“Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu”, un spectacol cu casa închisă

0 189

Spectacolul “Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu”, care va avea loc vineri la Sala Palatului, se va ține cu casa închisă, a anunțat miercuri Andrei Păunescu, organizator al evenimentului.

“N-a fost un spectacol cu invitații. Se pare că va fi primul spectacol la Sala Palatului în care mai mult de 4.000 de bilete s-au pus în vânzare și s-au vândut, pentru că sala are 4.060 de locuri. E o trufie că spun asta, este o aroganță, dar este și o mândrie pentru care mulțumesc publicului”, a spus Andrei Păunescu, într-o conferință de presă.

El a informat că numeroși membri ai Cenaclului Flacăra se reunesc vineri pentru o întâlnire de trei ore cu publicul, “într-un eveniment excepțional de muzică, poezie și dialog”, la șapte ani de la dispariția poetului Adrian Păunescu (20 iulie 1943 — 5 noiembrie 2010), cel care a înființat, a condus și prezentat cenaclul timp de 37 de ani (1973 — 2010).

La spectacol, plănuit încă din luna martie, și-au anunțat participarea Ștefan Hrușcă, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Emeric Imre, Doru Stănculescu, Evandro Rossetti, George Nicolescu, Radu Gheorghe, Zoia Alecu, Eugen Cristea, Ecoul (Magda Pușkaș, Sorina Feier-Bloj), Adrian Ivanițchi, Mircea Bodolan, Dan Chebac, Dinu Olărașu, Mihaela Popescu, Sorin Minghiat, Arpad Domokos, Valentin Moldovan, Vali Șerban, Mircea Rusu, Poesis (Eugen Baboi, Marius Bațu), Cristian Buică, Maria Gheorghiu, Majay Gyözö, Florin Săsărman, Vasile Mardare, Vanghele Gogu, Raul Cârstea & Adi Manolovici, Mădălina Amon, Frații Chiriac, Cătălin Condurache, Dan Iliescu (Timpuri Noi), Mihai Napu, Adrian Sărmășan, Dan Vană, Adi Bezna, Walter Ghicolescu, Tică Lumânare, Eugen Avram, Cătălin Stepa, George Stanca, Andrei Păunescu și trupa “Totuși”.

Andrei Păunescu nu a exclus “prezențele-surpriză”, dar și “absențe neașteptate”, lista rămânând deschisă. El a promis “un spectacol de excepție”, axat pe câteva mari coordonate: dragostea de cuplu, dragostea de părinți și de copii, nevoia de dreptate socială, nevoia de cultură și de artă, dragostea de identitate și de țară, patriotismul, naționalismul.

Spectacolul din 3 noiembrie, “un eveniment dedicat deopotrivă trecutului, prezentului și viitorului Cenaclului Flacăra”, va fi urmat de un turneu la Zalău — 6 noiembrie, Năsăud — 7 noiembrie, Bistrița — 8 noiembrie, Craiova, pentru inaugurarea noului stadion — 10 noiembrie, Satu Mare — 10 și 11 noiembrie.

“Ajungem și la Milano pe 19 noiembrie și la Dumbrăveni, în Suceava, pe 16 decembrie, și la Galeșu, în munții de lângă Curtea de Argeș, pe 27 decembrie. Nu în ultimul rând, în perioada 1 — 3 decembrie la Craiova vom fi la tradiționalul Festival Adrian Păunescu”, a spus Andrei Păunescu.

El a menționat că Ministerul Culturii și Identității Naționale s-a implicat în organizarea spectacolului, care se dorește unul “de identitate”.

“MCIN a observat interesul pentru acest fenomen, a observat că oameni din toate spațiile, din toate categoriile sociale doresc să participe și chiar participă la acest eveniment și și-a oferit sprijinul de a acoperi parțial uriașa povară care înseamnă organizarea acestui eveniment, de la sală, echipamente, aducerea unor oameni de departe”, a spus Andrei Păunescu.

El a precizat însă că ministerul nu a acordat încă nicio finanțare, fiind exprimate doar intenții în acest sens.

Andrei Păunescu a menționat că l-a invitat și pe ministrul Lucian Romașcanu, dar nu i-a putut oferi un bilet.

“Sper să nu se supere pe mine, îl așteptăm acolo, dar mizez pe faptul că oamenii care sunt cu hățurile în mână se pot descurca să ajungă la Sala Palatului, măcar pe un bilet, mă rog, în zona aceea oficială”, a spus Păunescu.

La conferința de presă a fost prezent și managerul general al Clubului de fotbal Rapid, Ovidiu Burcă, care a adus un omagiu lui Adrian Păunescu, pentru crearea imnului echipei.

Potrivit lui Andrei Păunescu, Cenaclul Flacăra, o puternică mișcare de cultură tânără și nonconformistă din Europa de Est, a reunit peste 2.000 de manifestări, care au avut loc între 1973 și 2010, la care au participat peste șapte milioane de spectatori.

Pe scena cenaclului s-au lansat ori și-au consolidat cariera cantautori, unii dintre ei nume de vârf ale muzicii folk, rock și din alte genuri, trupe rock, coruri. Au fost prezenți mari scriitori, actori, regizori, mari sportivi.

La cenaclu s-a cântat și s-a recitat în română, engleză, franceză, rusă, spaniolă, italiană, greacă, turcă, maghiară, germană, ebraică, arabă, tătară, dialect aromân, idiș, japoneză, chineză, sârbo-croată, țigănească, poloneză.

Cenaclul Flacăra a avut chiar și o echipă de fotbal care a disputat, de-a lungul celor circa 10 ani de activitate, peste o sută de partide, cu diverse echipe din țară, nefiind niciodată înfrântă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.