Rusia participă alături de Turcia la un proiect nuclear în valoare de 20 de miliarde de dolari

0 147

Vizita președintelui Rusiei, Vladimir Putin în Turcia a animat activitatea analiștilor de politică internațională dând naștere la tot felul de speculații. Văzută mai degrabă ca pe o întâlnire cu un puternic caracter militar, vizita președintelui rus vine într-o perioadă în care relațiile cu SUA au atins cea mai negativă cotă din istorie. Recent, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Aleksandr Grushko a precizat că nu înțelege ce anume vor SUA adăugând că doar în momentul în care oficialii americani își vor exprima public și serios intențiile atunci se poate declanșa o discuție realistă cu acest partener nesigur și înșelător.

După aceste zile de foc, întâlnirea dintre cei doi lideri politici cu ambiții mari care nu sunt pe placul Americii vine ca o săgeată otrivită pentru Casa Albă. Asta, cu atât mai mult cu atât apropierea dintre cele două țări devine din ce în ce mai evidentă în ciouda eforturilor susținute de a tensiona și aceste relații.

Marți, cei doi președinți au participat la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție a centralei nucleare ”Akkuyu” considerată prima stație atomoelectrică realizată conform modelului BOO ((„build-own-operate”, “construiește-deține-operează”). Rusia va construe această central, o va deține în co-propietate și va avea la final un procent de 51% din acțiuni.

Potrivit Sputnik, proiectul centralei “Akkuyu” prevede patru blocuri energetice dotate cu reactor energetic rusesc WWER — 1200, generația 3+, care corespunde celor mai înalte standarde de Securitate “post-Fukushima”. Capacitatea fiecărei unități este de 1200 MW. Costul proiectului se ridică la 20 miliarde dolari.

Leave A Reply

Your email address will not be published.