Facebook, cea mai mare rețea de spionaj din lume

0 158

Android și-a dovedit ineficiența și slăbiciune gravă în protejarea datelor utilizatorilor în momentul în care s-a descoperit că Facebook, ani la rând, a stocat fără orpire sms-uri și convorbiri telefonice trimise și primite ale celor care au cont pe cunoscuta rețea de socializare.

Abia acum userii au găsit răspuns la întrebarea: de ce ni se cere date personale, CNP, număr de telefon și adresa ca să ne păstrăm contul?

Recentul scandal Analytica când zeci de milioane de date personale au fost folosite pentru interese politice si economice, utilizatori din toată lumea au început să protesteze fie prin șetrgerea conturilor deținute pe platforma de socializare fie prin adrese repetate la sediul Facebook prin care se cere explicații.

Recent înființata mișcare #deletefacebook a început după dezvăluirile că Facebook a împărtășit cu un psiholog Cambridge informațiile personale ale 50 de milioane de utilizatori, fără consimțământul lor explicit. Aceste informații au ajuns ulterior în mâinile companiei de consultanță electorală, Cambridge Analytica.

Tot istoricul apelurilor şi al mesajelor care au fost trimise de pe smartphone-urile cu Android a fost folosit abuziv de Facebook în cadrul algoritmului de recomandare al prietenilor. Aplicaţia a început colectarea datelor cu una din primele versiuni, când utilizatorii au acceptat să sincronizeze agenda telefonică cu lista de prieteni de pe Facebook.

Colectarea datelor a fost facilitată de modul în care Android a gestionat accesul aplicaţiilor la datele personale stocate pe telefon. Chiar dacă sistemul de operare al celor de la Google a îmbunătăţit acest aspect în ultimele versiuni, API-ul vechi, care le permitea aplicaţiilor colectarea facilă a datelor a rămas activ şi a putut fi folosit de către dezvoltatori până în octombrie 2017.

În ciuda faptului că ultimele versiuni de Android au informat mai transparent utilizatorii cu privire la datele accesate de aplicaţii şi chiar dacă utilizatorii au respins accesul, permisiunile pe care le-au acordat cu ani în urmă, pe baza vechiul API, au permis Facebook (şi probabil şi altor aplicaţii) să aibă în continuare acces la datele personale respective.

Ca urmare a acestor acuze, Facebook a emis un comunicat prin care specifică faptul că nu a colectat şi conţinutul convorbirilor sau al mesajelor, ci doar istoricul acestora.

Leave A Reply

Your email address will not be published.