Instanţa a respins retrocedarea către Biserica Romano-Catolică a clădirii Marianum din Cluj-Napoca

0 420

Curtea de Apel Alba-Iulia a respins în primă instanţă acţiunea Bisericii Romano-Catolice demarată pentru retrocedarea clădirii fostei şcoli de fete Marianum din Cluj-Napoca, a anunţat, miercuri, biserica, care va face recurs.

Biserica s-a adresat instanţei după ce în luna august a anului trecut, Comisia specială de retrocedare a bunurilor imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea de retrocedare a clădirii în care funcţionase pe vremuri şcoala de fete Marianum din Cluj-Napoca, se arată în comunicatul semnat de Stelian Veres, preotul capelan al Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Motivarea sentinţei deocamdată nu a fost făcută publică.

Importanţa edificiului care a găzduit mai multe instituţii de învăţământ (o şcoală primară de fete, un gimnaziu, o şcoală de comerţ, un institut de pedagogie, o şcoală de muzică) este confirmată şi de faptul că aici soseau elevi chiar şi din cele mai îndepărtate colţuri ale Transilvaniei. Marianum a fost una dintre cele mai importante şcoli ale maghiarilor transilvăneni, naţionalizată de statul român prin ord. 176 din 1948.

La început, clădirea a fost acordată “Universităţii Bolyai”, cu predare în limba maghiară, iar după desfiinţarea acesteia, edificiul a rămas în proprietatea Universităţii Babeş-Bolyai; în prezent, aici funcţionează Facultatea de Litere din cadrul UBB.

Potrivit bisericii, este dovedit faptul că Marianum a fost o instituţie fondată, construită, finanţată, administrată şi condusă de Biserica Romano-Catolică, una care a făcut parte din organizaţia mproprie a bisericii şi a fost deţinută de Parohia Romano-Catolică din Cluj-Napoca. În opinia bisericii, această măsura este contrară principiilor statului de drept şi libertăţii religioase, totodată încalcă drepturile minorităţilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.