Putin a declarat oficial război dolarului american

0 157
Începând noul său mandat, Vladimir Putin a spus că unul dintre obiectivele sale este înlăturarea monedei americane din tranzacţiile care ţin strict de economia Rusiei, afirmând că monopolul dolarului este periculos.
Anunțul vine în contextul în care Moscova și Beijingul încearcă să intensifice, la nivel bilateral, vânzările de petrol și cooperarea financiară.

În urma învestirii sale, Vladimir Putin a cerut ca economia rusească să se „elibereze” de monopolul periculos al dolarului american în stabilirea preţului la petrol pe pieţele globale de mărfuri. El a indicat că motivele sunt legate de securitate.

„Ne-am obișnuit să ne comportăm naiv, dar acum vedem că normele OMC [Organizației Mondiale a Comerțului] sunt prea des încălcate, restricțiile sunt impuse din raţiuni politice, pe care ei le numesc sancțiuni. În plus, din ce în ce mai multe astfel de sancțiuni sunt impuse pentru a-și asigura avantajele competitive”, a declarat Putin, citat de Sputnik.

Vladimir Putin a adăugat că noile „restricții”, care încalcă principiile comerțului mondial, creează o situaţie în care monopolul dolarului american este considerat periculos pentru multe regiuni. Potrivit acestuia, contracararea dolarului ar trebui promovată în principiu, pentru a menţine suveranitatea țării. Putin nu a numit o monedă alternativă în discursul său.
Anunțul recent al lui Putin vine la mai puțin de două luni după ce China a dat startul contractelor futures cu ţitei bazate în mare parte pe yuan, la bursa Shanghai International Energy Exchange, contracarând astfel dominaţia cotaţiilor Brent și West Texas Intermediate (WTI). De altfel, în 2017, China s-a impus pe piață ca fiind cel mai mare cumpărător de petrol, depășind Statele Unite. Potrivit US Energy Information Administration (EIA), în 2017 China a importat 8,4 milioane de barili de țiței pe zi, cu o jumătate de milion mai mult decât SUA.

Leave A Reply

Your email address will not be published.