Raport 2015-2017: Persecuţiile împotriva creştinilor sunt mai grave decât în orice moment al istoriei

0 364

Persecuţiile împotriva creştinilor sunt mai grave decât în orice moment al istoriei, iar în mai multe cazuri genocidul şi alte crime împotriva umanităţii dovedesc faptul că Bisericile din anumite regiuni se află în faţa pericolului de a fi exterminate, se menţionează întru-un raport al fundaţiei catolice Aid to the Church in Need emis în data de 12 octombrie.

China, Eritreea, Irak, Nigeria, Coreea de Nord, Pakistan, Arabia Saudită, Sudan şi Siria fac parte din categoria statelor în care persecuţia împotriva creştinilor a atins cote alarmante. În Egipt, India şi Iran persecuţiile sunt considerate a avea o intensitate mare sper extremă, în timp ce în Turcia sunt moderate spre mari.


Intoleranța religioasă și persecuțiile au afectat 215 milioane de creștini în 2016

Organizația Open Doors USA a publicat miercuri, 11 ianuarie 2017, lista celor 50 de țări în care creștinii au fost persecutați pentru credința lor în anul 2016. World Watch List prezintă gradul de amploare al actelor de persecuție și intoleranță religioasă într-un top al acestor țări, disponibil pe opendoorsusa.org.

Open Doors USA raportează 21 de țări în care minoritatea creștină este persecutată în proporție de 100%. Astfel, aproximativ 215 milioane de creștini au avut de suferit pentru convingerea lor religioasă anul trecut.

Este al 25-lea an în care organizația realizează acest raport și, potrivit lui David Curry, CEO-ul Organizației, se înregistrează cea mai gravă situație de până acum.

Un creștin din 12 trăiește într-o zonă sau cultură în care creștinismul este ilegal, interzis, sau pedepsit. Totuși, lumea nu vorbește foarte mult despre valul șocant de intoleranță religioasă, spune David Curry, citat de christianpost.com.

Raportul înregistrează 1207 creștini uciși pentru credința lor, în afară de zonele Coreea de Nord, Irak și Siria, care se află pe locurile 1, 6 și 7 din alarmantul top. De asemenea, 1329 de locașe de cult au fost atacate sau distruse pe întreg globul în anul 2016.

Cele 21 de țări în care minoritatea creștină este persecutată, în proporție de 100% sunt Coreea de Nord, Somalia, Afganistan, Pakistan, Sudan, Siria, Irak, Iran, Yemen, Eritrea, Libia, Nigeria, Maldive, Arabia Saudită, India, Uzbekistan, Vietnam, Kenya, Turkmenistan, Qatar și Egipt.

În Coreea de Nord, o persoană poate fi încarcerată sau omorâtă doar pentru deținerea unei Biblii. Cetățenii acestei țări sunt forțați să creadă în familia conducătorului Kim Jong Un, ca singură divinitate. Mii de oameni au fost uciși sau trimiși în lagăre de „reeducare” pentru practicarea credinței lor.

În Somalia, deși puține persecuții sunt raportate, creștinismul este interzis. Există mici comunități, care își practică credința în ascuns, iar dacă sunt descoperite, creștinii sunt uciși fără vreun proces anterior. În Somalia toți cetățenii sunt înregistrați ca și islamiști, indiferent de credința lor.

Pakistan este cea mai violentă țară în ce privește opresiunea creștinilor. Aceștia sunt ținta ridiculizărilor și persecuțiilor publice. Poliția nu îi protejează corect și persecutorii se autoimpun.

Au fost arse din temelii orașe întregi, oameni au fost arși de vii, sunt tot mai multe fete violate și luate cu forța în căsătorie islamică, în încercarea adepților musulmani de a obține un loc în rai, prin această metodă de convertire, a spus Wilson Chowdhry, președintele Asociației Creștine Britanice din Pakistan.

Odată cu creșterea organizației teroriste Stat-Islamic în Orientul Mijlociu, sute de mii de creștini din Siria și Irak sunt nevoiți să-și părăsească locuințele pentru a nu fi uciși. Câteva mii de creștini, refugiați în tabere din Erbil sunt în totalitate dependenți de ajutoare umanitare.

Persecuțiile au crescut de la an la an, după ce în 2013 se anunța dublarea victimelor persecuțiilor creștinilor față de 2012, iar 2014 și 2015 au fost anunțați în presă drept cei mai sângeroși ani pentru creștini. În ultimii 14 ani topul celor de la Open Doors USA are pe primul loc Coreea de Nord, unde zeci de mii de oameni suferă pentru credința în Iisus Hristos.


În unele ţări statul este principalul persecutor, în timp ce în altele grupurile sociale sunt culpabile.

Orientul Mijlociu este un punct central al raportului. Guvernele din Vest şi Naţiunile Unite, se precizează în raport, nu au reuşit să acorde sprijin creştinilor în ţări precum Irak şi Siria. În lipsa unor organizaţii creştine şi a altor instituţii care au oferit ajutor, prezenţa comunităţilor creştine în Irak, precum şi în alte zone ale Orientului Mijlociu ar fi fost pusă sub semnul întrebării.

Statul Islamic şi alţi militanţi au comis acte de genocid în Siria şi Iak, iar în Nigeria grupul radical islamist Boko Haram a pornit o persecuţie violentă împotriva creştinilor. Există informaţii despre cazuri în care creştini din Coreea de Nord au fost ucişi prin înfometare, răstigniţi şi incendiaţi. Acolo, creştinătatea este asociată cu influenţa americană, iar membrii comunităţilor sunt executaţi ca spioni.

În Sudan, guvernul a dispus distrugerea a numeroase biserici creştine, iar credincioşii arestaţi pentru prozelitism sau comportament indecent. 24 de creştini au murit în urma unui atentat în Pakistan desfăşurat în duminica Paştelui, în oraşul Lahore.

Persecuţia în India a înregistrat o creştere începând cu anul 2014, unii dintre creştini fiind obligaţi să se lepede de credinţa lor sub ameninţările violenţei şi să participe împotriva voinţei lor la ritualuri hinduse. În 2016, 10 persoane au fost ucise, iar peste 500 clerici hărţuiţi pentru credinţa lor.

În China autorităţile din anumite provincii au distrus biserici, iar diferite simboluri creştine au fost interzise. În Egipt au avut loc două atentate cu bombă în decembrie 2016 şi aprilie 2017 care au vizat comunităţile creştine. Atentatele revendicate de Statul Islamic s-au soldat cu numeroase victime şi pierderi materiale.

Raportul cu titlul Persecutat şi Uitat? face referire la anii 2015-2017 şi descrie creştinismul drept cea mai oprimată comunitate de credinţă din lume. Persecuţiile împotriva creştinilor au atins cote noi şi impactul acestora abia începe să fie simţit în toată oroarea lui, se mai menţionează în raport.

Raportul pentru anul 2015 privind încălcarea drepturilor şi libertăţilor creştinilor ortodocşi din Europa

Centrul de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa a publicat recent raportul anual aferent anului 2015. În document au fost analizate aproximativ 100 cazuri de încălcare a drepturilor, libertății de expresie, de conștiință, atitudini ostile față de bisericile ortodoxe etc. din 47 de țări europene. Materialul a fost elaborat pe baza surselor de internet, în mod preponderent, scrise în limba engleză. Raportul nu este unul exhaustiv, întrucât nu au fost cercetate alte cazuri prezentate în limbi diferite decât limba engleză.

Incidentele sau articolele denigratoare consemnate au avut loc sau au fost publicate în preajma marilor sărbători ortodoxe. Unul dintre cele mai grave incidente înregistrate în anul 2015 a fost uciderea unui preot din Ucraina. Un caz similar a avut loc şi în Rusia, în districtul Puzevo Buturlinovsky din regiunea Voronezh, când un tână a intrat într-o biserică pentru a discuta cu preotul despre renovarea acesteia și l-a ucis. De asemenea, o atitudine agresivă împotriva creştinilor ortodocşi a fost înregistrată în Kosovo și Croația. La sfârşitul anului 2015, Biserica Ortodoxă Ucrainiană (Patriarhia Moscovei) a fost ținta unor atacuri a membrilor autoproclamatei Patriarhii a Kievului.

Studiul evidenţiază problemele cu care s-au confruntat Bisericile Ortodoxe în raport cu autorităţile statale. Autorităţile din unele state europene au adoptat măsuri disriminatorii faţă de Bisericile Ortodoxe ca urmare a poziţiilor luate faţă de valorile religioase.

În studiu se menţionează şi faptul că în 2015 au crescut campaniile de defăimare a Bisericii Ortodoxe, a ierarhilor, precum și a personalităților care o susțin. Conform analizelor, există două cauze principale:

  • Atribuirea unei poziţii politice în favoarea altui stat pentru o Biserică;
  • Luările de poziţie ale Bisericii faţă de atribuirea de către societate a unui caracter axiologic obiceiurilor şi învăţăturilor care contravin tradiţiei ortodoxe.

În raport este amintită şi România. Patriarhul Daniel a spus, la cea de a 8-a ediție a Proiectului Hristos împărtășit copiilor, că își arată îngrijorarea cu privire la responsabilitatea Bisericii de a transmite viitoarelor generații de copii și tineri credința, precum și identitatea națională și culturală. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că şi creștinii din România se confruntă cu o abordare din ce în ce mai secularizată a educației care are drept scop eliminarea contribuției creștine.

Anul trecut unele comunităţi ortodoxe, în special cea ucrainiană, nu au beneficiat de utilizarea propriilor lăcaşuri de cult. În Ucraina, unele biserici aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainiene (Patriarhia Moscovei) au fost sechestrate de membrii autoproclamatei Patriarhii a Kievului.

Sunt notate şi incidente de vandalism şi desecralizare a lăcaşurilor de cult ortodoxe, cum a fost şi cazul unei biserici ortodoxe românești din Franța. În fața uşii de la intrare şi chiar pe aceasta au fost desenate cruci întoarse, acestea fiind cunoscute ca simboluri anticreștine.

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe respective au luat atitudine şi au condamnat incidentele. Întâistătătorii au cerut de multe ori autorităţilor să le fie asigurată protecţia drepturilor şi libertăţilor credincioşilor şi au transmis de fiecare dată că nu doresc un tratament preferenţial faţă de alte culte.

În plus, anul acesta a fost lansat şi Raportul Anual asupra Libertății Religioase și de Conștiință în lume pe anul 2015, redactat de Inter-grupul Parlamentului European asupra libertăţii religioase şi de conştiinţă şi toleranţei religioase. Se subliniază că, de an la an, situaţia privind libertatea religioasă şi de conştiinţă este din ce în ce mai gravă. Conform raportului, în 53 de țări ale lumii există restricţii cu privire la libertatea religioasă.

Prin raportare la creştinii din lumea întreagă, 2015 a fost cel mai violent an din istoria modernă, potrivit unui raport întocmit de Open Doors. Studiul prezintă primele 50 ţări în care creştinii se confruntă cu dificultăţi majore în exprimarea şi manifestarea credinţei. Peste 7.000 creştini au fost ucişi anul trecut. În plus, au fost atacate sau închise peste 2.400 lăcaşuri de cult creştine.

Leave A Reply

Your email address will not be published.