Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Patronaj Regal

0 363

Urmând tradiția de cinci generații a Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a înmânat astăzi președintelui Mihai Covaliu certificatul de Înalt Patronaj al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Ceremonia a avut loc la Casa Olimpică a României, aflată lângă Arcul de Triumf, pe un teren oferit de Regele Ferdinand I sportului românesc, loc ce și-a păstrat neschimbată destinația, de un secol încoace.

La ceremonie au luat parte Alteța Sa Regală Principele Radu, dl Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, întrega conducere a marii organizații sportive, precum și ES dl Andrew Popper, Șeful Casei Majestății Sale Custodele Coroanei.

Casa Regală a României – Comitetul Național Olimpic Român – Scurtă istorie

Primul pas în fondarea Mișcarii Olimpice Moderne a fost făcut la Sorbona, în 1894, prin crearea Comitetului Internațional Olimpic. Cam în același timp, la 2000 de km catre Est, se inaugura la București prima bază sportivă din Romînia, Velodromul, care a prins contur în acel an în partea de Nord a orașului, pe domeniul Regal din apropierea Arcului de Triumf… și așa începe povestea noastră.

Mai târziu, după fondarea Comitetului Olimpic Roman, Casa Regală a României a acordat un teren în aceeași zonă destinat sporturilor românești. Cu excepția parcurilor și grădinilor publice, acest teren este singurul din Bucuresti care nu și-a schimbat niciodată destinația. Cu aproximativ 100 de ani, sau 57 de editii ale Jocurilor Olimpice, mai tarziu, pe un colț al acestui teren a fost construită Casa Olimpică Română, în amfiteatrul căreia ne-am reunit astăzi.

Chiar dacă România a ratat participarea la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne, la puțin timp după aceea, unul dintre apropiatii Casei Regale a României, Prințul George Bibescu a facut cunoștință cu Baronul Pierre de Coubertin la Paris și a fost fascinat de ideile revoluționare ale acestuia. De altfel, Bibescu a devenit în scurt timp, în anul 1899, prima prezență românească din cadrul Comitetului Internațional Olimpic, în calitate de cel de-al 23-lea membru, astfel încât România devenea cea de-a a 16-a natiune Olimpica a lumii. Al doilea român admis ca membru CIO la sesiunea din 1908 de la Londra a fost George Alexandru Plagino, un alt apropiat al Casei Regale a României. Domnia sa a fost cel de-al 57-lea membru CIO și a reușit să aibă una din cele mai longevive prezențe în cadrul familiei Olimpice internaționale, respectiv până în anul 1948.

Deși istoria Olimpică a României începuse deja, în mod oficial Comitetul Olimpic Român a fost fondat pe 27 martie 1914 si a fost imediat recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic. Primul Președinte a fost Principele Carol al României, el însuși un împătimit al sportului. Cu sprijinul celorlalți membri ai Casei Regale si al reprezentanților elitei intelectuale românești a vremii, el a reușit să impulsioneze în mod substanțial dezvoltarea acestei noi organizații Olimpice naționale. De la bun început, membrii Familiei Regale Române au fost foarte aproape de Mișcarea Olimpică iar suportul lor continuu de-a lungul anilor se adaugă celorlalte merite considerabile pe care le au.

După cum este cunoscut, în perioada de început, 1914-1940 toti presedintii Comitetului Olimpic Român au fost membri marcanți ai Casei Regale a României, respectiv Alteța Sa Regală Prințul Carol (1914-1920 și 1923-1930), Alteța Sa Regală Prințul George Valentin Bibescu (1920-1923) și apoi chiar Majestatea Sa Regele Carol II al României (1930-1940). Acestea sunt personalitățile care au dat startul sportului din România, punând bazele evoluției lui ulterioare către elita lumii Olimpice internaționale.

Istoria Olimpică a României este intr-adevar o poveste frumoasă ai cărei eroi au facut România cunoscută la superlativ pe toată planeta. Avem datoria de a face această poveste frumoasă să continue…

Leave A Reply

Your email address will not be published.