11 septembrie 2001, au avut loc atacurile teroriste în SUA
2018 – A avut loc un atentat-sinucigaș în Afganistan, în urma căruia au cel puțin 68 de persoane au murit şi 165 au fost rănite. Bilanţul atentatului-sinucigaş asupra unor manifestanţi, care a avut loc marţi în estul Afganistanului, a fost revizuit în creştere miercuri şi se ridică acum la 68 de morţi, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Nangarhar.
Potrivit lui Ataullah Khogyani, 68 de persoane au murit şi 165 au fost rănite după ce un kamikaze şi-a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa în mijlocul unei mulţimi de manifestanţi, la circa 70 de km de oraşul Jalalabad. Directorul serviciilor de sănătate din provincia Nangarhar, Najibullah Kamawal, a confirmat acest bilanţ. Este al doilea cel mai sângeros atentat din Afganistan din acest an.
2007 – Rusia a testat cu succes cea mai puternica bomba non nucleara din lume, supranumita „tatal tuturor bombelor”, de patru ori mai puternica decat MOAB americana, botezata „mama tuturor bombelor”. Bomba continea 7,1 tone dintr-un tip nou de exploziv echivalent cu 44 tone de TNT.Prin comparatie, bomba americana care foloseste 8 tone de explozibil, echivalent ca putere cu 11 tone de TNT. Raza de distrugere a bombei rusesti este de 300 metri, dublu in comparatie cu cea americana, si are 0,3% din puterea bombei atomice de la Hiroshima (care a avut echivalentul a 13000 tone TNT si a emis in plus si radiatii devastatoare).
2001 – Au avut loc atacurile teroriste în SUA. Terorişti arabi au pus la cale o serie de atentate sinucigaşe, deturnând mai multe avioane de pasageri de pe rutele interne. Două dintre aeronave au lovit „Turnurile Gemene” ale World Trade Center (WTC), o alta Pentagonul, iar un aparat s-a prăbuşit în Pennsylvania. Coşmarul a început la ora 08:45, când un Boeing 767 a intrat direct în turnul nordic al WTC din New York.
În timp ce televiziunile transmiteau în direct de la faţa locului, ceea ce la început părea un accident aviatic, un alt avion s-a izbit de WTC 18 minute mai târziu, lovind turnul sudic. Coliziunea a declanşat o explozie uriaşa, iar americanii au realizat atunci că sunt atacaţi. Miliarde de oameni din întreaga lume au putut vedea în direct imaginile tragediei.
La ora 09:45 un alt aparat a lovit clădirea Pentagonului din Washington, ucigând pe loc 125 de angajaţi ai instituţiei militare care se aflau în birouri. De asemenea, au pierit şi cei 64 de pasageri aflaţi la bordul avionului. La numai 15 minute de la atacul Pentagonului, infernul a luat proporţii în New York, unul din turnurile WTC prăbuşindu-se într-un nor de fum şi flăcări, pentru ca al doilea turn să cedeze la ora 10:30. Simultan, un aparat de zbor comercial, care tocmai decolase de pe aeroportul din New Jersey, a fost de asemenea deturnat.
Acesta s-a prăbuşit în vestul statului Pennsylvania, cei 45 de oameni de la bord pierzându-şi viaţa. Se presupune că aeronava ar fi urmat să fie folosită ca armă pentru atacarea Casei Albe. Fără să se folosească de arme convenţionale, teroriştii sinucigaşi arabi au reuşit să provoace un adevărat dezastru. Atacurile din 11 septembrie 2001 s-au soldat cu peste 3.000 de morţi, majoritate la WTC. Preşedintele George W.
Bush a acuzat gruparea islamică al-Qaida de organizarea atentatelor, şeful acesteia, Osama ben Laden, devenind cel mai vânat om de pe planetă. Autorităţile americane au declanşat imediat războiul împotriva terorismului, prima ţintă fiind Afganistanul, iar mai apoi Irakul.
2001 – Lucrarea lui Constantin Brâncuşi, „Cocoşul salutând soarele”, a fost expusă, pentru prima dată în România, eveniment dedicat „Anului Brâncuşi”.
„Sculptura mea Cocoşul nu mai este cocoş, iar Pasărea măiastră nu mai este o pasăre, au devenit simboluri. Eu am căutat mereu naturalul, frumosul primar şi direct, nemijlocit şi etern!… Doresc ca Păsările şi Cocoşii mei să umple odată întreg Universul şi să exprime marea Eliberare!…
Păsările măiestre zboară, însă Cocoşii cântă!” – Constantin Brâncuşi.
1999 – În localitatea bulgară Plovdiv, a avut loc ceremonia de activare a Comandamentului Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (COMMPFSEE), al cărei acord a fost semnat, la Skopje, la 26 septembrie 1998, de Albania, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Italia, România şi Turcia.
1998 – Congresul SUA a publicat raportul procurorului special Kenneth Starr, în care erau prezentate detalii despre scandalul sexual în care a fost implicat Bill Clinton, cuzat de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei.
1996 – Guvernul a aprobat statutul Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), prin care aceasta va funcţiona ca bancă de economii.
1973 – Preşedintele socialist al statului Chile, Salvador Allende, a murit în timpul loviturii militare pusă la cale de generalul Augusto Pinochet, cu suportul Statelor Unite.
1971 – Liderul sovietic Nikita Hrusciov a încetat din viaţă, prim-secretar al Partidului Comunist şi premier al URSS. L-a avut ca mentor pe Stalin, de care s-a dezis. Evenimentul major al carierei sale a fost criza nucleară (1962), care era să se sfârşească cu folosirea bombei atomice. Doi ani mai târziu, un grup de opozanţi a organizat un puci şi Hrusciov a fost forţat să renunţe la putere.
1962 – Beatles a înregistrat primele două single-uri ale trupei pentru casa de producţie EMI: „Love Me Do” şi „P.S., I Love You”.
1945 – Au avut loc, la Londra, convorbiri între miniştrii de Externe britanic, sovietic şi american. În privinţa României s-a decis reorganizarea guvernului Groza, prin includerea a câte unui reprezentant din Partidul Naţional Ţărănesc şi din Partidul Naţional Liberal, după care „noul” guvern urma să organizeze alegeri libere.
1940 – A fost dizolvat Partidul Naţiunii din România, care funcţionase ca partid unic în ultima parte a dictaturii personale a regelui Carol al II-lea.
1940 – Hitler şi-a trimis trupele în România, pentru ca acestea să păzească rezervele de petrol de pe teritoriul ţării şi să pregătească atacul asupra Uniunii Sovietice. Decizia a survenit la câteva zile după ce generalul Ion Antonescu a preluat controlul României, sprijinit fiind de „Garda de Fier”.
1939 – Au avut loc discuţii între regele României Carol al II-lea şi prim-ministrul Armand Călinescu privind distrugerea instalaţiilor petroliere în cazul unei invazii germane, solicitate de miniştrii Angliei şi Franţei.
1924 – A avut loc primul incident al rebeliunii bolșevice de la Tatar-Bunar, în localitatea Nicolaevca din sudul Basarabiei, România Mare. Un grup înarmat condus de Ivan Bejanovici, alias Kolțov, a comis un atac banditesc. „Rebeliunea”, care în mod oficial avea un scop politic, a degenerat treptat în jafuri, tâlhării, omoruri la care s-au dedat bandele de bolșevici. Grupul înarmat avea acţiuni coordonate de centrul revoluţionar din Odesa şi a atacat tîrgul Nicolaevca, jud. Ismail, tăind firele telefonice, omorînd primarul şi doi jandarmi, incendiind clădiri publice, difuzînd manifeste prin care îndemnau populaţia să se ridice la luptă revoluţionară.
A urmat faza culminantă a rebeliunii în localitatea Tatar-Bunar, Basarabia. În timpul acestor evenimente, dintre membrii Comitetului de partid din sudul Basarabiei, au fost uciși: Andrei Kliușnikov, Ivan Bejanovici, Ivan Dobrovolski, iar Iustin Batișcev a fost arestat. La 19 septembrie, după trei zile de lupte între rebeli și forțele de ordine, au fost arestate circa 1 600 de persoane, urmînd să fie judecate 489 de persoane, de unde și denumirea procesului judiciar de „procesul celor 500”, desfășurat în perioada 24 august-2 decembrie 1925, la Tribunalul Militar al Corpului 3 Armată, din România. În conformitate cu acest cadru legal au fost condamnate 85 din cei 287 de acuzați. Iustin Batișcev a primit cea mai severă pedeapsă, muncă silnică pe viață; Nichita Lisovoi și Leonte Țurcan au fost condamnați la 15 ani muncă silnică, trei inculpați la câte 10 ani, alți douăzeci la 5 ani închisoare, iar restul inculpaților la închisoare pe termene diferite între 1-3 ani; alți 202 inculpați au fost achitați.
1885 – S-a născut David Herbert Lawrence, romancier şi poet englez, o figură controversată a literarurii secolului XX. Diferenţa de statut social a părinţilor săi l-a inspirat pe scriitor, în opera sa regăsindu-se această temă. În cele peste 40 de volume scrise, a insistat pe problemele societăţii şi frământările omului. Lawrence a publicat primul său poem în „English Review” (1909). O importantă lucrare a sa a fost „Fii şi îndrăgostiţi” (1913), aceasta conţinând elemente autobiografice.
1878 – Agenţia diplomatică română de la Viena a fost ridicată la rangul de legaţie. Legaţia de la Viena a fost prima reprezentanţă oficială română în străinătate.
În intervalul 30 August – 11 septembrie 1877 a avut loc a treia bătălie de la Plevna, una dintre cele mai mari bătălii ale Războiului de Independenţă a României. După o eroică încleştare, trupele române au ocupat puternica redută Griviţa I. Cad în luptă maiorul Gheorghe Şonţu, căpitanul Valter Mărăcineanu şi aproape 800 de soldaţi.
1873 – În Petersburg, pe strada Odesei, s-au aprins primele lămpi electrice.
1867 – După îndelungi dezbateri, Societatea Academică a adoptat proiectul de ortografie susţinut de Timotei Cipariu,bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic şi caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele şi consoanele ce reprezinţă sunetele modificate, după necesităţi fonetice, faţă de cele de origine.
1853 – Pentru prima dată s-a utilizat telegraful electric.
1851 – Emigraţia română a aderat la Comitetul Central Democratic European de la Londra, iar Dimitrie C. Brătianu, reprezentantul României, a fost cel care a semnat actul de adeziune.
1847 – Cântecul „Oh! Susanna” (Stephen Foster) a fost prezentat în premieră la un concert din oraşul Pittsburgh (SUA), fiind primul dintr-o serie de succese.
1777 –A avut loc Bătălia de la Brandywine, din statul Pennsylvania, împotriva forţelor militare americane, în frunte cu generalul George Washington. S-a încheiat cu victoria armatei britanice, condusă de generalii William Howe şi Charles Cornwallis.