1 martie 1998, „Titanic” a devenit primul film cu încasări de peste 1,8 miliarde de dolari în întreaga lume

0 150

2002 – În Spania, euro a devenit monedă oficială, înlocuind moneda naţională peseta.

2001 – India a anunţat că populaţia ţării a trecut de un miliard de persoane.

Ajungând la 1.020.000.000 de oameni, India a devenit prima ţară, după China, care a trecut acest prag.

1999 – Banca Naţională a României (BNR) a decis trecerea Bancorex sub administrare specială.

1999 – România a devenit parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățământului superior în Europa.

1998 –  „Titanic” a devenit primul film cu încasări de peste 1,8 miliarde de dolari în întreaga lume. În regia lui James Cameron şi avându-i în distribuţie pe Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, „Titanic” a reuşit să ia, în 1998, în cadrul celei de-a 70-a gale a premiilor Oscar, 11 premii Oscar din cele 14 nominalizări. Şi-a păstrat acest titlu timp de doisprezece ani când a fost detronat de următorul film al lui Cameron, „Avatar”, care a trecut de încasări de 2 miliarde de dolari

1997 – România a aderat la Acordul Global privind Tehnologia Informaţiilor.

1993 – A fost reînfiinţată Curtea de Conturi, organul suprem de control financiar şi de jurisdicţie în domeniul financiar în România, reapărută după 45 de ani de la întreruperea activităţii.

1978 – Sicriul actorului Charlie Chaplin a fost furat din incinta unui cimitir elveţian, în care vedeta fusese înmormântată.

1973 – A decedat Lev Andreevici Arțimovici, fizician sovietic, membru al Academiei de Ştiinţe a URSS din 1953, membru al Prezidiului Academiei de Ştiinţe a URSS din 1957, Erou al Muncii Socialiste.

Rezultatele obținute de Arțimovici au confirmat strălucit teoria radiației de frânare a electronilor și mecanica cuantică. A avu contribuții importante în domeniul opticii electronice, a demonstrat validitatea legii conservării impulsului în reacția de anihilare electron – pozitron (1936), a descoperit radiația de neutroni a plasmei de temperatură înaltă, a stabilit că neutronii implicați nu au origine termonuleară. Sub conducerea sa, a fost dezvoltată pentru prima dată metoda electromagnetică de extracție a izotopilor.

Începând din anul 1950, a condus un larg ciclu de experimente de fizica plasmei la temperaturi înalte, în legătură cu problema reacției de fuziune termonuclează controlată, colectivul său fiind primul care a obținut o reacție termonucleară în plasmă stabilă cuasistaționară.

Între 1963 și 1973, a fost vice-președintele Comitetului Sovietic Pugwash și președintele Comitetului Național al Fizicienilor Sovietici. A fost ales Membru Extern de Onoare al Academiei Americane de Arte și Științe în 1966 și unui crater de pe Lună i s-a dat numele său.

1958 – A fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.

1954 – În cadrul unui experiment, Statele Unite ale Americii au detonat o bombă cu hidrogen de 15 megatone în Atolul Bikini, din Oceanul Pacific, care a dus la una dintre cele mai puternice contaminări radioactive ale Planetei.

1950 – Savantul Klaus Fuchs a fost condamnat de un tribunal londonez  la 14 ani închisoare, pentru spionaj în favoarea URSS şi vânzarea de secrete atomice.

1941 – Bulgaria a devenit aliat al Germaniei naziste.

La 1 martie 1941, Bulgaria a aderat la Pactul Tripartit, devenind oficial un aliat al Germaniei. Armatelor germane li s-au permis intrarea în Bulgaria, de unde au atacat, în luna aprilie, Grecia şi Iugoslavia.

Armatele bulgare nu s-au implicat în atac, dar au participat la ocupaţia ambelor ţări, anexând părţi din teritoriul lor.

Situaţia s-a agravat în rândul evreilor din Bulgaria, mulţi dintre ei fiind plasaţi în arest la domiciliu şi obligaţi la plata unui impozit special, care permitea statului să le preia un sfert din proprietăţi.

1939 – S-a semnat, la Bucureşti, un acord internațional prin care Anglia, Franţa, Italia şi România au consimţit la primirea Germaniei în Comisia Europeană a Dunării.

1912 – A fost efectuat primul salt cu paraşuta dintr-un avion, deasupra oraşului St. Louis din Statele Unite ale Americii, premiera aparţinându-i căpitanului Albert Berry.

1907 – În România şi-a început activitatea Serviciul medical de urgenţă „Salvarea”, la inițiativa dr. Mina Minovici.

1906 – A debutat revista Viaţa românească, revistă „literară şi ştiinţifică”, sub direcţia lui Constantin Stere şi Paul Bujor, secretar de redacţie fiind Garabet Ibrăileanu.

1896 – Cercetătorul francez Henri Becquerel, laureat cu premiul Nobel, a descoperit radioactivitatea.

1892 – A apărut, la Fălticeni, revista Partidului Naţional Român, care a definitivat textul Memorandumului,  redactat de patriotul transilvănean Iuliu Coroianu.

1889 – Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat, prin decret, principe al României, cu titlul de Alteţă Regală.

1877 – Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris (1856) au adoptat, la Londra, un protocol prin care recomandau Turciei să acorde unele libertăţi popoarelor supuse.

Ca urmare a refuzului Turciei, în zona Balcanică a izbucnit războiul.

1872 – În Statele Unite, a fost înfiinţat primul parc naţional din lume: Yellowstone.

1867 – A apărut, la Iaşi, apoi la Bucureşti, revista Convorbiri literare, organ de presă al „Junimii”, grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu, care a exercitat o puternică influenţă asupra mişcării literare româneşti.

Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi.

Publicaţia a apărut până în 1944, cu o singură întrerupere între anii 1916 şi 1919.

1788 – A venit pe lume Gheorghe Asachi, poet, prozator și dramaturg român; precursor al generației pașoptiste, unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat manuscrisul Ţiganiadei, epopeea lui Ion Budai-Deleanu.

A fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică și unul din întemeietorii Academiei Mihăilene. A publicat prima gazetă româneasca din Moldova, Albina Românească (1829), a organizat primele reprezentații teatrale în limba română (1816) și Conservatorul filarmonic dramatic (1836).

A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vietii artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.

1692 – În oraşelul Salem, din statul american Massachusetts, a început procesul vrăjitoarelor.

Trei femei au fost găsite vinovate de vrăjitorie şi condamnate la spânzurătoare.

1565 – A fost fondat oraşul Rio de Janeiro, de către cavalerul portughez Estacio de Sá, care l-a numit „São Sebastião do Rio de Janeiro, în onoarea regelui Sebastian al Portugaliei.

1562 – Peste 1.000 de hughenoți au fost masacrați de catolici în Wassy, Franța, ceea ce a marcat începutul războaielor religioase franceze , care au macinat Franţa timp de peste treizeci de ani.

Hughenot este un nume dat protestanţilor calviniști francezi. Se pare că denumirea acestora provine din cuvântul german eidgenossen, care înseamnă „uniţi prin jurământ”.

Erau organizați în comunități independente sub autoritatea unui sinod național si au creat un aparat administrativ și militar, prin care au devenit un corp autonom în cadrul statului, deseori în conflict cu puterea monarhică.

În urma războaielor religioase care i-au opus catolicilor, hughenoții au reușit să obțină libertatea de cult, locuri în parlament și să deţină controlul a cca.100 de fortărețe, printre care La Rochelle, Cognac și Montauban.

Puterea militară hughenotă a fost desființată apoi de Cardinalul Richelieu (asedierea şi cucerirea orașului La Rochelle, 1628), iar Ludovic al XIV-lea a completat acțiunea de consolidare a monarhiei și de restaurație catolică deplină (revocarea Edictului din Nantes, 1685), obligând numeroase comunități de hughenoți să emigreze în țări protestante.

1445 – S-a născut Sandro Botticelli (numele real: Alessandro di Mariano Filipepi), pictor italian, considerat unul dintre artiştii reprezentativi ai picturii Renascentiste; poreclit „botticello”(butoi mic) de fratele său mai mare.

A văzut lumina zilei la Florenţa, iar până să studieze pictura cu Antonio del Pollaiuolo, a învăţat meseria de aurar de la tatăl său. Din 1470, artistul şi-a deschis propriul atelier, iar tot restul vieţii a creat lucrări pentru celebra familie de Medici, sub a cărei protecţie a intrat şi care i-a finanţat majoritatea operelor.

Din 1481, Botticelli a fost chemat la Roma de către Papa Sixtus IV, pentru a decora Capela Sixtină alături de alţi mari pictori.

Printre operele sale celebre se numără „Primăvara”, „Adoraţia magilor”, „Naşterea lui Venus”.

1146 – A avut loc înscăunarea Papei Eugeniu al-II-lea (Bernardo Paganelli de Montemagno).

Fost călugăr cistercian, el s-a bucurat de sprijinul Sf. Bernard de Clairvaux, împreună cu care a continuat reforma iniţiată de Papa Grigore al VII-lea.

El a pus bazele celei de-a doua cruciadă, a creat Sacrul Colegiu, a început construcţia palatului papal şi a aprobat înfiinţarea Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim (în prezent Ordinul de Malta).

492 – A murit Papa Felix al III-lea.

Felix al III-lea provenea dintr-o familie aristocratică romană, fiind fiul unui preot şi bunicul Sfântului Grigorie cel Mare.

La data înscăunării sale ca Papă, era văduv şi tată a doi copii. A fost ales Papa pe 13 martie 383.

Leave A Reply

Your email address will not be published.