Cei care salvează zeci de vieţi pe litoral: Salvamarii!

0 430

(Ştefan Florin, salvamarul care a participat la zeci de operaţiuni dificile de salvare a turiştilor aflaţi în dificultate)

Viaţa de salvamar pe litoralul românesc nu este deloc uşoară. În fiecare sezon estival au loc incidente nedorite în care oameni care ignoră semnalul salvamarilor pier în apele mării. Marea majoritate a turiştilor prezenţi pe litoral ignoră cu încăpăţânare fluierul de avartisment al salvamarilor atunci când valurile mării sunt agitate… Şi de aici încep mereu adevăratele probleme.

Maşini de salvare, pompierii SMURD, scafandrii. Este o zi în care un turist a intrat în apa învolburată şi nu a mai ieşit la mal. Au fost chemate rapid echipele de intervenţie care timp de aproape o zi au căutat trupul celui dispărut. Speranţele ca acesta să fie găsit în viaţă sunt nule.

„Este greu să poţi să convingi oamenii că nu trebuie ignorat steagul roşu. Le explicăm mereu că este bine pentru viaţa lor şi pentru liniştea celor apropiaţi  să fie atenţi şi să ne asculte. Nu suntem puşi aici degeaba, avem rolul de a preveni incidente nedorite dar şi de a salva vieţi”, ne spune Joiţa Andrei, salvamar pe litoralul românesc al Mării Negre.

(Florin şi Andrei, într-una din misiunile de supraveghere şi informare a turiştilor)

Chiar ieri am scos din apă, în ultimul moment trei persoane care s-au aventurat în mare. Deşi am arborat steagul roşu de avertisment şi am folosit semnale acustice pentru avertisment, ne-au ignorat şi au intrat în apă. Au aceiaşi replică seacă…cine suntem noi să îi oprim să intre în apă. Aceasta este cea mai mare dezamăgire a noastră”, adaugă, Florin Stoica, colegul lui Andrei.

Dimineaţa, la ora 8.00, salvamarii sunt prezenţi pe nisipul plajei. Se pregătesc mereu cu atenţie pentru o nouă zi în care trebuie să prevină orice incident. Sunt zeci de mii de turişti în staţiunile de pe litoralul românesc iar în fiecare zi salvamarii români au parte de evenimente în care sunt nevoiţi de intervină.

„Sunt cazuri în care inclusiv nouă ne este aproape imposibil să intervenim. Când marea este foarte agitată iar o persoană este dată dispărută în larg atunci intervenţia noastră devine imposibilă pentru că altfel ne-am pune propria viaţă în mare pericol. În fiecare zi discutăm cu turiştii, mergem tot timpul printre ei, îi supraveghem, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a nu avea parte de evenimente. Din păcate acestea se petrec mereu…”, spune Andrei.

De dimineaţa până în momentul în care oamenii încep să părăsească plaja îndreptându-se spre locurile de cazare, echipele de salvamari sunt prezenţi pe nisipul plajei. Atenţia lor este mereu îndreptată înspre cei care se avântă înspre larg ignorând geamandura.

„Când sunt valuri mai mari este bine ca cel care se aventurează în larg să înoate de-a lungul geamandurii…Dar cel mai indicat este să nu depăşească zona de protecţie..Atâta vreme cât simţi nisipul sub picioare este ok…”, adaugă Florin.

„Mesajul nostru pentru turişti este să nu ne ignore avertismentele, să ne asculte şi să respecte steagul roşu. În caz contrat există risc mare de probleme pe care nu le dorim nici noi şi nici turiştii. Mai avem însă mult de luptat cu această mentalitate a omului care spune  că lui nu i se poate întâmpla nimic, că el le ştie pe toate”, spun cei doi salvamari.

În fiecare an, mor pe litoralul românesc persoane înecate pentru că au ignorat semnalele lansate de salvamari. Până în acest moment, în 2017, în România, un număr de 17 persoane au pierit înecate în mare şi alte câteva zeci au fost salvate de salvamari în operaţiuni dificile.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.