Kiev: “Nord Stream-2” pune Ucraina într-o poziție vulnerabilă

0 150

Proiectul gazoductului Nord Stream-2 este de natură politică și slăbește poziția lui Kiev, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Kurt Volcker citat de RIA Novosti.

Proiectul Nord Stream-2 este un motiv de îngrijorare deoarece, printre altele, se schimbă tendința din ultimii ani, când Europa se străduia să mărească diversificarea surselor de energie, acest proiect confirmând rolul Rusiei ca principal furnizor pentru Europa și eliminând necesitatea tranzitului de resurse “, a spus diplomatul american.

În același timp, reprezentantul special a subliniat că veniturile Ucrainei din tranzitul de gaze nu sunt esențiale pentru refacerea bugetului țării.

Șefului Departamentului de Stat, Mike Pompeo a promis că SUA va lua “măsuri suplimentare” împotriva construirii “Nord Stream – 2”. Potrivit acestuia, acest lucru este necesar pentru a “reduce dependența Europei” de gazul rusesc.

Săptămâna trecută, Sandra Oudkirk, director adjunct al Departamentului de Energie al Departamentului de Stat, a declarat că Washingtonul ar putea impune sancțiuni împotriva participanților la proiect. Ea a justificat astfel de măsuri cu “motive geopolitice și energetice”.

” Proiectul Nord Stream-2 implică construirea a două tronsoane cu o capacitate totală de transport de 55 de miliarde metri cubi de gaz pe an. Conductele pleacă din  coasta Rusiei prin Marea Baltică în Germania pe lângă tronsonul “Nord Stream”. Autorizația de construire a fost deja emisă de Germania și Finlanda. Operatorul proiectului Nord Stream 2, AG  așteaptă și aprobarea de construcție din partea Rusiei, Suediei și Danemarcei.

În plus, față de Statele Unite, care are planuri ambițioase de a-și exporta gazele către Europa, Ucraina este împotriva acestui nou tronson de transport combustibil. Kievului îi este frică să-și piardă veniturile din tranzitul resurselor energetice rusești. Letonia, Lituania și Polonia au declarat de comun acord că nu aprobă construcția “Nord Stream-2”. Liderii lor sunt siguri că acesta este un proiect politic. În același timp, Rusia a solicitat în repetate rânduri să nu se politizeze construcția conductei de gaze. Potrivit lui Vladimir Putin, Moscova consideră acest proiect ca fiind unul exclusiv economic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.