China răspunde SUA și va suprataxa 659 de produse americane, în valoare de 50 mld. USD

0 139

Autoritățile din China au anunțat, recent, că în conformitate cu legile comerțului exterior și regulamentele tarifare privind importul și exportul, dar și a altor legi, reglementări şi principiile de bază ale dreptului internaţional, vor impune taxe vamale suplimentare pentru un număr de 659 de produse de import originare din Statele Unite ale Americii, în valoare de aproximativ 50 miliarde USD, transmite CGTN.

Decizia a fost anunțată la câteva ore după ce Oficiul Reprezentantului Comercial al Statelor Unite ale Americii (USTR) a anunțat, vineri, lista produselor importate din China pentru care vor fi aplicate tarife vamale suplimentare, ca parte a răspunsului SUA la practicile comerciale neloiale ale Chinei, legate de transferul forţat de tehnologie și proprietate intelectuală americană, se arată într-un comunicat al USTR. Potrivit Chinei, decizia USTR încalcă grav drepturile şi interesele legitime chineze, afectând interesele ţării şi chinezilor.

Comisia tarifară a Consiliului de Stat din China a anunțat decizia de a impune taxe suplimentare pentru 659 de mărfuri de import originare din Statele Unite, în valoare de aproximativ 50 miliarde USD. La rândul său, dolarul american SUA va fi supus unei taxări suplimentare de 25%, dar și alte 545 de produse, în valoare de aproximativ 34 miliarde USD: produsele agricole, automobile și produse acvatice. Noua taxare va fi aplicată începând cu data de 6 iulie 2018./CGTN

SUA au declanșat războiul comercial cu China!

Pentru alte 114 produse: chimice, echipamente medicale şi produse energetice, data de punere în aplicare a tarifelor suplimentare va anunţată mai târziu./ XINHUA

Anterior acestui anunț, Ministerul Comerțului și Ministerul de Externe din China au transmis că autoritățile de la Beijing se opun ferm deciziilor SUA și nu doresc un război comercial. Însă, China va adopta măsuri corespunzătoare, de același amploare și de același valoare, privind impunerea taxelor suplimentare. Totodată, toate rezultatele obținute la precedentele consultări chino-americane vor fi anulate.

Potrivit oficialilor chinezi, „gestul nu doar că afectează interesele ambelor părți, ci distruge și ordinea comercială internațională. Iată de ce, China se opune ferm aceastei atitudini și nu dorește un război comercial. Însă, în fața acțiunilor americane cu vederea scurtă, partea chineză este forțată să adopte un contraatac puternic, pentru a proteja ferm interesele statului și poporului chinez, pentru a proteja procesul de globalizare și sistemul comercial multilateral”.

Conform Oficiului Reprezentantului Comercial al Statelor Unite ale Americii, lista de produse chineze vizate de noile taxe vamale include două secțiuni, prima vizând peste 1.300 de produse, noile taxe urmând să fie aplicate începând cu data de 6 iulie 2018. A doua listă, cu 284 de produse, va continua să fie analizată, o decizie finală urmând să fie luată în perioada următoare.

Dan Tomozei

Leave A Reply

Your email address will not be published.