Iranul ar putea relua îmbogăţirea de 20% a uraniului

0 155

Iranul anunță că ar putea relua îmbogăţirea cu 20% a uraniului, dacă semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015 nu reuşesc să-l menţină în viaţă după retragerea Washingtonului, a declarat sâmbătă şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică iraniene, citat de Reuters.

”Noi vrem să păstrăm în vigoare acest acord nuclear, vrem să ne respectăm promisiunile dar nu suntem de acord cu măsuri discriminatorii luate pe picior de forță. Adică noi nu avem voie să ne apărăm în schimb alții, care ne dau lecții de democrație, au tot dreptul să se înarmeze pentru ca apoi să domine lumea. Deocamdată așteptăm și vedem apoi ce se întmplă”, a precizat Ali Akbar Salehi (foto).

Recent, Uniunea Europeană a anunțat cu tărie că va păstra acordul nuclear cu Iranul chiar dacă SUA a ales să aibă o opinie diferită optând pentru a dicta noi sancțiuni Iranului.

“Sperăm ca eforturile lor să se materializeze (…). Acţiunile Americii arată că nu este o ţară de încredere în relaţiile internaţionale”, a spus Ali Akbar Salehi într-o conferinţă de presă comună la Teheran cu comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete.

În virtutea acordului din 2015 cu marile puteri, Iranul şi-a îngheţat programul nuclear în schimbul ridicării celor mai multe dintre sancţiunile occidentale impuse ţării. Sancţiunile au fost ridicate în 2016.

Canete a sosit la Teheran vineri noapte pentru o vizită de două zile vizând să reasigure Iranul că UE reunind 28 de naţiuni vrea să păstreze deschis comerţul în ciuda retragerii Statelor Unite din pact, anunţată de Trump pe 8 mai.

“Am trimis un mesaj prietenilor noştri iranieni că atât timp cât ei respectă acordul şi europenii îşi vor (…) îndeplini angajamentele. Şi ei au spus acelaşi lucru pe de altă parte”, a declarat Canete.

“Vom încerca sa intensificăm fluxurile comerciale care au fost foarte pozitive pentru economia iraniană”, a adăugat el.

Leave A Reply

Your email address will not be published.