tipărit prima carte literară din Basarabia, cu caractere chirilice, „Pilde şi novele”.

1867 – În sesiunea din august a Societăţii Literare Române, s-a hotărât schimbarea denumirii în Societatea Academică Română şi a fost ales primul ei preşedinte, Ion Heliade Rădulescu, 1867-1870.

1818 – S-a născut Maria Mitchell, prima femeie astronom, care a elaborat primul raport privind observarea unei comete; a fost prima femeie membră a Asociaţiei Americane pentru Artă şi Ştiinţă.

1793Kilogramul a fost introdus în Franţa ca prima unitate de măsură metrică a greutăţii. Franţa a devenit primul stat ce utilizează sistemul metric.

1774 – Chimistul englez Joseph Priestley a obţinut pentru prima dată oxigen pur, pe care l-a numit un nou „tip de aer”.

1744 – A văzut lumina zilei naturalistul francez Jean-Baptist Lamarck, fondator al primei teorii unitare despre evoluţia lumii organice; a fost una dintre marile personalităţi din istoria biologiei. El a elaborat o metodă de clasificare a plantelor simplă şi foarte eficientă. Lamarck a creat termenul folosit şi în prezent „nevertebrate”, în clasificarea cărora a descris numeroase specii cu o mare precizie.

1714Dimitrie Cantemir a fost ales membru al Academiei din Berlin, fiind cel dintâi român care devine membru al unui înalt for ştiinţific internaţional.

1498Columb a ajuns la malurile Americii, pe care a numit-o Santa Isla, crezând că este o insulă.

1464 – A decedat Cosimo di Medici, conducător al Republicii Florentine şi înflăcărat protector al literaturii şi artelor.

1401 – S-a născut filosoful şi savantul italian, de origine germană, Nicolaus Casanus, autorul teoriei coincidenţei contrariilor şi a primei hărţi geografice a Europei Centrale şi de Răsărit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.