Sfaturi de urmat pe timp de canicula
Ca de fiecare dată în perioade de caniculă, specialiştii ne reamintesc câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont dacă vrem să nu fim victimele temperaturilor foarte ridicate. Iată sfaturi în caz de caniculă:
Când se consideră că avem de a face cu canicula?
Meteorologii consideră caniculă temperaturile care depășesc 30 de grade Celsius. Dacă termometrele din adăposturile meteorologice arată temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul uman o va resimți va fi cu opt grade mai mare.
Trebuie să recunoaștem ca la 30 de grade la umbră, chiar și frumusețea femeilor începe să se topească: porii se dilată, transpirația năclaiește subsuorile și obrazul, pielea ia foc. O stare lipicioasă, de disconfort, ne stăpânește viața, mai ales dacă jumătate din ea o petrecem pe stradă sau la birou. Prin sfaturile care urmează, vrem să va ajutăm să luptați cu căldură, pentru a va păstra prospețimea, atât ca stare de spirit, cât și ca aspect corporal.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe
Iată câteva sfaturi pentru a păstra o temperatură cât mai scăzută în casă:
– închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
– ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă
– deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
– stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;
– închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
Sfaturi de urmat pe timp de canicula
- Planificați-va ziua în așa fel încât să vă petreceți cât mai puțin timp afară în timpul orelor de vârf ( 11:00-15:00 ). Dacă trebuie să mergeti afară, cautați umbra.
- Purtati o palarie si haine deschise la culoare care resping căldura fiind preferate materialele naturale cum este bumbacul sau inul.
- Când trebuie să petreceți afară mai mult timp, asigurați-vă că nu sunteți deshidrat/ă și că ați băut foarte multă apă înainte de a pleca.
- Alimentația trebuie să fie bogată în legume și fructe care hidratează. Mâncarea rece este mai recomandată.
- Beți ceai de mentă și faceți dușuri cu apă rece!
- Ca să faceți față caniculei, consumați cel puțin doi litri de lichide la temperatura camerei și alegeți ceaiul de menta și băuturile puternic mineralizate, vă sfătuiesc medicii.
- Pentru ca prin transpirație se elimină săruri minerale din organism, protejați-vă și cu suplimente din farmacie, pe care le amestecați cu aproximativ o jumătate de litru de apă.
* Dacă pierdeți mult calciu sau potasiu prin transpirație, primele simptome sunt crampele musculare ți palpitațiile.
- Temperaturile foarte ridicate pot cauza șocuri calorice, șocuri hipovolemice sau crampe musculare.
- Pe timp de caniculă, nu gătiți si nu călcați timp îndelungat în camere neaerisite, deoarece vă veți deshidrata, iar afecțiunile deja existente se vor agrava.
- În timp de caniculă nu faceți sport în timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentuează starea de oboseală.
- Și dușurile reci sau relaxarea picioarelor într-un lighean cu apă vă ajută să faceți față căldurii. „Dușurile cu apă la o temperatură de 15 grade C vă ajută să pierdeți căldura cât să ajungeți la un anumit confort. Nu vă puneți cuburi de gheață pe piele deoarece vă fac să pierdeți brusc prea multa caldura. Acestea sunt utile numai in cazul celor care au intrat in soc termic”, afirmă medicii.
- Există persoane cărora temperaturile înalte le provoacă stări de greata si ameteli. Remediul cel mai la îndemână este un prosop umezit, care se bagă 2-3 minute în congelator ca să se răcească. Se scoate și se pune alternativ pe frunte, pe decolteu și pe ceafă.
- Evitați vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vâscoase pentru piele, care nu se absorb. Ele adună murdăria și praful și împiedica pielea să respire normal. În locul lor, folosiți mai degrabă, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).
Atenție la bătrâni și cardiaci
Persoanele cele mai expuse la efectele negative ale caniculei sunt bătrânii, în special cei peste 75 de ani. De asemenea, persoanele care suferă de boli mentale , cei cu demență sau cei care și în mod normal au nevoie de ajutor , persoanele care iau o anumită medicație care slăbește sau bebelușii și copiii sub 4 ani ar fi de preferat să evite soarele cât mai mult.
Recomandări de la Ministerul Sănătății din România pentru perioada de caniculă:
- Este necesar ca persoanele vârstnice, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, să evite deplasările în spațiul liber între orele 09.00-19.00, precum și frecventarea locurilor aglomerate;
- În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcaminte subțire, preferabil din țesături naturale și în culori deschise);
- Se recomandă creșterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi și evitarea alimentației bogate în grăsimi, în special de grăsimi animale;
- În același timp se va reduce consumul de cafea și se va evita consumul de băuturi alcoolice.
Ministerul Sănătății Publice atrage atenția că respectarea acestor recomandări minimale poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte înalte.
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate