Gazprom investește peste 7 miliarde de euro în Turcia

0 150

Construcția primului tronson al conductei de gaz în zona litoralului turcesc al Mării Negre a fost finalizat luni a precizat reprezentanți ai gigantului energetic din Rusia. Viteza medie a construcției în zona de adâncime efectuată de vasul ”Spirit Pioneering a ajuns la 4,3 km/zi. Eficiența maximă a fost atinsă în luna februarie a acestui an când s-a reușit în două rânduri o construcție de tronson de 5,6 km.zi.

”Proiectul conductei Stream pe teritoriu turc continuă cu succes și a fost realizată până acum o etapă importantă din întregul său. Rata de construcție este ridicată iar noi suntem mulțumiți de modul în care decurg lucrurile în acest moment” a declarat directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller. Începând cu data de 7 mai 2017 au fost construite 1.161 km de gazoduct, adică 62% din proiect.

”Fără îndoială, acest gazoduct va juca un rol important în îmunătățirea securității energetice a Turciei și a Europei” susțin specialiștii Gazprom.

Potrivit agenției TASS, proiectul a implicat construcția conductei de gaze prin Marea Neagră către partea europeană a Turciei și la granița cu Grecia. Lungimea părții de mare a conductei se va întinde pe lungiomea a  930 km, iar partea superioară de pe teritoriul va avea – 180 km. Primul punct va fi destinat pieței turcești, al doilea – pentru furnizarea de gaze către țările din Europa de Sud și Sud-Est. Capacitatea fiecărei tronson atinge 15,75 miliarde metri cubi de gaz pe an.

Primele livrări de gaze sunt planificate pentru sfârșitul anului 2019. Construcția unei secțiuni maritime a conductei de gaze este realizată de către South Stream Transport B.V. (100% subsidiară a Gazprom). Investițiile Gazprom în construcția conductei de gaze turcești pentru 2018 sunt planificate la aproximativ 182,4 miliarde de ruble (2,9 miliarde de dolari) față de aproape 93 miliarde de ruble (1,49 miliarde de dolari) în 2017. Producătorul de gaze al Rusiei estimează costul construcției turcesti la aproximativ 7 miliarde euro. Turcia este a doua piață de export a Gazprom. În prezent, livrările rusești de gaze către Turcia sunt efectuate prin conducta de gaz Blue Stream și coridorul trans-balcanic.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.